Contribute
Register

laggy MacOS after wake-up (Prime Z490-A | i9 10850K)

Joined
Jun 6, 2013
Messages
100
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
i9-10850k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
laggy MacOS after wake-up, and it only start to happening after upgrade to latest MacOS 12.5


Prime Z490-A + i9 10850K + 64G
1660687596255.png

OpenCore currently at 0.8.3
MacOS 12.5


All the configuration/EFI are here
https://github.com/CharlesCCC/Asus-Prime-Z490-A-OpenCore-Hackintosh

Anyone having similar issue ? or solution ?

thank you
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,510
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
laggy MacOS after wake-up, and it only start to happening after upgrade to latest MacOS 12.5


Prime Z490-A + i9 10850K + 64G
View attachment 553276
OpenCore currently at 0.8.3
MacOS 12.5


All the configuration/EFI are here
https://github.com/CharlesCCC/Asus-Prime-Z490-A-OpenCore-Hackintosh

Anyone having similar issue ? or solution ?

thank you
you can remove debug=0x100 from your boot arguments

remove any ports that are not required from your info.plist in your USBPorts.kext and make sure you keep to 15
 
Joined
May 29, 2012
Messages
820
Motherboard
Gigabyte Z390 Gaming X
CPU
i9-9900K
Graphics
6900XT
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. LC
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I had some weird lags as well. I'm on OC 0.8.3 and Monterey 12.5. I just updated to OC 0.8.3, then it started happening. It happened after a recent restart, and the lag occurred while firing up different applications. One of the strangest lags was firing up Terminal. Freaking Terminal! I double-clicked the icon, then a terminal window appeared, but it was blank for what seemed like a minute. Then finally the prompt appeared.

It didn't happen with every application, but some applications on occasion.

I was going to restart it again to see if it happens again.
 
Joined
Jun 6, 2013
Messages
100
Motherboard
Asus Prime Z490-A
CPU
i9-10850k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
you can remove debug=0x100 from your boot arguments

remove any ports that are not required from your info.plist in your USBPorts.kext and make sure you keep to 15
You believe is the USB port mapping caused the issue ?
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,510
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
You believe is the USB port mapping caused the issue ?
a lot of issues can be solved with proper usb settings
 
Joined
Jan 25, 2012
Messages
205
Motherboard
GA-Z390-AORUS-PRO-WIFI
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Exactly same issue here with the lag after wake-up. I'm sure this won't apply for some of you, however, in my case it turns out it was Microsoft Teams. Closing the application (or removing it) removed the lag (which sometimes would result in the beachball spinning as well). I have reinstalled Teams (I need it for work) and it seems to be fine. Testing on 2 Customacs. If you don't see an update on this post in the next 2 days, it means that Microsoft Teams was indeed the culprit in my case.

P.S. Had the issue in both, Monterey and Ventura (beta 3)
 
Top