High Sierra Random Freezing

Discussion in 'High Sierra Desktop Support' started by exark, Jan 15, 2018.

  1. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Jan 28, 2018 at 5:20 AM #31
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    updated the BIOS using UEFI BIOS Updater 1.69.11, so far so good
    https://www.win-raid.com/t154f16-Tool-Guide-News-quot-UEFI-BIOS-Updater-quot-UBU.html
    you may try my updated BIOS

    Code (Text):
    Z8MAD2H3.U1C // original BIOS U1C

    1 - Intel RST(e) OROM and EFI SataDriver
         OROM IRST RAID for SATA    - 11.1.0.1413
         EFI IRST RAID for SATA     - 11.6.0.1702
    2 - Intel OROM VBIOS and EFI GOP Driver
         OROM VBIOS SNB-IVB         - 2158
         EFI GOP Driver IvyBridge   - 3.0.1023
         EFI GOP Driver SandyBridge - 2.0.1023
    3 - LAN OROM PXE and EFI UNDI - Intel, RTK, BCM, QCA
         OROM Realtek Boot Agent GE - 2.50
         EFI Realtek UNDI           - 2.015
    7 - CPU MicroCode
         View/Extract/Search/Update


    Z8MAD2H3_UBU.U1C // updated BIOS

    1 - Intel RST(e) OROM and EFI SataDriver
         OROM IRST RAID for SATA    - 12.9.0.2006           // updated
         EFI IRST RAID for SATA     - 12.9.0.2006           // updated
    2 - Intel OROM VBIOS and EFI GOP Driver
         OROM VBIOS SNB-IVB         - 2171                  // updated
         EFI GOP Driver IvyBridge   - 3.0.1030              // updated
         EFI GOP Driver SandyBridge - 2.0.1024              // updated
    3 - LAN OROM PXE and EFI UNDI - Intel, RTK, BCM, QCA
         OROM Realtek Boot Agent GE - 2.66                  // updated
         EFI Realtek UNDI           - 2.043                 // updated
    7 - CPU MicroCode                                       // updated, Sandybridge=29, Ivybridge=1C
         View/Extract/Search/Update
     
     

    Attached Files:

  2. Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Jan 28, 2018 at 6:46 PM #32
    Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Are you guys using APFS or HFS+?
     
  3. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Jan 29, 2018 at 1:25 AM #33
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    HFS+

    do not experienced any random freezing so far, after I updated BIOS
    Code (Text):

    Z68MA-D2H:~ Z68MA-D2H$ uptime
    9:21  up 1 day,  9:29, 2 users, load averages: 1.99 1.94 2.09
     
     
    Thireus likes this.
  4. thefsb

    thefsb

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    289
    Motherboard:
    Z97X-UD5H rev. 1.0
    CPU:
    4690K
    Graphics:
    EVGA NVIDIA GeForce GTX 650 (not Ti)
    Jan 29, 2018 at 7:15 PM #34
    thefsb

    thefsb

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    289
    Motherboard:
    Z97X-UD5H rev. 1.0
    CPU:
    4690K
    Graphics:
    EVGA NVIDIA GeForce GTX 650 (not Ti)
    I have tried both. I think it makes no difference.

    When I upgraded from 10.12 to 10.13 I kept everything as HFS+. That's when the freezing started. One of my efforts to resolve it was to get a new SSD and install HS fresh. I used APFS for that. Didn't help. (I have since reformatted my two remaining HDDs to APFS too.)

    However, the frequency of freezes reduced dramatically when I got rid of 4 other SATA HDDs.
     
  5. thefsb

    thefsb

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    289
    Motherboard:
    Z97X-UD5H rev. 1.0
    CPU:
    4690K
    Graphics:
    EVGA NVIDIA GeForce GTX 650 (not Ti)
    Jan 29, 2018 at 7:18 PM #35
    thefsb

    thefsb

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    289
    Motherboard:
    Z97X-UD5H rev. 1.0
    CPU:
    4690K
    Graphics:
    EVGA NVIDIA GeForce GTX 650 (not Ti)
    I haven't had any such debug info.

    Did you learn anything?
     
  6. Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Jan 29, 2018 at 8:56 PM #36
    Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    I've made a few changes, which involve switching from APFS to HFS+. I'm currently at 23h 36min of uptime as I write these lines. So far so good.

    Could you tell me which kexts you're using in Clover? I'm mostly interested about the FakeSMC related ones.
     
  7. exark

    exark

    Joined:
    Jul 1, 2014
    Messages:
    20
    Motherboard:
    Asus H87
    CPU:
    Intel Core i7 4770 3.4GHz
    Graphics:
    Intel HD4600
    Jan 29, 2018 at 8:59 PM #37
    exark

    exark

    Joined:
    Jul 1, 2014
    Messages:
    20
    Motherboard:
    Asus H87
    CPU:
    Intel Core i7 4770 3.4GHz
    Graphics:
    Intel HD4600
    I'm using HFS+ (as far as I know, it's impossible to use a fusion drive setup with APFS).

    After itwas's suggestion, I've been looking into upgrading my machine's BIOS but that seems like it might end up being more trouble than it's worth :/

    I'm once again stumped. Aside from a BIOS upgrade, I really have no idea what else could be going wrong here. I'm on the verge of reverting back to El Cap (last time my machine was stable).
     
  8. Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Jan 30, 2018 at 10:14 AM #38
    Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Could you guys please share with me the list of kexts present in your Clover "Others" and "10.13" folders? That way I might be able to spot which modification I've made that seems to have resolved the issue.

    Also, I don't see anyone sharing their KP dump... :( That doesn't help.

    After a freeze, please restart MacOS and at boot when you are prompted with the following message, click on "Report..." then show details and copy paste the kernel panic dump here.

    [​IMG]

    Current uptime: 1day 12h 55min. The max I've ever had.
     
  9. itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Jan 30, 2018 at 11:50 AM #39
    itwas

    itwas

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    332
    Motherboard:
    GA-Z77N-WIFI (Rev 1.0) F3, 16GB RAM, macOS 10.12, Clover
    CPU:
    Intel Xeon E3-1225 V2
    Graphics:
    Gigabyte GV-N640OC-2GI GT640
    Mac:
    Mac mini
    Mobile Phone:
    Android, Other
    Take a look the logs in the /Library/Logs/DiagnosticReports folder

    my basic settings for 10.12.x and 10.13.x
    Code (Text):

    EFI/CLOVER/kexts/Other/AppleALC.kext
    EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext
    EFI/CLOVER/kexts/Other/FakeSMC.kext
    EFI/CLOVER/kexts/Other/Lilu.kext
     
     
  10. Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    Jan 30, 2018 at 12:23 PM #40
    Thireus

    Thireus

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    449
    Motherboard:
    ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    CPU:
    i9-7980XE
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX Titan X (Maxwell)
    /Library/Logs/DiagnosticReports folder only contains some application error logs. No KP there.

    My current uptime is 1d 15h. There is something I did that seem to have resolved the issue. Trying to find what. It's maybe not kext related.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice