Contribute
Register

Issues with RX 580 on HP Z800

Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
So I had a fully working Z800 with 2x Intel Xeon X5680 and an R9 270 on both 10.12.6 and 10.13.6 both of which worked fine, however I have recently installed a Powercolor RX 580 which supposedly works OOB from 10.12.6 and up, but it seems to have caused a lot of issues. First of all, in both operating systems the computer will shut off after a random amount of time which it did not do before with the 270. Also, opening tabs in both chrome and firefox is an issue, as tabs will usually crash very quickly and if I open too many at once, the PC will reboot. Additionally, my HDMI port will not work at all inside of 10.13.6 but this does not seem to be a problem in 10.12.6 where it instead works fine, and my displayports default to using the wrong output causing the weird magenta tint which I managed to solve by forcing it to output in RGB. I have tried using both overclock bioses on the GPU and it has no impact. None of these issues were present before my GPU upgrade, any help would be appreciated.

As a side note, I also tried installing Mojave since the RX 580 is Metal capable and should work, but when I tried it there was no graphics acceleration at all.
 
Joined
Aug 2, 2012
Messages
14
Motherboard
Supermicro X8DA6
CPU
X5690 x 2
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
If you are using whatevergreen it seems that there are some issues with RX580 and non-uefi motherboards (black screen on some ports, dual monitors not working, freezing, etc.).
First display port should work OOB, without any kexts. Remove WEG and test each port with single display connected. In case that you need second display I'll let you know what to try .... and save you week of experimenting and testing that I did with my 2xX5690 :)
 
Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
If you are using whatevergreen it seems that there are some issues with RX580 and non-uefi motherboards (black screen on some ports, dual monitors not working, freezing, etc.).
First display port should work OOB, without any kexts. Remove WEG and test each port with single display connected. In case that you need second display I'll let you know what to try .... and save you week of experimenting and testing that I did with my 2xX5690 :)
Thanks for the quick reply

I am using whatevergreen and I didn't know about the issues with non uefi motherboards, I'm surprised I hadn't heard about it until now. As far as I can tell, all 3 of the displayports work okay apart from the bad default colour profile so if you can figure out what's wrong from your testing then I'd be happy to try any suggestions you have.

Cheers
 
Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
Thanks for the quick reply

I am using whatevergreen and I didn't know about the issues with non uefi motherboards, I'm surprised I hadn't heard about it until now. As far as I can tell, all 3 of the displayports work okay apart from the bad default colour profile so if you can figure out what's wrong from your testing then I'd be happy to try any suggestions you have.

Cheers
To clarify, I kinda need the HDMI port because my monitor only supports HDMI and I can only use displayport connected to my TV
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
15,150
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
I've never seen a TV with DP input. What brand and model is it ?
I'm not sure on the model but I believe it's a samsung. Either way it doesn't have a displayport, it just has DVI and I have a DP to DVI adapter
 
Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
Is there any chance I could solve this whole issue by upgrading to a vega 56 or vega 64, or do they have similar problems with non uefi motherboards?
 
Joined
Aug 2, 2012
Messages
14
Motherboard
Supermicro X8DA6
CPU
X5690 x 2
Graphics
RX 580
Mobile Phone
iOS
Ok, if you need HDMI this should work:
- You'll have to inject ATI and Orinoco frame buffer, either via DSDT (I'm doing that), or via Clover.
- You'll probably have to patch AMD9500Controller in clover, in order to get right port priority (otherwise HDMI and DVI stays black).
I don't think that Vega(s) would help, because there are even more potential issues with them on non-uefi boards (on Windows too).

I'm attaching examples of clover patching. For AMD9500Controller you can try:
Find: 00040000 04030000 00010101 00000000 12040601 00000000 00040000 04030000 00010201 00000000 22050403 00000000 00080000 04020000 00010300 00000000 11020102 00000000 00080000 04020000 00010400 00000000 21030504 00000000 04000000 04000000 00010500 00000000 00000306 00000000

Replace: 00040000 04030000 00010001 00000000 12040601 00000000 00040000 04030000 00010001 00000000 22050403 00000000 00040000 04030000 00010001 00000000 11020102 00000000 00080000 04020000 00010000 00000000 21030504 00000000 04000000 04020000 00010000 00000000 00000306 00000000

* Again, you should remove WEG in this case. Also DSDT is better way for injection, but first test using Clover only.
 

Attachments

Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
Thanks for the solution, I'll have to try this tomorrow when I get home, I'll let you know how it goes
 
Joined
Apr 23, 2017
Messages
13
Motherboard
HP 591182-001
CPU
2x X5680
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
iMac, Power Mac
Mobile Phone
Android
I've tried to apply the patch but the system just won't stay on long enough without rebooting when I have a browser (I've tried 3) open to be able to copy the details across so I think I might just end up downgrading my GPU until I can get a UEFI system. I might try getting one of the later HP workstations, though I'm not sure which support UEFI booting or which support hackintosh, but I'll look around
 
Top