Contribute
Register

iMac Pro X299 - Live the Future now with macOS 10.14 Mojave [Successful Build/Extended Guide]

Status
Not open for further replies.
Joined
Mar 18, 2017
Messages
1,032
Motherboard
ASUS ROG Rampage VI Extreme
CPU
i9-7940X
Graphics
2 X VEGA 56
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Do you use npci=0x2000(3000)? And is the Above 4G Decoding turned on or off?

As @kgp said, npci=0x2000(3000) is not need on Asus mainboards and Above 4G Decoding was in my case turned to on by default, so the system booted without problems.
 
Joined
Oct 11, 2010
Messages
728
Motherboard
X299-WU8
CPU
i9-9880XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
X299 system don't like this patch.
I remove this patched my system
SMBS._ADR -> XSBU.XADR

I update SSDT for SMBS & LPCB.
After this SSDT my patched AppleHDA work smooth.
 

Attachments

  • Screen Shot 2019-02-22 at 2.05.22 PM.png
    Screen Shot 2019-02-22 at 2.05.22 PM.png
    158.2 KB · Views: 58
  • Screen Shot 2019-02-22 at 2.05.46 PM.png
    Screen Shot 2019-02-22 at 2.05.46 PM.png
    148 KB · Views: 52
  • SSDT-LPCB.aml
    165 bytes · Views: 61
  • SSDT-SMBUS.aml
    172 bytes · Views: 62

kgp

Retired
Joined
May 30, 2014
Messages
6,765
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-7980XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks @kgp
I keep try but I don't see any implements
System went sleep no wake
Thats why I did not update any IOReg files.

But you fixed the error in your recent GFX0-HDAU-ARPT-SSDT and you achieve again correct ACPI



388970


and PCI implementation

388971


Or do you still need my help in modifying SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml to account for the BT/WIFI ARPT removal?

If you still face problems with the implementation of your modified SSDT, why you do not reimplement original SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml?

It should work, although it still contains the ARPT implementation, which should be ignored on boot anyway to the now missing BT/WIFI hardware implementation.

Look this is the last IOREG.save you uploaded uploaded after removing the BT/WIFI adapter and after your modifications of SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml.

Apparently your modified SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml fails to load at boot and what is implemented is just the original ACPI table + GFX0 implemented by WEG.

It is still the same ACPI structure as considered in the original SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml.

388976


Devices names in read above just denote the device nomenclature after successful SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml application.

I can also remove the ARPT part myself and upload a properly modified SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml for testing purposes?

I want to know at first place if you achieved again to properly implement the entire GFX0 and HDAU ACPI table and GPU information under PCI as already implemented before and depicted above!

Once this is confirmed, you explain me what means "does not wake from sleep" exactly in your terms.

It is very difficult to communicate with you my friend, as you never answer my questions or provide what I am asking for.

Your repetitive statement "sleep/wake not work" does not help at all at this place, as long you do not confirm that your modified SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml is fully working after the BT/WIFI adapter removal. :rolleyes:
 
Last edited:
Joined
Jul 29, 2018
Messages
62
Motherboard
ASUS WS C422 Pro/SE
CPU
W-2123
Graphics
W7100
As @kgp said, npci=0x2000(3000) is not need on Asus mainboards and Above 4G Decoding was in my case turned to on by default, so the system booted without problems.
Ok, Loloflatsix, thank you for you report.
Now interesting to see reports from such configurations whose owners have reported problems on 1603.
 
Joined
Oct 11, 2010
Messages
728
Motherboard
X299-WU8
CPU
i9-9880XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
But you fixed the error in your recent GFX0-HDAU-ARPT-SSDT and you achieve again correct ACPI



View attachment 388970

and PCI implementation

View attachment 388971

Or do you still need my help in modifying SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml to account for the BT/WIFI ARPT removal?

If you still face problems with the implementation of your modified SSDT, why you do not reimplement original SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml?

It should work, although it still contains the ARPT implementation, which should be ignored on boot anyway to the now missing BT/WIFI hardware implementation.

Look this is the last IOREG.save you uploaded uploaded after removing the BT/WIFI adapter and after your modifications of SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml.

Apparently your modified SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml fails to load at boot and what is implemented is just the original ACPI table + GFX0 implemented by WEG.

It is still the same ACPI structure as considered in the original SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml.

View attachment 388976


I can also remove the ARPT part myself and upload a properly modified SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml for testing purposes?

I want to know at first place if you achieved again to properly implement the entire GFX0 and HDAU ACPI table and GPU information under PCI as already implemented before and depicted above!

Once this is confirmed, you explain me what means "does not wake from sleep" exactly in your terms.

It is very difficult to communicate with you my friend, as you never answer my questions or provide what I am asking for.

Your repetitive statement "sleep/wake not work" does not help at all at this place, as long we do not know that GFX0 and HDAU are now again properly implemented after the BT/WIFI adapter removal.
I update ioreg please look.
When I press sleep System go to sleep well.
My ORico USB turn off and system turn off.
After 20 second I press power button system turn on
ORico USB not turn on and black screen.
 

Attachments

  • navaratnam’s iMac Pro with GFX.ioreg
    6.6 MB · Views: 58
  • Screen Shot 2019-02-22 at 2.34.41 PM.png
    Screen Shot 2019-02-22 at 2.34.41 PM.png
    157.6 KB · Views: 53
Last edited:

kgp

Retired
Joined
May 30, 2014
Messages
6,765
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-7980XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
X299 system don't like this patch.
I remove this patched my system
SMBS._ADR -> XSBU.XADR

I update SSDT for SMBS & LPCB.
After this SSDT my patched AppleHDA work smooth.

This might be the case for your GA motherboard. On ASUS X299 motherboards the SMBS._ADR -> XSBU.XADR replacement is necessary to free LBCP

388982


And the original Apple iMacPro uses LPCB and not SMBS, but has not child under LPCB, i.e. no PCI driver loaded. Thus , your the two additional SSDTs your attached above are not required at all.

388983


388984


I also originally implemented the fully working AppleALC and not the AppleHDA approach in the EFI-Folder I configured especially for your system and hardware configuration!

You know what, my friend?... I give up! You are changing the entire EFI-Folder implementation instead of finishing our common ongoing tests with the original EFI-Folder that I provided many posts before as the base line.

While I still wanted to know if GFX0 and HDAU are again properly implemented after the BT/WIFI removal and your SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml modifications , you are already with something else and you even started now changing the implemented AppleALC approach to AppleHDA and I do not know what else....

Likely we are not talking any more about the same baseline configuration and there is anyway a permanent lack of communication from your side and no response on most of my previous questions, requests or suggestions.

I therefore stop my help and support at a place where my help and support apparently is also not anymore required.

Good luck for your further endeavour, my friend :thumbup:..

Over and out,

KGP :wave:
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2010
Messages
728
Motherboard
X299-WU8
CPU
i9-9880XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
This might be the case for your GA motherboard. On ASUS X299 motherboards the SMBS._ADR -> XSBU.XADR replacement is necessary to free LBCP

View attachment 388982

And the original Apple iMacPro uses LPCB and not SMBS.

View attachment 388983

View attachment 388984

I also originally implemented the fully working AppleALC and not the AppleHDA approach in the EFI-Folder I configured especially for your system and hardware configuration!

You know what, my friend?... I give up! You are changing the entire EFI-Folder implementation instead of finishing our common ongoing tests with the original EFI-Folder that I provided many posts before as the base line.

While I still wanted to know if GFX0 and HDAU are again properly implemented after the BT/WIFI removal and your SSDT-X299-SL05-GFX0-HDAU-ARPT.aml modifications , you are already with something else and you even started now changing the implemented AppleALC approach to AppleHDA and I do not know what else....

Likely we are not talking any more about the same baseline configuration and there is anyway a permanent lack of communication from your side and no response on most of my previous questions, requests or suggestions.

I therefore stop my help and support at a place where my help and support apparently is also not anymore required.

Good luck for your further endeavour, my friend :thumbup:..

Over and out,

KGP :wave:
I don't use AppleALC that's why I remove that patched.
 

kgp

Retired
Joined
May 30, 2014
Messages
6,765
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-7980XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
I update ioreg please look.
When I press sleep System go to sleep well.
My ORico USB turn off and system turn off.
After 20 second I press power button system turn on
ORico USB not turn on and black screen.

Good, anyway your decision.. AppleHDA, enabled port limit patches, fully implemented XHC USB kext exceeding Apple's 15-port USB limit, everything that makes your system fully non-vanilla. :thumbup:

Following your recent IOREG.save and PCI snapshot in post #2,098 , at least the entire GFX0 and HDAU ACPI table and GFX0 and HDAU drivers under PCI are now again properly implemented.

As sleep/wake still does not work even with this very basic and minimalistic hardware implementation, I guess the source for your sleep/wake issue must be found somewhere else and is definitely not caused by anything we already investigated.

I guess, once you detected the reason for the current sleep/wake issue on your system with this minimal hardware configuration, you can subsequently stepwise reimplement all hardware and SSDTs from my original EFI-Folder we removed for our testing purposes.

I hope you understand that my support ends at this place, as I think you are perfectly able to manage the rest by yourself. I also do not want to interfere in your attempts in modifying my original EFI-Folder up to your personal taste and preferences.

I really tried to dedicated much time in providing you with a complete EFI-Folder for your system and to also support you in the subsequent bug fixing procedure up to my best knowledge.

Thus, I just leave you now with a: Good luck, my friend :thumbup:

I will now start dedicating most of my time to real life.

See you guys, enjoy and have fun,

KGP
 
Last edited:
Joined
Jan 30, 2019
Messages
28
Motherboard
ASUS X299 Sage/10G
CPU
i9-9740
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
That's really odd. Hopefully your bios isn't corrupt. Using BIOS flashback with an older version and reflashing to a newer one doesn't help? I've attached the 10g drivers and there's also a text file on where to put the files. Once you get your system working again if you can provide a copy of your ioreg I can help with the SSDT implementation.
Also I didn't really check in detail but I assumed you used the i9-7940X CPxx->PRxx code snippet instead of the 7980XE correct?

Edit: uploaded an updated EFI folder with the 7940 code snippet and your SMBIOS serial num, etc. that should work once you have the bios settings fixed.


Thank you again! ...I was able enter the number into the bios directly for those fields and I am now back on my machine. Still not getting the on board 10G ports to work. Only the 2 ports on the small tree Pci slot board.


388996



388995
 
Joined
Jan 30, 2019
Messages
28
Motherboard
ASUS X299 Sage/10G
CPU
i9-9740
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
You have to patch the Intel X550-AT2 chip as outlined in my guide though.. then it will work with the SmallTree driver.

Code:
sudo ethtool -E enp225s0f0 magic 0x15638086 offset 0x242 value 0x0a
sudo ethtool -E enp225s0f0 magic 0x15638086 offset 0x243 value 0x00
sudo ethtool -E enp225s0f1 magic 0x15638086 offset 0x242 value 0x0a
sudo ethtool -E enp225s0f1 magic 0x15638086 offset 0x243 value 0x00

I am not sure if I am still supposed to implement this code or how to do that. Is this done in Clover?


Hmm have you tried clearing the CMOS and resetting the BIOS settings like the guide? I'm on BIOS 0905 and haven't had any issues. Also those two fields aren't dropdowns, you should be able to just manually enter in the values. You can also disable the port limit patches and the aquantia patches in your config.plist since my usb kext already implements all the ports and the sage/10g doesnt have aquantia. To get 10g working you can either flash it using ubuntu or using FakePCIID kexts and the smalltree kext. I haven't flashed mine yet but the fakepciid approach has been working for me.

I am Using the EFI folder you kindly edited for me. From the screenshots in my post above shold I expect these ports to be working?
 
Status
Not open for further replies.
Top