Contribute
Register

Installation Guide For Using Clover on the Intel Haswell NUC

Status
Not open for further replies.
Joined
Jun 17, 2010
Messages
25
Motherboard
Dell 7040
CPU
Intel i5
Graphics
Intel 530
I recently picked up a Intel NUC D54250WYKH.

I used your guide to install OSX on it.

I did not use any DSDT edits, since the ones attached are not for the current version of the BIOS.

But I don't exactly understand what the DSDT edits allow me to do? Sleep works just fine, and can't audio be enabled by a kext?
 
Joined
May 27, 2010
Messages
2,406
Motherboard
Dell Optiplex 9030 All in One
CPU
i5-4690K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,
I would recommend you do use the SSDT type edits (maybe glance over at my build post and the pack attached). The edits do a number of things: (1) inject layout for audio; (2) inject identity for SATA controller; (3) align system names and definitions with those used by Apple; (4) fix the graphics frame buffer identity and also HDMI audio over DP and HDMI; (5) the power management SSDT allows efficient use of system resources; (6) SSDT enabling of wifi cards.
The SSDT type injection (which replaces the old DSDT editing) is largely unaffected by bios changes as the only things injected are the parts we want, leaving the original DSDT untouched. My UEFI bios I am working on is in fact the latest version too.
Yes, it is true that there is more than one way to achieve things and so injection is not mandatory, the feeling is though that Apple are moving away from allowing kext edits and third party kext injection and that possibly injection via SSDT is the better way to do that. For sure, it is better to minimise the number of things that need to be put into system/library/extensions and my own system is capable of booting a pure unpatched Apple drive and installer - without any extra changes and that for me is a great thing.
 
Joined
Jun 17, 2010
Messages
25
Motherboard
Dell 7040
CPU
Intel i5
Graphics
Intel 530
Hi,
I would recommend you do use the SSDT type edits (maybe glance over at my build post and the pack attached). The edits do a number of things: (1) inject layout for audio; (2) inject identity for SATA controller; (3) align system names and definitions with those used by Apple; (4) fix the graphics frame buffer identity and also HDMI audio over DP and HDMI; (5) the power management SSDT allows efficient use of system resources; (6) SSDT enabling of wifi cards.
The SSDT type injection (which replaces the old DSDT editing) is largely unaffected by bios changes as the only things injected are the parts we want, leaving the original DSDT untouched. My UEFI bios I am working on is in fact the latest version too.
Yes, it is true that there is more than one way to achieve things and so injection is not mandatory, the feeling is though that Apple are moving away from allowing kext edits and third party kext injection and that possibly injection via SSDT is the better way to do that. For sure, it is better to minimise the number of things that need to be put into system/library/extensions and my own system is capable of booting a pure unpatched Apple drive and installer - without any extra changes and that for me is a great thing.


I completely agree with you. That's the reason I keep pushing to get Clover to work for me. I really don't want to go the kext way.

I will look at the SSDT edits and post my progress.
 

its

Joined
Jun 18, 2013
Messages
56
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hey guys

just starting to install OSX but having a issue.. on BIOS 28

created a USB as per recommendation on Post #1... But I boot into clover.. and it is stuck there.. i press enter on the "Boot OS X Install from Install OS X Mavericks" and nothing happens.. I press space and shows all different options but none of them do anything.. clover works as selecting reboot computer or shutdown works..

What am I doing wrong? in Options of boot it shows

Options: -v darkwake=10 Kernel=/mach_kernel

EDIT

Actually on reading I think i need to put DSDT and SSDT somewhere and boot.. Is that the reason?? Where do I get DSDT and SSDT for BIOS 28 and where to put in the USB ??

Double Edit

Downgraded to BIOS 26 and same issue.. reupgraded to BIOS 28
 

its

Joined
Jun 18, 2013
Messages
56
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hey guys

just starting to install OSX but having a issue.. on BIOS 28

created a USB as per recommendation on Post #1... But I boot into clover.. and it is stuck there.. i press enter on the "Boot OS X Install from Install OS X Mavericks" and nothing happens.. I press space and shows all different options but none of them do anything.. clover works as selecting reboot computer or shutdown works..

What am I doing wrong? in Options of boot it shows

Options: -v darkwake=10 Kernel=/mach_kernel

EDIT

Actually on reading I think i need to put DSDT and SSDT somewhere and boot.. Is that the reason?? Where do I get DSDT and SSDT for BIOS 28 and where to put in the USB ??

Double Edit

Downgraded to BIOS 26 and same issue.. reupgraded to BIOS 28

*bump* any help guys.. thanks
 
Joined
Jun 22, 2011
Messages
625
Motherboard
Gigabyte Z370N-WIFI
CPU
i5-8600K
Graphics
UHD 630 & RX 580 Pulse 8GB Lite
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
Just went over to using Clover after using WonkeyDonkey's fantastic guide for ages, and now I'm on 10.9.5 which so far the clover/10.9.5 is fantastic.

Having said that, I'm having problems with ethernet and bluetooth. My hack runs headless so ethernet is fairly important for me.

For whatever reason it won't load the kext (I've been using 2.4.14 as provided by minihack in his guide), Have upgraded to 3.1 this morning and still no change - It doesn't seem to recognise it in 'about this mac'. The network interface does work, but very slowly (and when I say slowly I mean running a broadband speed test on two computers in my house, nuc connected over 10/100/1000 ethernet comes back at about 0.6MB/s download speed, where as on my macbook (which connects over wireless, through an access point to the router which is connected via 10/100 ethernet) it comes back close to 10MB/s download speed)

I'm wondering if anyone else has this issue at all? I'm about to install it in S/L/E to see if there are any improvements from that.

Thanks,

Tom

Update: Wow I love clover! I installed the 3.1 through multibeast into S/L/E and it's already loaded the kext without even rebooting - Also broaband download speed is now registering at 15MB/s much better, hopefully it has an effect on my internal network too.
 
Joined
Sep 15, 2014
Messages
36
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I have made progress !

I decided to try and install Win8 instead of Win7 (my install media for Win7 was very old and I thought that might be causing problems). I got it to install and boot perfectly from the second partition on my SSD. The only issue I have now is that Clover is no longer loading from the SSD. If I use my clover USB stick I can boot into either OS just fine. If I remove the clover USB boot stick then the NUC boots Windows8 immediately without going through Clover. I'm guessing that the Win8 install re-wrote the EFI partition and removed clover.

If I install Clover back to the OSX partition will it overwrite the windows boot files? Will I screw things up? Should I have clover install itself to the Win8 boot partition?

Looking for advice.

I am having exactly the same issue! I have been pulling my hair out for days, I can get Windows 8 installed, but it always just boots to windows then, I cant boot to OSX unless I use the USB drive that had the OSX install and Clover on it. I never once used disk utility to format it as FAT or anything else, tried two HFS partitions, and once as HFS and a free space partition, the windows installer then formats the free space as ntfs, the installer works, but then it always just boots to windows, I have used the clover USB to get back into OSX and looked at the efi partition, a Microsoft folder is now there alongside the clover folder. There is no option in the NUC bios to set the CLOVER efi as the default, and because I can only load by USB the kexts dont seem to load correctly, so I cant get analogue audio to work, it is utterly infuriating, why is windows doing this? I cant even install Windows first, because then the mac installer refuses to install to the partition saying it will "prevent windows from booting", someone please help me before someone finds me with my head in the oven, I just want a fricking dual boot between mac and windows. I have an ISO of Windows 8.1 pro X64, I have put it on a usb, thats what I use for the install. Please someone help.

SYSTEM: Intel NUC-Kit D54250WYK
RAM: SAMSUNG 2x 4 GB 204 pin DDR3L-1600 SO-DIMM (1600Mhz, PC3L-12800S, CL11, 1.35V, Low Voltage)
HD: Transcend MSA370 interne mSATA SSD 128GB (mSATA, 6Gb/s, MLC)

 
Joined
Nov 21, 2013
Messages
26
Motherboard
Gigabyte GA-Z87X-D3H
CPU
i5-4570s
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Current build: Intel NUC i5-4250U, 8GB, ALC283, HD5000

Installed Yosemite 10.10.3. Everything works but sound and bluetooth. Trying to install toleda CloverACL patch for sound. When I mount EFI and run the command, the patch doesn't take.

I can't see EFI after mounting. Can't find it with Clover Configurator. I know EFI is there because it boots flawlessly and can see it with Linux Disks. I have hidden files visible.

Any idea on what's going on and why I can't see EFI?

Thanks.

Update: Decided to redo the install using Minihack's method. Worked great. Had to use toleda's fix for sound though. Thanks all.
 
Last edited:
Joined
May 27, 2010
Messages
2,406
Motherboard
Dell Optiplex 9030 All in One
CPU
i5-4690K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Current build: Intel NUC i5-4250U, 8GB, ALC283, HD5000

Installed Yosemite 10.10.3. Everything works but sound and bluetooth. Trying to install toleda CloverACL patch for sound. When I mount EFI and run the command, the patch doesn't take.

I can't see EFI after mounting. Can't find it with Clover Configurator. I know EFI is there because it boots flawlessly and can see it with Linux Disks. I have hidden files visible.

Any idea on what's going on and why I can't see EFI?

Thanks.

Head on over to Golden Builds and take a look at my thread there, should find the answers there....
 
Joined
Nov 21, 2013
Messages
26
Motherboard
Gigabyte GA-Z87X-D3H
CPU
i5-4570s
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Current build: Intel NUC i5-4250U, 8GB, ALC283, HD5000

Minihack:

Redid the install using your method. Worked great. Only I had to use toleda's fix #3 for sound which, BTW, activated mic.

Thanks so much. Great guide.
 
Status
Not open for further replies.
Top