Contribute
Register

Lenovo T480s (a noob's approach)

Status
Not open for further replies.
Joined
Jun 7, 2018
Messages
31
Motherboard
Intel NUC8i3BEH
CPU
i3-8109U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
Hi,

I am running Catalina beta on my T480s and so far I have a few things running, namely:

- WQHD resolution
- WiFi + Bluetooth (DW 1830)
- Ethernet
- Trackpad (but I am not able to get into trackpad configuration as of yet)
- Audio HD Realtek ALC3287
- Sound Hotkeys (FN+F1/F2/F3)

Not working:

- Battery status
- Hotkeys (display brightness)
- Trackpad <- not getting into settings menu (https://github.com/linusyang92/macOS-ThinkPad-T480s/issues/8)

I have started a GitHub Repo for my EFI keeping track of all the kexts and their versions. I most likely include many unnecessary kexts.


Any help regarding any of the issues is much appreciated. Especially regarding the missing audio ... (AppleALC not supporting 3287 yet?)

Let's get this puppy running ... :headbang:

neofetch.png
 
Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,844
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,

I am running Catalina beta on my T480s and so far I have a few things running, namely:

- WQHD resolution
- WiFi + Bluetooth (DW 1830)
- Trackpad (but I am not able to get into trackpad configuration as of yet)

Not working:

- Audio HD Realtek ALC3287
- Battery status
- Hotkeys
- Trackpad <- not getting into settings menu (https://github.com/linusyang92/macOS-ThinkPad-T480s/issues/8)

I have started a GitHub Repo for my EFI keeping track of all the kexts and their versions. I most likely include many unnecessary kexts.


Any help regarding any of the issues is much appreciated. Especially regarding the missing audio ... (AppleALC not supporting 3287 yet?)

Let's get this puppy running ... :headbang:
maybe you should enable these:

Code:
<key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>Comment-IRQ Fix</key>
                <string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixTMR</key>
                <false/>
                <key>FixRTC</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC</key>
                <false/>
                <key>FixHPET</key>
                <false/>
            </dict>

and also enable these:

Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>#PinConfigurations</key>
                <data></data>
                <key>#hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>#no-controller-patch</key>
                <integer>1</integer>
            </dict>

also this:
Code:
<key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <integer>0</integer>
        </dict>

should be:
Code:
<key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
        </dict>

also have a read of this:
How and where to install kexts:
 
Joined
Jun 7, 2018
Messages
31
Motherboard
Intel NUC8i3BEH
CPU
i3-8109U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
Thanks for pointing out that thread. I have installed all kexts with Hackintool.

I changed in /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist:
Code:
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>Comment-IRQ Fix</key>
                <string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixRTC</key>
                <true/>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
            </dict>

also (was that correct <- just changed "1" to "0"):
Code:
            <key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>#PinConfigurations</key>
                <data>
                </data>
                <key>#hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>#no-controller-patch</key>
                <integer>0</integer>
            </dict>

also:
Code:
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
        </dict>

Unfortunately, the audio is still not working. This is the return of Hackintool:
Screenshot 2019-07-28 at 12.33.44.png
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,844
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for pointing out that thread. I have installed all kexts with Hackintool.

I changed in /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist:
Code:
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>Comment-IRQ Fix</key>
                <string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixRTC</key>
                <true/>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
            </dict>

also (was that correct <- just changed "1" to "0"):
Code:
            <key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>#PinConfigurations</key>
                <data>
                </data>
                <key>#hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>#no-controller-patch</key>
                <integer>0</integer>
            </dict>

also:
Code:
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
        </dict>

Unfortunately, the audio is still not working. This is the return of Hackintool:
View attachment 418985
from the wiki, the layout should be set to 11

Use this tool and upload your problem reporting files:
 
Joined
Jun 7, 2018
Messages
31
Motherboard
Intel NUC8i3BEH
CPU
i3-8109U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
I can not get F4 to work in clover boot gui (does not dump to EFI/CLOVER/ACPI/origin). F1, F2, F6 and F10 work (writing files in EFI/CLOVER/misc)...
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,844
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I can not get F4 to work in clover boot gui (does not dump to EFI/CLOVER/ACPI/origin). F1, F2, F6 and F10 work (writing files in EFI/CLOVER/misc)...
sometimes you have to press Fn and F4
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,844
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Sorry, I forgot to mention that I also tried that. No success ...
do you actually have a folder called ACPI and in that, origin, patched and WINDOWS?

as looking in your efi on your github, you don't have ACPI folder.....
 
Joined
Jun 7, 2018
Messages
31
Motherboard
Intel NUC8i3BEH
CPU
i3-8109U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
Now I do :clap: ... here is the gen_debug (without -sysprofile) output
 

Attachments

  • debug_21003.zip
    2.9 MB · Views: 46

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,844
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Now I do :clap: ... here is the gen_debug (without -sysprofile) output
seems to be an issue in your kextcache.log:
Code:
kxld[as.lvs1974.AirportBrcmFixup]: The following symbols are unresolved for this kext:
kxld[as.lvs1974.AirportBrcmFixup]:     IOCatalogue::removeDrivers(OSDictionary*, bool)
kxld[as.lvs1974.AirportBrcmFixup]:     IOCatalogue::startMatching(OSDictionary*)
Link failed (error code 5).
remove it and install i correctly

also worth checking your other kexts are up to date

USBInjectAll.kext should be removed as you have a USBPorts.kext



this:
Code:
<key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <integer>11</integer>
            <key>ResetHDA</key>
            <true/>
        </dict>

should be:
Code:
<key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
            <key>ResetHDA</key>
            <true/>
        </dict>

and this:
Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>#PinConfigurations</key>
                <data>
                </data>
                <key>#hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>#no-controller-patch</key>
                <integer>0</integer>
            </dict>
should be:
Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>PinConfigurations</key>
                <data>
                </data>
                <key>hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>layout-id</key>
                <integer>11</integer>
                <key>no-controller-patch</key>
                <integer>0</integer>
            </dict>
this should be removed:
Code:
<key>ForceKextsToLoad</key>
        <array>
            <string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
        </array>
 
Status
Not open for further replies.
Top