Contribute
Register

HP 8570w AMD Firepro m4000

Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
Hi,

I'm trying to get sierra working on a hp 8570W elitebook with AMD firepro m4000 GPU. the videocard is recognized by the os but not loading properly, only 7 mb ram reported, and no acceleration. Verde.kext, editing radeonx4000.kext and whatevergreen don't seem to work. Does anyone have any ideas? The GPU is supposed to be supported OOB (id = 682D ). attached is my current EFI folder
 

Attachments

  • EFI.zip
    5.3 MB · Views: 159
Last edited:
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
the graphics card is in pci0 pegp1 dgfx0 SSDT-2.aml, I cannot for the life of me get it to work properly, patching is very complicated! the dsdt.aml you helped me with also doesnt load it properly. ioreg shows generic display (and buri framebuffer, amdsupport.kext. system profiler shows amd firepro m4000, and sometimes hd7700 series but only with 7mb ram
 
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
the defeault framebuffer loaded is buri I dont know what to make of the (Null) in the connector output of the bios...

vbios decoder output:
Code:
c0000.bin
ATOM BIOS Rom:
    SubsystemVendorID: 0x103c SubsystemID: 0x176b
    IOBaseAddress: 0x4000
    Filename: BR44321.001
    BIOS Bootup Message:
HP / Foxconn Chelsea XTGL Velma GDDR5 64Mx16 350e/150m 0.9V OPM             

PCI ID: 1002:682d
Connector at index 0
    Type [@offset 46240]: LVDS (7)
    Encoder [@offset 46244]: INTERNAL_UNIPHY (0x1e)
    i2cid [@offset 46368]: 0x94, OSX senseid: 0x5
    HotPlugID: ff
Connector at index 2
    Type [@offset 46260]: DisplayPort (10)
    Encoder [@offset 46264]: INTERNAL_UNIPHY1 (0x20)
    i2cid [@offset 46422]: 0x90, OSX senseid: 0x1
    HotPlugID: 1
Connector at index 3
    Type [@offset 46270]: DisplayPort (10)
    Encoder [@offset 46274]: INTERNAL_UNIPHY1 (0x20)
    i2cid [@offset 46449]: 0x91, OSX senseid: 0x2
    HotPlugID: 2
Connector at index 4
    Type [@offset 46280]: DisplayPort (10)
    Encoder [@offset 46284]: INTERNAL_UNIPHY2 (0x21)
    i2cid [@offset 46476]: 0x92, OSX senseid: 0x3
    HotPlugID: 3
Connector at index 5
    Type [@offset 46290]: VGA (1)
    Encoder [@offset 46294]: INTERNAL_KLDSCP_DAC1 (0x15)
    i2cid [@offset 46503]: 0x97, OSX senseid: 0x8
    
    c0000.bin
BR44321.001 :

HP / Foxconn Chelsea XTGL Velma GDDR5 64Mx16 350e/150m 0.9V OPM             

Subsystem Vendor ID: 103c
       Subsystem ID: 176b
Object Header Structure Size: 405
Connector Object Table Offset: 52
Router Object Table Offset: 0
Encoder Object Table Offset: 124
Display Path Table Offset: 12
Connector Object Id [14] which is [LVDS]
    encoder obj id [0x1e] which is [INTERNAL_UNIPHY (osx txmit 0x10 [duallink 0x0] enc 0x0)] linkb: false
Connector Object Id [19] which is [DISPLAY_PORT]
    encoder obj id [0x20] which is [INTERNAL_UNIPHY1 (osx txmit 0x11 [duallink 0x1] enc 0x2)] linkb: false
Connector Object Id [19] which is [DISPLAY_PORT]
    encoder obj id [0x20] which is [INTERNAL_UNIPHY1 (osx txmit 0x21 [duallink 0x1] enc 0x3)] linkb: true
Connector Object Id [19] which is [DISPLAY_PORT]
    encoder obj id [0x21] which is [INTERNAL_UNIPHY2 (osx txmit 0x12 [duallink 0x2] enc 0x4)] linkb: false
Connector Object Id [5] which is [VGA]
    encoder obj id [0x15] which is [INTERNAL_KLDSCP_DAC1 (osx txmit 0x00 enc 0x10?)] linkb: false
 
Last edited:
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
in the high sierra installer whatevergreen/lilu says during boot thaat it cannot read the vbios. Load vbios enabled and rom file is in the ROM folder
 
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
when I inject ATI with clover into Sierra I get a black screen, verde.kext doesnt help, I tried all the LVDS framebuffers at the bootstage in inject
 
Joined
Aug 21, 2019
Messages
2
Motherboard
Avita Clarus 14
CPU
i5-7y54
Graphics
HD 615
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hi i know that this post is old but i have the same laptop with the same graphics card and i want make a hackintosh, can u help me?
 
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
try this patch, I never got it working in higher than sierra, maybe someone else can.

Code:
<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>connectors patch</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                AgAAAAABAAA5BQEAAAAAABAABQUAAAAA
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AMD7000Controller</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AgAAAEAAAAA5BQEAAAAAABAAAAUAAAAA
                </data>
            </dict>
 
Joined
Apr 5, 2019
Messages
15
Motherboard
HP 176B
CPU
i7-3720QM/QM77
Graphics
FirePro M4000
Fiddled around with it some more and can confirm the firepro working in catalina. You need to install using an external monitor and the patch disabled, with wgreen and lilu drivers and the -lilubetaall radpg15 bootflags, ati inject and load video bios options. After install the patch works (or try to rebuild kextcache if it doesnt) for the lvds display with the Buri framebuffer.
 
Joined
Aug 21, 2019
Messages
2
Motherboard
Avita Clarus 14
CPU
i5-7y54
Graphics
HD 615
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Can u share ur efi folder working with Catalina? i have the same laptop with same specs but i cant install clover on the hdd, when install and boot from hdd clover stucks on "scan entries" when i boot from usb that not happens
 
Top