Contribute
Register

High Sierra Desktop/Realtek AppleHDA Audio

Status
Not open for further replies.
Joined
Jul 9, 2013
Messages
5
CPU
i5 3570k
Graphics
Intel HD Graphics 4000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Hi Guys,

I upgraded with success to High Sierra my customac with GA-Z77-DS3H.
The mobo got Realtek ALC887 codec, so until now, i installed with success the ALC887 legacy driver from MultiBeast.
Using the MultiBeasta 10.0.0, i`m unable to install the audio driver.
The installation failed message appear when pressing the Build button.

Checked the path ~/Library/Logs but there no MultiBeast.log.

For GA-Z77-DS3H shouldn`t i install Realtek ALC887 codec via MultiBeast?
If yes, where is the MultiBeast.log in High Sierra, to check for more info?
If no, how should i setup the audio?

Thanks,
Robert


LE: Manage to install and sounds good

A. II. AppleHDA Realtek Audio Methods
  1. Download/View Raw/audio_cloverALC-130.command.zip
  2. Mount EFI/EFI Mounter v3
  3. Double Click Downloads/audio_cloverALC-130.command
  4. Enter Password
  5. Answer questions (y/n)
  6. Terminal/Shell/Export Text As... -> Optional step
  7. Restart
B. vit9696/AppleALC - AppleALC
1. Download & extract vit9696 and AppleALC kext.
  1. AppleALC
  2. Lilu
2. Run EFI Mounter v3
3. Place the kexts under /EFI/CLOVER/kexts/Other
4. Restart

C. MultiBeast -> Download latest MultiBeast version.
  1. Tool
    • Same technique as cloverALC
  2. Enter Password
  3. MultiBeast/Drivers > Audio > Realtek ALCxxx:
  4. Select Codec √ (see VI. Realtek Codecs, below)
    • Default, installs codec specific files into S/L/E/AppleHDA.kext/ and /L/E
    • ALC885/889a
    • ALC887/888b Legacy v100202 - Intel 4/5 Series motherboards
    • ALC887/888b Current v100302
    • ALC888 Legacy v100202 - Intel 4/5 Series motherboards
    • ALC888
    • ALC889
    • ALC892
    • ALC898
    • ALC1150
    • ALC1220
    • ALC1120A (ASUS ROG STRIX Only)
  5. As appropriate √ (see VII. Audio IDs, below)
    • USER: Default, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/1 (Audio ID: 1)
    • Optional 3 Port (5.1) Audio, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/2 (Audio ID: 2)
    • Optional HD 3000/HD 4000 HDMI Audio, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/3 (Audio ID: 3)
    • Optional 100/200 Series Audio, sets config.plist/ACPI/DSDT/Patches/Rename HDAS to HDEF (note: disables HDMI audio, use ssdt, see VIII. Audio ID Injection, below)
  6. MultiBeast/Build/Install
  7. Success, restart
  8. If not, see X. Problem Reporting (below)
 
Last edited:
Joined
Oct 29, 2015
Messages
67
Motherboard
H170M-PLUS/BR
CPU
i5
Graphics
GTX 1080
Mac
MacBook Air
Hi Guys,

I upgraded with success to High Sierra my customac with GA-Z77-DS3H.
The mobo got Realtek ALC887 codec, so until now, i installed with success the ALC887 legacy driver from MultiBeast.
Using the MultiBeasta 10.0.0, i`m unable to install the audio driver.
The installation failed message appear when pressing the Build button.

Checked the path ~/Library/Logs but there no MultiBeast.log.

For GA-Z77-DS3H shouldn`t i install Realtek ALC887 codec via MultiBeast?
If yes, where is the MultiBeast.log in High Sierra, to check for more info?
If no, how should i setup the audio?

Thanks,
Robert
Hi my friend, how are you? So, my motherboard have the same audio with you and I use the kexts in the clover. The kexts is: AppleALC (last version), Lilu (last version), Whatevergreen and the toleda´s scrip to HDMI audio. Good Look for you and sorry my bad English!!!
 
Joined
Jan 22, 2017
Messages
1
Motherboard
z-170
CPU
i5-7600k
Hi Guys,

I upgraded with success to High Sierra my customac with GA-Z77-DS3H.
The mobo got Realtek ALC887 codec, so until now, i installed with success the ALC887 legacy driver from MultiBeast.
Using the MultiBeasta 10.0.0, i`m unable to install the audio driver.
The installation failed message appear when pressing the Build button.

Checked the path ~/Library/Logs but there no MultiBeast.log.

For GA-Z77-DS3H shouldn`t i install Realtek ALC887 codec via MultiBeast?
If yes, where is the MultiBeast.log in High Sierra, to check for more info?
If no, how should i setup the audio?

Thanks,
Robert


LE: Manage to install and sounds good

A. II. AppleHDA Realtek Audio Methods
  1. Download/View Raw/audio_cloverALC-130.command.zip
  2. Mount EFI/EFI Mounter v3
  3. Double Click Downloads/audio_cloverALC-130.command
  4. Enter Password
  5. Answer questions (y/n)
  6. Terminal/Shell/Export Text As... -> Optional step
  7. Restart
B. vit9696/AppleALC - AppleALC
1. Download & extract vit9696 and AppleALC kext.
  1. AppleALC
  2. Lilu
2. Run EFI Mounter v3
3. Place the kexts under /EFI/CLOVER/kexts/Other
4. Restart

C. MultiBeast -> Download latest MultiBeast version.
  1. Tool
    • Same technique as cloverALC
  2. Enter Password
  3. MultiBeast/Drivers > Audio > Realtek ALCxxx:
  4. Select Codec √ (see VI. Realtek Codecs, below)
    • Default, installs codec specific files into S/L/E/AppleHDA.kext/ and /L/E
    • ALC885/889a
    • ALC887/888b Legacy v100202 - Intel 4/5 Series motherboards
    • ALC887/888b Current v100302
    • ALC888 Legacy v100202 - Intel 4/5 Series motherboards
    • ALC888
    • ALC889
    • ALC892
    • ALC898
    • ALC1150
    • ALC1220
    • ALC1120A (ASUS ROG STRIX Only)
  5. As appropriate √ (see VII. Audio IDs, below)
    • USER: Default, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/1 (Audio ID: 1)
    • Optional 3 Port (5.1) Audio, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/2 (Audio ID: 2)
    • Optional HD 3000/HD 4000 HDMI Audio, sets config.plist/Devices/Audio/Inject/3 (Audio ID: 3)
    • Optional 100/200 Series Audio, sets config.plist/ACPI/DSDT/Patches/Rename HDAS to HDEF (note: disables HDMI audio, use ssdt, see VIII. Audio ID Injection, below)
  6. MultiBeast/Build/Install
  7. Success, restart
  8. If not, see X. Problem Reporting (below)

Tried all three methods, can see my audio devices in settings, but no sound. Youtube playback does not work ether when audio device selected. Z270n-WiFi from Gigabyte with ALC1220 on board. Anyone knows what I'm doing wrong?
 
Status
Not open for further replies.
Top