Contribute
Register

Idling for 10 minutes causes Sierra to lag/freeze for a couple of minutes

Joined
Dec 29, 2013
Messages
45
Motherboard
Asus Z-170A
CPU
6700k
Graphics
EVGA GTX 1080
Whenever I leave my computer for about 10 minutes or so, then I return back to use it, the computer lags and freezes for 30 seconds before it becomes usable again. However, when I use my computer for 6-7 hours straight without any breaks, it works fine without any lag. It only happens when my computer sits idle for 10 minutes or so.

I've turned off any "energy savings" setting

Energy Saver:
Never turn off display
Checked: Prevent computer from sleeping
Unchecked everything else

Asus Z170-A
Intel 6700k
64GB RAM
EVGA 740 4GB SC
Samsung 960 Pro 512GB

EFI folder:
https://www.dropbox.com/sh/27qva06cvj0475o/AAD5nCr9oOj9D-i5jh8EKqxda?dl=0
 
Joined
Oct 10, 2012
Messages
605
Motherboard
Wolfies BeQuiet
CPU
6700k + Gigabyte Z170X Designare
Graphics
EVGA 1080ti FTW3
Mac
  1. iMac
I had this problem! I still haven't narrowed down to whats actually causing it... but I've noticed something is related to my secondary SSD drive attached (not the primary). When I remove/disconnect it from the motherboard, I have no issues. When I reformat the drive (and restore through TM) I generally have no issues. I have ASUS as well. Try disconnect all drives, if you have any, except our primary and see how it goes. Maybe we can work this out..

EDIT: My occurs when its idle and trying to sleep (and stops it from sleeping though).
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,803
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Whenever I leave my computer for about 10 minutes or so, then I return back to use it, the computer lags and freezes for 30 seconds before it becomes usable again. However, when I use my computer for 6-7 hours straight without any breaks, it works fine without any lag. It only happens when my computer sits idle for 10 minutes or so.

I've turned off any "energy savings" setting

Energy Saver:
Never turn off display
Checked: Prevent computer from sleeping
Unchecked everything else

Asus Z170-A
Intel 6700k
64GB RAM
EVGA 740 4GB SC
Samsung 960 Pro 512GB

EFI folder:
https://www.dropbox.com/sh/27qva06cvj0475o/AAD5nCr9oOj9D-i5jh8EKqxda?dl=0


I had this problem! I still haven't narrowed down to whats actually causing it... but I've noticed something is related to my secondary SSD drive attached (not the primary). When I remove/disconnect it from the motherboard, I have no issues. When I reformat the drive (and restore through TM) I generally have no issues. I have ASUS as well. Try disconnect all drives, if you have any, except our primary and see how it goes. Maybe we can work this out..

EDIT: My occurs when its idle and trying to sleep (and stops it from sleeping though).

Attach Clover folder from EFI removing themes ZIP attach. Attach ioreg. [Guide] How to Make a Copy of IOReg | tonymacx86.com
 
Joined
Oct 5, 2013
Messages
1
Motherboard
10.8.5
CPU
i7 4770k
Graphics
GTX 770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I have the same exact same issue. Curious to hear what you figure out.

ASUS Z87-Pro
i7-4770K
Clover 3949
 
Joined
Nov 27, 2016
Messages
4
Motherboard
Z170X-UD3
CPU
Intel i7 6700K ( Skylake )
Hey, I have the same issue too, is there any solution today ?

( sorry for my bad American guys, I'm French )
 
Joined
May 13, 2011
Messages
1,727
Motherboard
Z68X-UD4-B3
CPU
i7-2600K
Graphics
XFX 6870 Dual Fan
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Maybe your hard drive/SSD are going to sleep on it's own after some inactivity. So when OSX tries to access it, it takes a while for the HD to go wake up again, and OSX had to wait a few seconds.
 
Joined
Nov 27, 2016
Messages
4
Motherboard
Z170X-UD3
CPU
Intel i7 6700K ( Skylake )
i disable the sleep of my ssd by the command " sudo pmset -a disksleep 0 " but still the same issue
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,803
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Nov 27, 2016
Messages
4
Motherboard
Z170X-UD3
CPU
Intel i7 6700K ( Skylake )
Here is my IOREG File. but I can't understand why this file can help me :|
 

Attachments

  • Mac Pro de Maxime.ioreg
    3.4 MB · Views: 283
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,803
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Here is my IOREG File. but I can't understand why this file can help me :|

Using wrong System definition. Use iMac 14,2. You haven't implemented Native Powermanagement. Cant expect much.
 
Top