Contribute
Register

HP Spectre - Laptop hangs after wake from sleep - no display

Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
Hi, I am facing problem with my HP spectre. I had Mojave then I upgraded to Catalina but there were several issues. So I restored the CCC backup of mojave.
I upgraded the BIOS and had to redo the patching. Now I have everything working except the after wake from sleep - the screen is blank and nothing works. even caps lock led does not turn on/off.

I had few hurdles on restoring the mojave so I removed touchscreen kexts, norton.

In the attached pmset logs, I see sleep failed log:
Code:
2019-10-16 00:57:44 -0400 Assertions              Kernel Idle sleep preventers: IODisplayWrangler         
2019-10-16 00:58:04 -0400 Assertions              PID 108(hidd) Created UserIsActive "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968048.3" 00:00:00  id:0x0x90000802f [System: DeclUser BGTask kDisp]         
Sleep/Wakes since boot at 2019-10-16 00:57:43 -0400 :0   Dark Wake Count in this sleep cycle:1

Time stamp                Domain                  Message                                                                        Duration      Delay     
==========                ======                  =======                                                                        ========      =====     
UUID: (null)
2019-10-16 08:40:19 -0400 Start                   powerd process is started                                                               
2019-10-16 08:40:19 -0400 Assertions              Summary- [System: No Assertions] Using Batt         
2019-10-16 08:40:20 -0400 HibernateStats          hibmode=0 standbydelay=0                                                                 0             
Sleep/Wakes since boot at 2019-10-16 08:40:19 -0400 :0   Dark Wake Count in this sleep cycle:1

Time stamp                Domain                  Message                                                                        Duration      Delay     
==========                ======                  =======                                                                        ========      =====     
UUID: Unknown UUID
2019-10-16 08:40:20 -0400 Failure                 Sleep Failure [code:0xFFFFFFFF0000001F]:                                                 
2019-10-16 08:40:21 -0400 Assertions              Kernel Idle sleep preventers: IODisplayWrangler         
2019-10-16 08:40:44 -0400 Assertions              PID 108(hidd) Created UserIsActive "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968048.3" 00:00:00  id:0x0x900008032 [System: DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:41:19 -0400 Notification            Next immediate inactivity window start:'2019-10-16 08:30:00 -0400' end:'2019-10-16 18:30:00 -0400'             
2019-10-16 08:41:19 -0400 Notification            Next largest inactivity window start:'2019-10-16 08:30:00 -0400' end:'2019-10-16 18:30:00 -0400'             
2019-10-16 08:42:19 -0400 Assertions              PID 259(mds_stores) Released BackgroundTask "com.apple.metadata.mds_stores.power" 00:01:56  id:0x0xb00008003 [System: DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:42:25 -0400 Assertions              PID 68(mds) Released BackgroundTask "com.apple.metadata.mds.power" 00:02:03  id:0x0xb00008002 [System: DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:43:13 -0400 Assertions              PID 307(backupd) ClientDied PreventUserIdleSystemSleep "Time Machine backup" 00:02:35  id:0x0x100008025 [System: DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:43:13 -0400 Assertions              PID 307(backupd) ClientDied BackgroundTask "Time Machine backup" 00:02:35  id:0x0xb00008024 [System: DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:43:50 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Created NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:00  id:0x0x5000080be [System: PrevDisp DeclUser kDisp]         
2019-10-16 08:45:15 -0400 Assertions              PID 61(powerd) Created InternalPreventDisplaySleep "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff" 00:00:00  id:0x0x10000080c4 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:45:15 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Released NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:01:24  id:0x0x5000080be [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:45:35 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Created NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:00  id:0x0x5000080c9 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:46:23 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Released NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:48  id:0x0x5000080c9 [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:47:54 -0400 Assertions              PID 725(backupd) ClientDied PreventUserIdleSystemSleep "Time Machine backup" 00:02:01  id:0x0x1000080dc [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:47:54 -0400 Assertions              PID 725(backupd) ClientDied BackgroundTask "Time Machine backup" 00:02:01  id:0x0xb000080db [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:49:14 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Created NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:00  id:0x0x500008105 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:49:23 -0400 Assertions              PID 61(powerd) TimedOut InternalPreventDisplaySleep "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff" 00:03:00  id:0x0x10000080c4 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:49:23 -0400 Assertions              Summary- [System: PrevDisp DeclUser kDisp] Using Batt(Charge: 100)         
2019-10-16 08:49:30 -0400 Assertions              PID 61(powerd) TurnedOn InternalPreventDisplaySleep "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff" 00:00:00  id:0x0x10000080c4 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:49:30 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Released NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:16  id:0x0x500008105 [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:50:10 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Created NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:00  id:0x0x500008109 [System: PrevDisp DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:50:38 -0400 Assertions              PID 575(Google Chrome) Released NoDisplaySleepAssertion "Video Wake Lock" 00:00:27  id:0x0x500008109 [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:53:38 -0400 Assertions              PID 61(powerd) TimedOut InternalPreventDisplaySleep "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff" 00:03:00  id:0x0x10000080c4 [System: DeclUser IntPrevDisp kDisp]         
2019-10-16 08:59:19 -0400 BatteryHealth           Warning level: 2 time: 15 cap: 5376


Code:
MacBook-Pro:temp free-user$ pmset -g assertions
2019-10-16 19:14:19 -0400
Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 0
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   PreventUserIdleSystemSleep     0
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 105(hidd): [0x0000058c00098131] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968043.3"
    Timeout will fire in 180 secs Action=TimeoutActionRelease
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=500  level=255 0x4=USB mod=12/31/69, 7:00 PM description=com.apple.usb.externaldevice.14500000 owner=HP TrueVision FHD RGB-IR
   id=501  level=255 0x4=USB mod=12/31/69, 7:00 PM description=com.apple.usb.externaldevice.14700000 owner=BCM2045A0
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler
MacBook-Pro:temp free-user$

Can someone please help on how can I fix the sleep issue?
 

Attachments

jaymonkey

Moderator
Joined
Aug 27, 2011
Messages
3,817
Motherboard
ASRock-Z97 EX6
CPU
i7-4790K OC @ 4.8GHz
Graphics
Vega 64LC + HD4600
Mac
MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
@jaymonkey can you please suggest something here?

@johnyg07,

Having looked at your config about the only thing I can see that could cause the issue is that you are not enabling Native CPU power management. For a Kaby lake CPU MacOS needs to use the X86 Platfrom Plugin which should enable HWP control of the CPU.

Enable it by adding the "PluginType" key and string value of "1" to the SSDT section of your config.plist :-

Code:
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>DropOem</key>
            <false/>
            <key>Generate</key>
            <dict>
                <key>CStates</key>
                <false/>
                <key>PStates</key>
                <false/>
                <key>PluginType</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>PluginType</key>
            <string>1</string>
        </dict>

Or you can do it in Clover Configurator :-

Screenshot 2019-10-17 at 14.41.26.png


Once you have made the changes check that X86PlatfromPlug is present in your IOREG :-

Screenshot 2019-10-17 at 14.48.20.png

See the following guide for full details of native PM for laptops :-



Make sure Clover is up-to-date, i'm using r5045, you need to be aware that since r5000 Clover has a new folder structure for the EFI drivers, I can see that you are using an old version of clover (pre r5000) as you have the old folder structure. See this post for info on the new folder structure :-



Cheers
Jay
 
Last edited:
Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
@jaymonkey

I see that x86Plugin is loaded under CPU in ioreg. I still went ahead and added plugin type 1 to config.plist and also added SSDT-XCPM.aml from rehabman's laptop power management guide.

Screen Shot 2019-10-17 at 1.50.45 PM.png


I upgraded the clover to 5070 version. Took backup of current clover, installed new, and replaced files in the new setup.
I had to copy the AptioMemoryFix-64.efi in driver/uefi.

The problem remains the same. laptop goes into sleep but but when I press power button to wake, the laptop turns on but screen remains blank.

I reinstalled mojave yesterday but fresh install did not solve the problem.

I updated the BIOS to F40 version earlier this week. that could be have caused this issue.

The DSDT has these patches applied:
#fix_PARSEOP_ZERO.txt
#battery_HP-G6-2221ss.txt
#USB3 PRW 0x6D skylake instant wake
#OS check fix (windows 10)
 

jaymonkey

Moderator
Joined
Aug 27, 2011
Messages
3,817
Motherboard
ASRock-Z97 EX6
CPU
i7-4790K OC @ 4.8GHz
Graphics
Vega 64LC + HD4600
Mac
MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
went ahead and added plugin type 1 to config.plist and also added SSDT-XCPM.aml from rehabman's laptop power management guide.

@johnyg07,

You should only use one method, either allow Clover to set X86PlatformPlugin or use SSDT, it's not good practice to duplicate a procedure twice ...

I updated the BIOS to F40 version earlier this week. that could be have caused this issue.

If the problem started after you did the BIOS update then it could well be the source of the issue.
Have you tried flashing the the BIOS to the previous version ? ... that would prove the new BIOS is the cause ...

I haven't updated the BIOS on my Spectre X360 in a very long time ... i'm running version F.30

Cheers
Jay
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
if I were to investigate little bit further on this before the BIOS downgrade - can you point me towards some direction?
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
it appears that HP does not allow BIOS rollback on this laptop. now have to find a way to fix the sleep issue.
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
I did a fresh installation of Mojave but the problem has not resolved.

When I select sleep option from the apple menu from top left, the screen goes blank and after a few seconds power led start blinking which makes me think that OS has gone to sleep state.
When I click the power button again after a minute or two, power button led turns solid, the screen does not turn on, the fans runs after a few seconds but nothing happens. The caps lock led is also unresponsive. I have to hard reset the system as this time.

I have tried quite a few number of things but it has not helped so far.

here are clover boot arguments:
Code:
dart=0 nv_disable=1 -cdfon brcmfx-country=#a -disablegfxfirmware -igfxmlr -wegnoegpu -v
Code:
MacBook-Pro:temp user1$ sudo pmset -g assertions
2019-10-20 12:58:11 -0400
Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 0
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   PreventUserIdleSystemSleep     0
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 96(hidd): [0x000008f8000981dc] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968700.3"
    Timeout will fire in 120 secs Action=TimeoutActionRelease
No kernel assertions.
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler
MacBook-Pro:temp user1$
i see following significant messages in the logs during boot:

I added the ACPIDebug kext and added logs to _INI, _WAK and _PTS methods in DSDT.
I see the logs for _INI when the laptop starts but when I select sleep from menu and the laptop appear to go to sleep, i don't see any logs in the system log for any other method call.

Code:
kernel: (AppleACPIPlatform) ACPI: sleep states S3 S4 S5
kernel: (AppleACPIPlatform) ACPI: cannot translate ACPI object 14
kernel: (AppleACPIPlatform) ACPI: cannot translate ACPI object 14
kernel: (AppleACPIPlatform) ACPI: cannot translate ACPI object 14
...
kernel: (kernel) ACPIDebug: Version 0.1.4 starting on OS X Darwin 18.7.
kernel: (kernel) ACPIDebug: "_INI enter"
kernel: (kernel) ACPIDebug: "_INI - OS - Windows 2015"
kernel: (kernel) ACPIDebug: "_INI exit"
kernel: PMRD: Sleep failure code 0xffffffff 0x0000001f
kernel: Sleep failure code 0xffffffff 0x0000001f
can some provide some further direction on this?

EDIT:

I found following logs in console > /var/log > Diagnostic messages >
Code:
com.apple.message.domain: com.apple.sleep.failure
com.apple.message.signature: EFI/Bootrom Failure after last point of entry to sleep
com.apple.message.summarize: YES
SenderMachUUID: 4E823BFB-65B1-343E-AF7A-6F64D0BE201E
it appears that the messages logs after I resets the laptop after failed sleep.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Aug 14, 2012
Messages
13
Motherboard
HP Spectre x360 15
CPU
i7-8550U
Graphics
HD620, 4K
I had problems with my build after bios update to F40 too. My symptoms were reboot instead of shutdown or sleep. Same on Windows or MacOS. Solution was to hard CMOS reset, means disassembly battery and unplug CMOS battery for 60 sec, next reset CMOS by key combination Windows + V and after it press power button for 60 sec.

Other thing, I'm not sure if you apply all patches. Should be according to guide https://www.tonymacx86.com/threads/guide-high-sierra-on-hp-spectre-x360-8th-gen-coffee-lake.251330/

 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
111
Motherboard
Hp Spectre X360 15
CPU
i7 7500U
Graphics
620, 4K
I had problems with my build after bios update to F40 too. My symptoms were reboot instead of shutdown or sleep. Same on Windows or MacOS. Solution was to hard CMOS reset, means disassembly battery and unplug CMOS battery for 60 sec, next reset CMOS by key combination Windows + V and after it press power button for 60 sec.

Where is CMOS battery located? I opened the service manual, i could not find any reference to cmos battery.
I only see 1 big battery in it.


Edit: found it.
 
Top