Contribute
Register

MSI PRO Z690 A DDR4 + i7-12700K + AMD RX 580

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,738
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I'm glad you stuck it out! I wonder if changing to Secure Model helped. This Bios is a bit of a head scratcher. I'll be buying new NVME drives this summer and can try to figure it out as well then.

Dummy check, you have CNVI enabled in Bios and Airportbrcmfixup disabled in EFI?
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
793
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
I'm glad you stuck it out! I wonder if changing to Secure Model helped. This Bios is a bit of a head scratcher. I'll be buying new NVME drives this summer and can try to figure it out as well then.
I modified something...Trusted Computing for sure.
Secure Boot Maybe...at the beginning I disabled it.
Please let me know if Ethernet and WiFi are supposed to work.
Thanks a lot!!
 

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,738
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I modified something...Trusted Computing for sure.
Secure Boot Maybe...at the beginning I disabled it.
Please let me know if Ethernet and WiFi are supposed to work.
Thanks a lot!!
This is how we've got Ethernet going. It'll be under RP03 in IOReg.

@danofun did you get your Intel Wifi working?
Screen Shot 2022-04-20 at 2.18.00 PM.png
Screen Shot 2022-04-20 at 2.20.00 PM.png
 

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,738
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
With that DeviceProperties entry the EFI doesn't boot...this is one of the reasons it was not booting.
I'm in Big Sur.
Hmm, that's a weird one for me. Another dummy check, do you have it enabled in bios as well? Mine is working in both Big Sur and Monterey.

Wanna try making sure the PCI address is the same for you?
 
Last edited:

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,738
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
With that DeviceProperties entry the EFI doesn't boot...this is one of the reasons it was not booting.
I'm in Big Sur.
I'm wondering if disabling CPUFriend during the install process will help. I've come across a few notes here and there about that.
 
Joined
Mar 8, 2011
Messages
15
Motherboard
MSI PRO Z690-A WIFI DDR4
CPU
Intel i7-12700K
Graphics
XFX HD Radeon 7770 1GB GDDR5

NorthAmTransAm

Moderator
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1,738
Motherboard
MSI Pro Z690-A DDR4
CPU
i7-12700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Pro Tools Performance with 12700k + Apollo x16 + Apollo Twin

Just wanted to let you know what I've observed while running sessions over the last few weeks. One was a recording session and the others are mixing and mastering larger sessions.

  • Correct Frequency Vectors are a massive help. You paid for this CPU so get all you can from it. Also, stability trumps speed. For pro audio there's little reason to overclock.
  • Disabling E-Cores prevents UAD (Apollo) from having dropouts. I don't know why but when using both interfaces (Twin and x16) it would toggle sample rates seemingly randomly. The only fix was to disable E-Cores. While Pro Tools can opt out of using Turbo and run fine, UAD is on its own and I suspect that its related and the E-Cores trip it up.
  • The single core speed of the 12700k mixed with 16 threads is a no-brainer. This thing kicks butt and allows you to work without pauses.
  • Pro Tools will be Pro Tools. It's gonna crash sometimes. Thats-Life.recovered.ptx and its more likely a plugin or slow drive tripping you up. People dog on the program but its almost always something else. That or someone on a core duo with 1500 cracked plugins wondering why they cant virtually recreate a 30 piece orchestra.

Note: This is about Pro Tools and UAD. Not about Reaper, Logic, Cubase, etc... They're all lovely DAWs.
 
Joined
Jan 7, 2016
Messages
78
Motherboard
MSI z690 A
CPU
i7-12700
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
Pro Tools Performance with 12700k + Apollo x16 + Apollo Twin

Just wanted to let you know what I've observed while running sessions over the last few weeks. One was a recording session and the others are mixing and mastering larger sessions.

  • Correct Frequency Vectors are a massive help. You paid for this CPU so get all you can from it. Also, stability trumps speed. For pro audio there's little reason to overclock.
  • Disabling E-Cores prevents UAD (Apollo) from having dropouts. I don't know why but when using both interfaces (Twin and x16) it would toggle sample rates seemingly randomly. The only fix was to disable E-Cores. While Pro Tools can opt out of using Turbo and run fine, UAD is on its own and I suspect that its related and the E-Cores trip it up.
  • The single core speed of the 12700k mixed with 16 threads is a no-brainer. This thing kicks butt and allows you to work without pauses.
  • Pro Tools will be Pro Tools. It's gonna crash sometimes. Thats-Life.recovered.ptx and its more likely a plugin or slow drive tripping you up. People dog on the program but its almost always something else. That or someone on a core duo with 1500 cracked plugins wondering why they cant virtually recreate a 30 piece orchestra.

Note: This is about Pro Tools and UAD. Not about Reaper, Logic, Cubase, etc... They're all lovely DAWs.

NorthAmTransAm do u disable E-core with BIOS or opencore?​

 
Top