Contribute
Register

How to edit CodecCommander.kext for ALC887 to fix no audio after sleep/wake problem

Joined
Dec 26, 2015
Messages
249
Motherboard
GA-Z97X-UD3H
CPU
i5-4690
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
After upgrading from High Sierra(10.13.4) to Mojave(10.14.1) once again I lost audio on sleep/wake. Previously I have used @RehabMan 's OS-X-EAPD-Codec-Commander for ALC1150. But as that profile was defined there I faced no problem. But how can I create a profile for ALC887? I mean I don't know the how to obtain the followings:

1. <data>...</data>
2. <comment>...</comment>

Code:
<key>Realtek ALC668</key>
                <dict>
                    <key>Custom Commands</key>
                    <array>
                        <dict>
                            <key>Command</key>
                            <data>
                            AVcIgw==
                            </data>
                            <key>Comment</key>
                            <string>0x15 SET_UNSOLICITED_ENABLE 0x83</string>
                            <key>On Init</key>
                            <true/>
                            <key>On Sleep</key>
                            <false/>
                            <key>On Wake</key>
                            <true/>
                        </dict>
                        <dict>
                            <key>Command</key>
                            <data>
                            AbcHIA==
                            </data>
                            <key>Comment</key>
                            <string>Node 0x1b - Pin Control (In Enable)</string>
                            <key>On Init</key>
                            <false/>
                            <key>On Sleep</key>
                            <false/>
                            <key>On Wake</key>
                            <true/>
                        </dict>
                    </array>
                    <key>Perform Reset</key>
                    <false/>
                </dict>
I used ALC668 as an example.
Also on the documentation of os-x-eapd-codec-commander it is mentioned that to know your Vendor Id, Subvendor Id you have to check IORegistry or log in Console for the log of Clover Configurator

I ran the CC and generated boot log but I couldn't find like this:

Code:
CodecCommander: Version 2.4.0 starting.
            CodecCommander: ....CodecVendor Id: 0x10ec0269
            CodecCommander: ....Codec Address: 0
            CodecCommander: ....Subsystem Id: 0x102804d9
            CodecCommander: ....PCI Sub Id: 0x102804d9
System Configuration: Z370 PC PRO | i3 8100 | HD 630 | 8GB DDR4 | 10.14.1
 
Last edited:
Joined
Dec 26, 2015
Messages
249
Motherboard
GA-Z97X-UD3H
CPU
i5-4690
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
Are you using AppleALC.kext?
Sorry @toleda...I'm late as I was out of town. Yes. I'm using AppleALC.kext. I selected Multibeast 11's AppleALC option during post installation.
 
Joined
Dec 26, 2015
Messages
249
Motherboard
GA-Z97X-UD3H
CPU
i5-4690
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
AppleALC includes the CodecCommander sleep fix.
But It was not working for me. So I checked this where it is mentioned
keep in mind that some codecs still need EAPD Codec Commander to work after wake from sleep etc.
Thats why I wanna use codecCommander.kext.
 
Joined
Mar 16, 2015
Messages
1
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
In Clover configuration, try to go to Devices-Audio, choose ResetHDA box then reboot.
 
Top