Contribute
Register

Lion HDMI Audio - Part 1: Requirements

Status
Not open for further replies.

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
veng58 said:
hi ,toleda i now have an entry for gfx0 but not hdau i do have an entry in hdef with onboard and the device id intrigued ?attached new ioreg
You still have the audio enabler installed. When the line Credits in HDEF disappears, you'll know its gone.
 
Joined
Nov 20, 2011
Messages
242
Motherboard
gigabyte H55M-UD2H
CPU
i3 530
Graphics
Inno3d gt430 1gb
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Other
hdau is still part of hdef can i proceed at this point no audio is showing in ioreg? found a hdaenabler8xxx lurking in kexts thats cured it onto the next bit thanks for help Toleda
 
Joined
Nov 20, 2011
Messages
242
Motherboard
gigabyte H55M-UD2H
CPU
i3 530
Graphics
Inno3d gt430 1gb
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Other
hi ,toledo trying to do the hda edits and it cannot find the addresses although they are in isoreg i have hdmi audio in more info and the sound but nothing in preferences sound
 
Joined
Nov 20, 2011
Messages
242
Motherboard
gigabyte H55M-UD2H
CPU
i3 530
Graphics
Inno3d gt430 1gb
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Other
i am going to give up on hdmi audio ,the minute my system sniffs an apple hda kext it will not boot at a loss of how to edit a hda kext when it will not load one ,thank you for sending the 889beta but i only get a black screen when it wants to boot into lion
 

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
veng58 said:
i am going to give up on hdmi audio ,the minute my system sniffs an apple hda kext it will not boot at a loss of how to edit a hda kext when it will not load one ,thank you for sending the 889beta but i only get a black screen when it wants to boot into lion
See if this solves your black screen problem. If you have the 889 and 430, no kext editing is required.
 

Attachments

  • AppleHDA.kext.zip
    1.2 MB · Views: 63

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Walgus said:
Same result on 10.7.1 AppleHDA.kext (2.1.1f12), black screen on alc892+nvidia patch.

For the GTX570 nvidia patch alone i used AppleHDA.kext 10.7.2 (2.1.3f7)

I'm out of ideas for now, i guess it's something related to the pathMaps or so (platforms.xml), as you said.

The assertion errors goes along these lines:
Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDA sourcecache...
This problem has spread to all of my machines. I have not figured out what has changed in 10.7.2 . In the meantime, I prepared a work around based on AppleHDA_v1.7.9. It is patched for the 892. Apply this edit for the 570 to AppleHDA binary:
Find: 14 00 de 10
Replace: 18 00 de 10 (4 times)
 

Attachments

  • AppleHDA.kext.zip
    1.2 MB · Views: 43
Joined
Nov 20, 2011
Messages
242
Motherboard
gigabyte H55M-UD2H
CPU
i3 530
Graphics
Inno3d gt430 1gb
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Other
Joined
Jul 4, 2011
Messages
55
Motherboard
ASRock z68 Fatal1ty Professional Gen3
CPU
i5 2500k
Graphics
EVGA GTX 570 HD
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
Mobile Phone
toleda said:
Walgus said:
Same result on 10.7.1 AppleHDA.kext (2.1.1f12), black screen on alc892+nvidia patch.

For the GTX570 nvidia patch alone i used AppleHDA.kext 10.7.2 (2.1.3f7)

I'm out of ideas for now, i guess it's something related to the pathMaps or so (platforms.xml), as you said.

The assertion errors goes along these lines:
Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDA sourcecache...
This problem has spread to all of my machines. I have not figured out what has changed in 10.7.2 . In the meantime, I prepared a work around based on AppleHDA_v1.7.9. It is patched for the 892. Apply this edit for the 570 to AppleHDA binary:
Find: 14 00 de 10
Replace: 18 00 de 10 (4 times)
Thanks toleda!

Will try out that and report back
 
Joined
Jul 4, 2011
Messages
55
Motherboard
ASRock z68 Fatal1ty Professional Gen3
CPU
i5 2500k
Graphics
EVGA GTX 570 HD
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
Mobile Phone
Joined
Jul 4, 2011
Messages
55
Motherboard
ASRock z68 Fatal1ty Professional Gen3
CPU
i5 2500k
Graphics
EVGA GTX 570 HD
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
Mobile Phone
Walgus said:
toleda said:
Walgus said:
Same result on 10.7.1 AppleHDA.kext (2.1.1f12), black screen on alc892+nvidia patch.

For the GTX570 nvidia patch alone i used AppleHDA.kext 10.7.2 (2.1.3f7)

I'm out of ideas for now, i guess it's something related to the pathMaps or so (platforms.xml), as you said.

The assertion errors goes along these lines:
Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDA sourcecache...
This problem has spread to all of my machines. I have not figured out what has changed in 10.7.2 . In the meantime, I prepared a work around based on AppleHDA_v1.7.9. It is patched for the 892. Apply this edit for the 570 to AppleHDA binary:
Find: 14 00 de 10
Replace: 18 00 de 10 (4 times)
Thanks toleda!

Will try out that and report back

Just tried it and no luck unfortunately. Tried doing a few cold boots and unplugging the power cord but nothing, only HDMI audio worked well, tried internal speaker and any other output line but nothing on this board.
 
Status
Not open for further replies.
Top