Contribute
Register

HP EliteDesk 800 G2 / HP ProDesk 600 G2 - SUCCESS

Joined
Aug 12, 2017
Messages
221
Motherboard
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. Centris
  3. iBook
  4. iMac
  5. LC
  6. Lisa
  7. Performa
  8. Plus
  9. Power Mac
  10. PowerBook
  11. Quadra
  12. SE
  13. SE/30
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Hi I'm new to the hackintosh environment. But since I have a macbook air 2017 and switched from windows to mac I wanted to learn more about mac OS. Now I've got a free HP Elitedesk 800 TWR G2, I5 6500 with 24 gb ram and a samsung 850 Evo, and I'm trying to install Catalina 10.5.4, directly.

I have updated the bios to 02.47 Rev.A, and putted the bios settings according to: https://github.com/sakoula/HP-EliteDesk-800-G2-6700#bios-setup
A installation usb of 32gb with https://www.tonymacx86.com/threads/unibeast-install-macos-catalina-on-any-supported-intel-based-pc.285366/ .
I have used the install usb on the HP and it goed to the clover boot as per screen. Then it starts with the apple logo and the loading and when the loading part seems to be fully loaded, it stays on that screen for more than an hour, nothing happens.

Does someone could give me some advice? How long does this normally take?

Thanks for the help.
I have a HP 800 G2 mini, i7-6700. I am struggling with the Clover boot from @deeveedee but hope to get it working. I have used OpenCore for my latest Hackintosh builds. Here is my working EFI using OpenCore 0.5.8. SSDTs have been generated with DSDTTime on Windows. USB ports patched with Hackintool. As you see when you boot there are only 13 USB ports available. Not sure about wifi/bt until I get a compatible Broadcom BCM94360NG that I have ordered. Should work OTB. For now I don't see the device listed in USB ports. Audio is patched so inputs and outputs work.

In fact this is a very fast boot (faster than Clover in my experience). I am using SMBIOS iMac17,1. My solved issues are:
- Can use both DP ports but not at the same time. VGA port is too unstable, gave up for now
- Sleep issues. Not even monitor sleep works, so I have disabled sleep on my machine for now.
 

Attachments

  • EFI_OC_hp800g2_mini.zip
    8.7 MB · Views: 110
Last edited:
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,380
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
I9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Same problem. Both DP ports work but not at the same time!
In order for multi-display to work on my HP EliteDesk 800 G4 (Clover UEFI), I needed to apply an AppleGraphicsDevicePolicy patch explained here. Without this, only a single display works for me.
 
Joined
Aug 12, 2017
Messages
221
Motherboard
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. Centris
  3. iBook
  4. iMac
  5. LC
  6. Lisa
  7. Performa
  8. Plus
  9. Power Mac
  10. PowerBook
  11. Quadra
  12. SE
  13. SE/30
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
In order for multi-display to work on my HP EliteDesk 800 G4 (Clover UEFI), I needed to apply an AppleGraphicsDevicePolicy patch explained here. Without this, only a single display works for me.
Thanks but none of the "agdpmode=xx" seemed to work. Boot screen shows on both screens but then goes away on one of the monitors and OS X recognizes only 1 monitor.
 
Last edited:
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,380
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
I9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks but none of the "agdpmode=xx" seemed to work. Boot screen shows on both screens but then goes away on one of the monitors and OS X recognizes only 1 monitor.

Ok - I don't know how much you experimented with all of the frame buffer/device-id combinations stated here. Find your IGPU in the HD Graphics document and experiment with all device-id/AAPL,ig-platform-id combinations (for your IGPU) listed in the document. You will want to enable Remote Login and Remote Management of your hack so you can "Remote Desktop" into it when it boots with a blank display. This is potentially a tedious process (was the hardest part for me when I was getting my HP EliteDesk 800 G4 Mini working). This post gives you an idea of my experimentation methodology.
 
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,380
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
I9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
*** Deleted *** my mistake
 
Last edited:
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,380
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
I9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
asleb said:
I am sorry but I am lost here. My IGPU device-id is 0x1912 (from Hackintool). What do I then add to the device-id? I am not sure what to add in config under PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0). Where do I add the test values (frame-buffers)? This is too much for my brain.
---------------------------
Don't add anything for your device-id - let it default to 0x1912 (a valid device-id for Skylake as listed here). Then (also according to this document), try AAPL,ig-platform-id=0x19120000. If that doesn't work, try AAPL,ig-platform-id values listed in this document (in the list labeled SKL framebuffer list) that have 3 connectors if you're trying to use IGPU for display or that have 0 connectors if you're trying to use your IGPU for computing with your RX580. If I were working on your rig and I wanted to use your IGPU for my displays, I would first try the following device properties for PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) (with the latest Lilu and Whatevergreen installed) with no other properties defined:
  • AAPL,ig-platform-id=0x19120000 (which, interestingly enough is a mobile type according to this document)
  • framebuffer-patch-enable: 0x00000001
I don't know OC, so you'll need to make sure these values are properly formatted in your config.plist.

--------------------------------------------

More advanced: This is why I suggested reading @RehabMan's DSDT patching guide. If you want to be good at this stuff, it's not sufficient to put values in a config.plist. Lot's of people can copy and paste stuff and get lucky and then brag about their "success." You need to understand why you're doing stuff. The IGPU device properties that you are injecting in your OC config.plist are equivalent to what would have been "old school" for patching the IGPU._DSM in your DSDT. If you're trying to get your rig working without understanding, it's like learning to play an instrument without learning how to read music. This is my philosophy, so take it for what it's worth. Be patient with yourself and take the time to read and learn.
 
Joined
Aug 12, 2017
Messages
221
Motherboard
ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. Centris
  3. iBook
  4. iMac
  5. LC
  6. Lisa
  7. Performa
  8. Plus
  9. Power Mac
  10. PowerBook
  11. Quadra
  12. SE
  13. SE/30
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
---------------------------
Don't add anything for your device-id - let it default to 0x1912 (a valid device-id for Skylake as listed here). Then (also according to this document), try AAPL,ig-platform-id=0x19120000. If that doesn't work, try AAPL,ig-platform-id values listed in this document (in the list labeled SKL framebuffer list) that have 3 connectors if you're trying to use IGPU for display or that have 0 connectors if you're trying to use your IGPU for computing with your RX580. If I were working on your rig and I wanted to use your IGPU for my displays, I would first try the following device properties for PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) (with the latest Lilu and Whatevergreen installed) with no other properties defined:
  • AAPL,ig-platform-id=0x19120000 (which, interestingly enough is a mobile type according to this document)
  • framebuffer-patch-enable: 0x00000001
I don't know OC, so you'll need to make sure these values are properly formatted in your config.plist.

--------------------------------------------

More advanced: This is why I suggested reading @RehabMan's DSDT patching guide. If you want to be good at this stuff, it's not sufficient to put values in a config.plist. Lot's of people can copy and paste stuff and get lucky and then brag about their "success." You need to understand why you're doing stuff. The IGPU device properties that you are injecting in your OC config.plist are equivalent to what would have been "old school" for patching the IGPU._DSM in your DSDT. If you're trying to get your rig working without understanding, it's like learning to play an instrument without learning how to read music. This is my philosophy, so take it for what it's worth. Be patient with yourself and take the time to read and learn.
When I use AAPL,ig-platform-id=0x19120000 and framebuffer-patch-enable: 0x00000001 both my screens work but the resolution is 1024*800 meaning the ig-platform-id is wrong. In Mac OS X it only shows 1 monitor (not 2). I have done many hackintoshes but like you write I probably "really" don't understand what I am doing. But all the hackintoshes up til now have been stable, USB, GPU, sleep have been fine. I have tried to understand the patching guide but for me it is really hard to grasp and understand like I should. Does that mean I am too dumb to setup and run hackintoshes? I really hope not. Believe me, I am trying to understand :)
 
Joined
Sep 22, 2011
Messages
1,380
Motherboard
HP EliteDesk 800 G5 Mini
CPU
I9-9900
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Does that mean I am too dumb to setup and run hackintoshes? I really hope not. Believe me, I am trying to understand :)

No!!! It means you're not being patient with your own learning process. This stuff is hard. You'll look back on this learning experience and remember it fondly.
 
Joined
May 26, 2020
Messages
1
Motherboard
HP Elitedesk 800 G2 SFF
CPU
i7-6700
Graphics
HD 530
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
i have a hp elitedesk 800 g2 sff i7 6700 32gb ram
i search for cpu keks
please help me
5468e067-5416-43d7-9cec-2fcdbedeb358.jpg

14083a35-40b9-4af1-80d1-19537562e1eb.jpg
 
Last edited:
Top