Contribute
Register

Intel Network adapters on OS X: Small Tree drivers

Joined
Jul 27, 2014
Messages
114
Motherboard
Intel S2600CP2
CPU
2x E5-2650L v1
Graphics
RX570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hey guys! I got tired of this driver refusing to work and I came up with a third (fourth?) solution to the problem anyone with an 82576 dual port chip is having.


Can you please tell me how it's done for other versions of the driver?

I am looking at objdump of the Sierra (and below) version and there are many instances "__ZN19SmallTreeIntel825765probeEP9IOService" which is what you changed to "nop" in the High Sierra version.

Thanks a lot!
 
Joined
Jul 18, 2010
Messages
14
Motherboard
ASUS Rampage VI Extreme
CPU
i7-7800X
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Can you please tell me how it's done for other versions of the driver?

I am looking at objdump of the Sierra (and below) version and there are many instances "__ZN19SmallTreeIntel825765probeEP9IOService" which is what you changed to "nop" in the High Sierra version.

Thanks a lot!
I found a way to patch kext binary with Clover

Replace 75B87526 with 75B86690 in SmallTreeIntel82576
Screen Shot 2018-05-23 at 11.32.35 PM.png
 
Joined
Jun 24, 2016
Messages
16
Motherboard
ASUS X299 SAGE/10G
CPU
Intel 7940x
Graphics
2x Vega 56
Wow, great stuff iodine.
Question: Is this kext patching also needed for the 10Gb driver SmallTreeIntel8259x.kext?
I am expecting my X540-T2's in the mail anytime. Or does this invalid eprom crap only affect the 1Gb driver from SmallTree.
If you have the patch string or a working kext (Sierra 10.12) for me that would be awesome !!

Tnx

@ALL

Or if anyone else has a (maybe older) SmallTreeIntel8259x.kext for Sierra (10.12) that is working with the X540-T2 i would appreciate the kext (pm if needed). It could be that only the most recent drivers have this "extra" check

Tnx
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2016
Messages
16
Motherboard
ASUS X299 SAGE/10G
CPU
Intel 7940x
Graphics
2x Vega 56
p.s. The clover patch method for the SmallTreeIntel82576 , also works for the current downloadable versions for Sierra which atm is 1.0.14. (which i accidentaly installed under a high sierra install and it works there as well) Its just an other string to replace. So just by eyeballing i found :
Sierra driver 1.0.14
75B87522 > 75B86690
High Sierra Driver 1.2.5

75B87526 > 75B86690

rem: i have the sierra driver in /S/L/E and for high sierra in /L/E as installed by SmallTree installer
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2016
Messages
16
Motherboard
ASUS X299 SAGE/10G
CPU
Intel 7940x
Graphics
2x Vega 56
Just to confirm . I got my X540-T2 in and only flashed the subsystem id. No patched kext needed , smalltree works straight out of the box there. So guess it is specific to the 1GB kext.
Used the same offsets to flash although te actual original card values for the subsystem id where different (5003) then reported by another user in this thread.
my offsets:
offset ( orig -> new)
0x048e (03 -> 0a) and 0x048f (50 -> 00)
 
Joined
Jul 18, 2010
Messages
14
Motherboard
ASUS Rampage VI Extreme
CPU
i7-7800X
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Recently I found an i350 T4 in second-hand market......
Tried the same patch, no luck......
Also tried FakePCIID.kext, no luck as well......

I guess my i350 T2V2 which I bought earlier works just because I flashed the subsystem id in ubuntu.....
I have done the same to my new i350 T4 using the following:
offset 0x16 value 0x0a
offset 0x17 value 0x00
All ports on my i350 T4 work now properly......
Screen Shot 2018-05-31 at 10.03.15 PM.png
 
Joined
Jun 24, 2016
Messages
16
Motherboard
ASUS X299 SAGE/10G
CPU
Intel 7940x
Graphics
2x Vega 56
Recently I found an i350 T4 in second-hand market......
Tried the same patch, no luck......
Also tried FakePCIID.kext, no luck as well......
You do need to do 2 things to get the i350-T4 to work.
My winning combo was
1. find (unique per card) and flash (super simpel to do ) subsystem ID to 0a00 so it is recognised by the driver (fixes messages about invalid vendor-id)
2. hex patch the driver with the clover patching (fixed message about invalid rom).
That should work with the current downloadable drivers for Sierra and High Sierra with the patch strings in my previous post

Then you dont need the FakePCI stuff anymore. All vanilla , which i like the best.
 
Joined
Jul 18, 2010
Messages
14
Motherboard
ASUS Rampage VI Extreme
CPU
i7-7800X
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
You do need to do 2 things to get the i350-T4 to work.
My winning combo was
1. find (unique per card) and flash (super simpel to do ) subsystem ID to 0a00 so it is recognised by the driver (fixes messages about invalid vendor-id)
2. hex patch the driver with the clover patching (fixed message about invalid rom).
That should work with the current downloadable drivers for Sierra and High Sierra with the patch strings in my previous post

Then you dont need the FakePCI stuff anymore. All vanilla , which i like the best.
I thought binary patch alone will do the job.....but it didn't.
My current build actually doesn't have the SmallTreeIntel82576.kext patched, just has subsystem id flashed to 0x0a00.
I loved this way as well. Vanilla, always the best.
 
Joined
Jun 24, 2016
Messages
16
Motherboard
ASUS X299 SAGE/10G
CPU
Intel 7940x
Graphics
2x Vega 56
PS FYI to confirm
The X540-T2 dual 10GB card works also flawless inside the OWC HELIOS 3 TB3 enclosure > TB3 to TB2 adapter > Hackintosh Sierra TB2 (on motherboard) + SmallTree Drivers. No diff from direct attached regarding driver compatibility.
 
Joined
Jul 20, 2018
Messages
22
Motherboard
X299 Sage 10G
CPU
i9 10980XE
Graphics
Radeon VII
Trying to get an Intel X550-AT2 working in 10.13.6. Is this possible?
 
Top