Contribute
Register

How to enable 'Kaby Lake' Intel 6xx Graphics (10.12.6+)

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,309
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I

read that post and Apply possible solution spending many days but cant get acceleration more than 4mb kindly help me.I am Also Attaching my Efi Folder Kindly Check That.

The files you attached are too large and incomplete anyway...

Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
 
Joined
Dec 31, 2013
Messages
644
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Hi I have an issue with trying to enable dual graphics on an Intel i3-7100.
Motherboard: ASUS PRIME H270-PRO
CPU: i3-7100
Discrete Graphics: Nvidia GT 1030

I'm able to run either one or the other card taken singularly. no issue at all with both.
Issue comes when I try to enable hardware acceleration running the monitor through the Nvidia GT 1030.
I have the patch enabled: GFX0 to IGPU
I tried with both disablegfxfirmware on and off with no difference
I tried with shikigva=60 or shikigva=1 or no shiki flag
FakeID for Intel GFX is 0x59128086

if I use ig-platform-id = 0x59120000 Then rendering in FinalCutProX results in panic with instant reboot
if I use ig-platform-id = 0x59120003 Then UHD 630 is not recognised in System Report and I experience no panic no reboot because only the nVidia GT 1030 is working. When I render in FCPX and check using Intel Power Gadget the green line is at 0.

Any hint prior to dropping here all the files? Can the dual gpu 1 for monitor 1 for hardware acceleration actually work for the i3-7100?
Thanks
 
Last edited:
Joined
Jul 10, 2013
Messages
397
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10900X
Graphics
RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
  3. iMac
  4. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
Hello there! As most people writing in this post, I have issues.. Issues with few things (some are just me being picky) starting with iGPU, I'm currently running with the UHD630 and for the life of me I can't make it work with two displays.

I'm mostly doing graphics design and Austin stuff, and having the two outputs is essential. I have already tried many scenarios where I have changed .plist settings, ACPI, and even SMBIOS (disastrous since 18,3 gives the horrid graphics glitch that makes the computer useless), So far I achieved changing some frame buffer to 00 04 00 00, but I can't even recall how I did it TBH.

Now all I would like to do is to properly inject iGPU to be able to properly work with two outputs, SSDT is my preferred choice, since I have all components (that I know how to) loaded and properly showing in system report. I know some people are patching frame buffer from clover, but I'm not sure how to do so, or where to find said patches for my board configuration.

@RehabMan here I leave some files I've gathered! hope you guys can help. After this I'd like to build a stable SSDT with all the required devices properly implemented ala KGP for his X299 build, so many can make use of it.
 

Attachments

  • Files Z370G, 8700K.zip
    19.7 MB · Views: 37
Joined
Jul 10, 2013
Messages
397
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10900X
Graphics
RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
  3. iMac
  4. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
No one? this is getting more complicated
 
Joined
Jan 26, 2013
Messages
105
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630
With Two monitors UHD 630 (HDMI&DP) is something workaround. For example connect first HDMI display,
DP display must be power off (from the power outlet). Next when Mac OS is ready on HDMI Display
turn on DP display (from power outlet) then switch off HDMI display and turn on HDMI display.
Now You have two displays ready to work !
 
Joined
Jul 10, 2013
Messages
397
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10900X
Graphics
RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
  3. iMac
  4. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
With Two monitors UHD 630 (HDMI&DP) is something workaround. For example connect first HDMI display,
DP display must be power off (from the power outlet). Next when Mac OS is ready on HDMI Display
turn on DP display (from power outlet) then switch off HDMI display and turn on HDMI display.
Now You have two displays ready to work !
Hi there! That is the simple solution, but simple isn't what I am after. What I would like is to be able to boot with both displays without problem, as it should be. It is just so annoying that having two display outputs from integrated graphics only one (from the two DisplayPort takes over at boot) can boot correctly.

If booted with both, all of sudden a sort of glitch occurs which ends up in me having to force restart, which is very annoying.. There has to be a solution to this..
 
Joined
Nov 2, 2017
Messages
28
Motherboard
Zotac MI553
CPU
i5-7300HQ
Graphics
HD 630
Mobile Phone
  1. iOS
Now I'm testing Mojave but I do not have acceleration in the integrated HD 630 card - are there any differences in handling between high sierra and mojave?
Of course I'm interested only in the support of hd 630 graphics, I do not have a second graphics card (I have i5-7300HQ)

OK, I'm rollback to High Sierra 10.13.5, Mojave is unuseable for me without video accelleration :(
 
Last edited:
Joined
Oct 23, 2014
Messages
712
Motherboard
Gigabyte GA-Z97x-UD3H
CPU
i7 4790k
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Intel HD 6xx

For desktop systems with Intel HD 6xx graphics. Fix for most Intel HD 6xx graphics port layouts on 200 Series motherboards. Installs Lilu.kext and IntelGraphicsFixup.kext in /Library/Extensions. Adds the following to Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist: ig-platform-id=0x59120000.
Still need to do so in Mojave?
 
Joined
Dec 14, 2016
Messages
357
Motherboard
Asus Prime z370 A-II
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
For those using Final Cut, how are you testing to be sure hardware acceleration is working?
 
Joined
Aug 19, 2015
Messages
2
Motherboard
Asus Prime H310T
CPU
i5 8600T
Graphics
UHD630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey!
Can someone help me?
I can't get UHD 630 to work on 13.6
Receive "Graphics driver failed to load: could not register with framebuffer driver" before load desktop.
And Graphics have a 7mb, no acceleration.

Have tried many SMBios 18.x, 17.1, 14.2, many platform-id's and fake-id's
The rest works fine.

THX!
 

Attachments

  • _CLOVER.zip
    5.9 MB · Views: 42
Top