high sierra (but even sierra) black screen after wake amd

Discussion in 'General Help' started by xelanaiznac, Oct 1, 2017.

  1. xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:06 PM #1
    xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    hi guys.
    as @VioletDragon suggested me, i am opening a new thread here.

    this is the issue, and i have seen that a lot of people are suffering by it.
    situation: black screen after wake from sleep using amd gpu card (vega in my case) if waking the hack trough peripheral (usb mouse, bluetooth keyboard etc).
    waking from sleep is working, with correct video signal if waking by pushing the power button.

    someone said that is normal with amd and there is no fix here. but a user @bub505 in this thread https://www.tonymacx86.com/threads/unable-to-get-rx-vega-working-with-high-sierra.232764/page-4 said that for him it is perfectly working.

    i am attaching here my files and even bub505 files

    tried with different dark wake values, same situation
     

    Attached Files:

  2. VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:11 PM #2
    VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Kinda have a strange config here. Your using Radeon Graphics and have onboard iGPU enabled. Its either the one or the other. Radeon Graphics is known to have (Black Screen) issues. Other than that I cant see anything else wrong here.
     
    xelanaiznac likes this.
  3. xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:15 PM #3
    xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    yes, i am using intel + amd for quick sync.
    but even @bub505 has this configuration. as me, he has peg as primary graphic card in bios, and he assumed that sleep and wake are working.

    adding info:
    as suggested here https://www.tonymacx86.com/threads/skylake-flawless-sleep-wake-on-asus-boards.194292/ i am using this bios settings:

    Advanced/apmconfiguration
    erpready: enable s4+s5
    power on pci: disabled
    power on by etc: disabled

    some users suggested to use intel as primary for correct waking from sleep.
    the issue is that if i set igfx as primary my pc won't boot after enabling thunderbolt. if i disable thunderbolt i can set ogpu as primary (it's very complicated and very strange).
    by the way bub505 has peg as primary and working wake from sleep.

    i want to underline that waking is perfectly working if i press the power button.
    it's not working only if i wake it trough peripheral
     
  4. VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:17 PM #4
    VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Well I cant see anything wrong. Probably a issue with Radeon Graphics. Radeon Graphics is known to have Black Screen issues on Wake state. What happened if you leave it? Probably a reboot?
     
    xelanaiznac likes this.
  5. xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:27 PM #5
    xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    nothing, it doesn't reboot.
    Asus post code is c6 (or cb)
    i have to reset it or force shutdown
     
  6. VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:33 PM #6
    VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Sounds like a issue with Radeon Graphics. (Typical Black Screen). Have you tested with just onboard iGPU?
    Plug the monitor to onboard IGPU then Wake. What Happens?
     
    xelanaiznac likes this.
  7. xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 5:59 PM #7
    xelanaiznac

    xelanaiznac

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    440
    Mobo:
    Asus maximus IX hero
    CPU:
    i7 7700k @5ghz
    Graphics:
    vega 64 liquid + inteligpu
    Mac:
    MacBook Pro
    Mobile Phone:
    iOS
    thank you for you time violet.
    i have not tried with just the ogpu because I have read that for someone it was working.
    some info just collected:


    Motherboard q-code is bf (or 6f) after booting and the same is after wake from sleep (successfully or unsuccessfully)

    power button Led is blinking when hack goes sleep

    Without whatevergreen.kext I have always black screen (both peripheral and power button waking up method)
    note: Black screen but Hackintosh is working (I can enter trough display sharing with my laptop)

    With whatevergreenkext.com I can make my hack sleeping and waking trough power button.

    With whatevergreenkext.com I can make my hack sleeping only once.
    I mean, after having waking it up once (trough power button of course), if I try to make the hack sleeping again, it doesn’t work. Monitor goes black but hack is awake. the same as waking it up trough peripheral

    hope it helps

    is whatevergreen fault? I don't know but bub505 isn't using it and it has sleeping working.
    is usb related? Is cpu power managment related? I'm guessing just speaking about differences from mine and bub505 clover folder
     
  8. VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 1, 2017 at 6:00 PM #8
    VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Blinking Power LED indicates sleep. My Desktop does the same. Test with onboard iGPU. Personally I think its due to Radeon Graphics.
     
  9. dfritchie

    dfritchie

    Joined:
    Aug 9, 2015
    Messages:
    86
    Mobo:
    GA-Z170-D3H Rev 1.0 (Bios F22a) (Clover UEFI)
    CPU:
    i5 6600
    Graphics:
    Sapphire 7950 boost
    Mac:
    iMac, MacBook, Mac Pro
    Mobile Phone:
    Android
    Oct 2, 2017 at 12:07 AM #9
    dfritchie

    dfritchie

    Joined:
    Aug 9, 2015
    Messages:
    86
    Mobo:
    GA-Z170-D3H Rev 1.0 (Bios F22a) (Clover UEFI)
    CPU:
    i5 6600
    Graphics:
    Sapphire 7950 boost
    Mac:
    iMac, MacBook, Mac Pro
    Mobile Phone:
    Android
    Do you have the latest lilu.kext installed?
    I have an old AMD card that wakes up and sleeps perfectly. Can wake up with mouse or keyboard and will sleep again. Many people have this working, even on newer cards without igpu used. I don't think it is a radeon graphics issue. Are you sure the kexts are loading? Possible bad card? Something else might be interfering with the card on wake, though I don't know enough to say what that could be...
     
  10. VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Oct 2, 2017 at 12:08 AM #10
    VioletDragon

    VioletDragon

    Joined:
    Jun 9, 2013
    Messages:
    10,887
    Mobo:
    GA-H77N-WIFI
    CPU:
    Core i7-3770
    Graphics:
    Intel HD 4000
    Mac:
    MacBook, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    You will notice that older Radeon Cards Sleep & Wake perfectly fine. The Radeon 5450 I had worked fine with Sleep & Wake.
     

Share This Page