Contribute
Register

Mouse preference pane quits unexpectedly

Status
Not open for further replies.
I only had English in the list.

Another interesting item is that with Sierra Filemaker help would not work, sleep did not work no mater what the Darkwake setting was.
Under El Capitain everything works fine.
 
I have the same issue on my desktop hackintosh, which I recently (end of May 2017) upgraded from El Cap to Sierra. Mouse and trackpad preferences worked fine in El Cap, but now selecting them causes system prefs to crash. If I turn off the bluetooth Apple Magic Mouse, then I can open the mouse pref pane and configure a USB mouse that I have connected. That suggests it might be bluetooth issue, but my bluetooth keyboard pref pane works fine. To confirm, both the magic mouse and trackpad work perfectly, but it's impossible to change any settings.
I went directly to 10.12.5 from El Cap. I've tried lots of fixes, suck as deleting preference and cache files and replacing the sierra preference panes with those from El Cap (I have a clone backup of my El Cap install and used those). None of that has helped. I've done heaps of restarts and log ins too, of course.
I've attached the crash log in case any one can shed any light on the issue from that. It's mostly gibberish to me. The most important info, however, appears to be this:

Crashed Thread: 29 Dispatch queue: com.apple.coremedia.player.async.0x6000001146d0
Exception Type: EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
Exception Codes: KERN_INVALID_ADDRESS at 0x0000000000000010
Exception Note: EXC_CORPSE_NOTIFY

Btw, I have a refurb macbook bought recently and set up using migration assistant - so it has the same settings as the hackintosh. I can use the magic mouse with the macbook and system prefs doesn't crash.
 

Attachments

  • System-Preferences-quit-unexpectedly copy.txt
    79.3 KB · Views: 155
Last edited:
I have a theory on the cause of my own issue, from the crashed thread in the post above: I think it may something to do with the videos that are shown in those two preference panes. If the videos won't play, systems prefs crashes. so that may bring us to graphics card issues.
I've tried search for 'com.apple.coremedia.player.async.0x6000001146d0' and related files (such as com.apple.coremedia.player) and find nothing.
I could easily live without the videos. Is there a way to disable them from playing without being able to access the preference panes?
 
I have a theory on the cause of my own issue, from the crashed thread in the post above: I think it may something to do with the videos that are shown in those two preference panes. If the videos won't play, systems prefs crashes. so that may bring us to graphics card issues.
I've tried search for 'com.apple.coremedia.player.async.0x6000001146d0' and related files (such as com.apple.coremedia.player) and find nothing.
I could easily live without the videos. Is there a way to disable them from playing without being able to access the preference panes?

I was able to fix it by right clicking on the prefpane file (/System/Library/PreferencePanes/)-> show packages -> content -> resources and deleting the touchMovie.mov file
 
I will try that if I decide to re-install Sierra again. I sort of suspected that it might have something to do with the video.
It's strange that under El Capitan it's not a problem.
Thanks for the tip.
 
I got a temporary fix for ya.

In "/System/Library/PreferencePanes/" replace Sierras' "Mouse.prefPane" with El Capitan "Mouse.prefPane". Then open the package contents of "Mouse.prefPane" browse to "Contents/Resources/" and delete "touchMovie.mov". Thou Sierras' version does not have a movie, just a file called "touchMoviePlaceholder.png".

At home, my "Mouse.prefPane" works on my Asus Z170 deluxe with my GTX980. No modding necessary. Just on the Gigabyte z97 with GTX660t it didn't work.
 
Can someone post the Mouse.prefPane from EL Capitan?
 
Can someone post the Mouse.prefPane from EL Capitan?
It seems to me like it could be a Kepler card issue as I'm having the same problem on my brand new build with a geforce 780 card.
 
It seems to me like it could be a Kepler card issue as I'm having the same problem on my brand new build with a geforce 780 card.
What version are you on?
 
What version are you on?
I'm running the newest version of sierra 10.12.5, after a fresh install. I had previously upgraded from 10.12.2 and came across this problem, however after a fresh install directly to 10.12.5 the crashing still persists.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top