Contribute
Register

MacOs Big Sur - Hackintosh - Gigabyte Z590I - SSD high wear level

Joined
Apr 5, 2021
Messages
21
Motherboard
Gigabyte Z690i Aorus Elite
CPU
i7-12700KF
Graphics
RX6900XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hello,

I've been successfully installing Big Sur 11.2.3 on my system as the following:

System:
  • CPU: Intel i9-10900
  • Motherboard: Gigabyte Z590i Aorus Ultra
  • RAM: 64GB Corsair Vengeance Pro DDR4-3200
  • Storage:
    • ADATA SX8200PNP 512GB
Config:
  • Bootloader: OpenCore 0.6.7
  • SMBIOS: iMacPro1,1

Everything works, bluetooth, wifi, sound and video. Debug is disable. Bluetooth is spamming log with some buffer error, so I turned it off.
Screen Shot 2021-04-05 at 12.38.28 PM.png


Upon checking on SSD Smart statistic ( How to install Smart tools ) I found that it has written over 5.7TB of data in the span of 5 days, over 1TB / day. Is it normal behaviour? I have mac mini 2018/512GB/64gb for over a year, it had written over 1.34 TB only. If this trend continue, my SSD will die in about a year or less since it will reach the maximum TBW (tbw about 300TB).

sudo smartctl --all /dev/disk0

Screen Shot 2021-04-05 at 12.19.03 PM.png


I was wondering if something is missing. From activity monitor, the reading is normal, data written in 1.5GB.
Screen Shot 2021-04-05 at 12.42.34 PM.png


My config.plist is attached.

I'm looking for any feedbacks, it's really appreciated.

BR//
Maxx
 

Attachments

  • config.plist
    27.4 KB · Views: 91
Joined
Oct 22, 2019
Messages
1
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i5-8600K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hi @maxxx, can you please attach your EFI folder here?
 
Joined
Apr 5, 2021
Messages
21
Motherboard
Gigabyte Z690i Aorus Elite
CPU
i7-12700KF
Graphics
RX6900XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hello, the problem went away by itself. I changed some component to
i9 11900KF // RX 6900XT // WD SN850 1TB / change the wifi to BCM94360NG. SMBios iMacPro1,1
Now I'm having problem with sound, ALC1220VB. I tried layout-id / alcid: 1-100, nothing seems to work.
My EFI is attached.

Thank you for the help.

1637585178086.png
 

Attachments

  • EFI.zip
    6 MB · Views: 30
Joined
Mar 26, 2021
Messages
72
Motherboard
Gigabyte Z490 VISION D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @maxxx again, can you explain me how you make it work front M.2 slot and 3200Mhz RAMs to work on Z590I?
The manual says clear it is not possible with 10gen CPU, only with 11th. I tried myself to put NVMe on front M.2 slot Z590I VISION D and my disk just doesn't appear in BIOS / Boot menu. I didn't tried higher frequency RAM's because manual says it is not compatible. Where is the catch here?
 

Attachments

  • Screenshot 2021-12-15 at 03.21.37.png
    Screenshot 2021-12-15 at 03.21.37.png
    176.9 KB · Views: 14
  • Screenshot 2021-12-15 at 03.21.42.png
    Screenshot 2021-12-15 at 03.21.42.png
    342.5 KB · Views: 13
Joined
Dec 25, 2014
Messages
8
Motherboard
ASRock Z690M-ITX/AX
CPU
i5 12600K
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hello, the problem went away by itself. I changed some component to
i9 11900KF // RX 6900XT // WD SN850 1TB / change the wifi to BCM94360NG. SMBios iMacPro1,1
Now I'm having problem with sound, ALC1220VB. I tried layout-id / alcid: 1-100, nothing seems to work.
My EFI is attached.

Thank you for the help.
Did you need to spoof the cpuid to get the rocket lake cpu to work?
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,877
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Top