Contribute
Register

<< Solved >> MSI GL65 9SD - OC - Monterey 12.3

Joined
Apr 25, 2022
Messages
10
Motherboard
MSI GL65
CPU
i7-9750H
Graphics
GTX 1660 Ti + UHD 630
MSI GL65 9SD
product_3_20190719105946_5d313222255fd.png
product_2_20190719105946_5d31322201b10.png

Specs

15.6" 1920 x 1080 IPS, 120hz
Intel Core i7 9750H 2600 Mhz
Intel(R) UHD Graphics 630

GTX 1660 Ti with 6GB GDDR6 (won't work of course)
16GB DDR4
(2x memory banks, 64GB maximum)
1 TB, M.2, PCI Express 3.0 x4 (NVMe 1.4) Samsung SSD 980
Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz / Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter PCI
720p camera
3x USB 3.1 Gen 1
1x USB 3.1 Gen 1 Type-C

HDMI
MicroSD card reader

Short story:
I used EFI from here to install Big Sur and it works almost perfectly (sleep, hdmi and sound in jack now working). But when tryin to install Monterey with the same EFI - stuck with line "VoodooPS2Trackpad: Identify Touchpad command failed"
I tryed to disable VoodooPS2 kext in opencore and delete from "kexts", but that isn't helped.
Please, can you give me advice, what can i do else?
 

Attachments

  • EFI_msi_bigsur.zip
    17.6 MB · Views: 79

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,498
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS

Specs

15.6" 1920 x 1080 IPS, 120hz
Intel Core i7 9750H 2600 Mhz
Intel(R) UHD Graphics 630

GTX 1660 Ti with 6GB GDDR6 (won't work of course)
16GB DDR4 (2x memory banks, 64GB maximum)
1 TB, M.2, PCI Express 3.0 x4 (NVMe 1.4) Samsung SSD 980
Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz / Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter PCI
720p camera
3x USB 3.1 Gen 1
1x USB 3.1 Gen 1 Type-C

HDMI
MicroSD card reader

Short story:
I used EFI from here to install Big Sur and it works almost perfectly (sleep, hdmi and sound in jack now working). But when tryin to install Monterey with the same EFI - stuck with line "VoodooPS2Trackpad: Identify Touchpad command failed"
I tryed to disable VoodooPS2 kext in opencore and delete from "kexts", but that isn't helped.
Please, can you give me advice, what can i do else?
you should update to latest version of opencore and kexts

also Lilu.kext should be the first in your list in your config.plist
 
Joined
Apr 25, 2022
Messages
10
Motherboard
MSI GL65
CPU
i7-9750H
Graphics
GTX 1660 Ti + UHD 630
you should update to latest version of opencore and kexts

also Lilu.kext should be the first in your list in your config.plist
Thanks a lot! Your advice worked! Updated all kexts except USBMap.kext
Now I have a message stall[1] IOUSBHostDevice when booting, but if you wait, the monterey installer still appears, and it even sees WiFi and battery, but now there is no my ssd in Disk Utility, on which now stands big sur.
I tried adding the ThirdPartyDrives item, but it didn't help.
Tried adding CtlnaAHCIPort.kext but didn't help
I have to generate new kexts for USBMap or try another NVMe kexts. Am I thinking in the right direction?
PXL_20220427_180357462.jpg
 

Attachments

  • PXL_20220427_091104558.jpg
    PXL_20220427_091104558.jpg
    3.5 MB · Views: 37
  • EFI_current.ZIP
    22.8 MB · Views: 44
Last edited by a moderator:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,498
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks a lot! Your advice worked! Updated all kexts except USBMap.kext
Now I have a message stall[1] IOUSBHostDevice when booting, but if you wait, the monterey installer still appears, and it even sees WiFi and battery, but now there is no my ssd in Disk Utility, on which now stands big sur.
I tried adding the ThirdPartyDrives item, but it didn't help.
Tried adding CtlnaAHCIPort.kext but didn't help
I have to generate new kexts for USBMap or try another NVMe kexts. Am I thinking in the right direction?
View attachment 546695
if setup correctly, you shouldn't need to re do your USBPorts.kext

what is the make and model of your hard drive?
 
Joined
Apr 25, 2022
Messages
10
Motherboard
MSI GL65
CPU
i7-9750H
Graphics
GTX 1660 Ti + UHD 630
if setup correctly, you shouldn't need to re do your USBPorts.kext

what is the make and model of your hard drive?
Samsung SSD 980 1TB (0025_38DA_11B6_F406.)
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,498
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Now it's latest firmware version, but Disk Utility still can't see ssd.
check your bios settings and make sure hard drive is set to AHCI
 
Joined
Apr 25, 2022
Messages
10
Motherboard
MSI GL65
CPU
i7-9750H
Graphics
GTX 1660 Ti + UHD 630
check your bios settings and make sure hard drive is set to AHCI
Checked. Yep, drive is set to AHCI. And i also tryed to swith to second option (something about Intel), but result is the same.
 

Attachments

  • photo_2022-04-28_06-36-37.jpg
    photo_2022-04-28_06-36-37.jpg
    165.5 KB · Views: 37
Top