Contribute
Register

HDMI port not working on HP OMEN 15

Joined
Nov 8, 2012
Messages
15
Motherboard
Laptop HP OMEN 15" (Clover UEFI)
CPU
i7 6700HQ
Graphics
Intel HD530 + NVidia GTX 965M (FHD 1920x1080)
Mobile Phone
  1. Android
No changes...
I've installed EmuVariableUefi-64.efi, added RC scripts and updated clover to the latest version. Also I've removed NVWebDriverLibValFix.kext.

My nvidia card is only recognized as NVIDIA Chip Model with 0MB of VRAM and I've no signal from HDMI port.

I've notified that when I boot my system, in section of Graphics Injections of Clover bootloader it says "number of videocards:1" I don't know if it is right or not...
Is it possible that no one have a similar hardware configuration? :(

I attach new files.

Code:
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y acpiplat
   13    2 0xffffff7f834bf000 0x60000    0x60000    com.apple.driver.AppleACPIPlatform (5.0) 65E05472-6AE7-3308-8CC8-FA6CB0DB2AEE <12 11 7 6 5 4 3 1>
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y appleintelcpu
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y applelpc
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y applehda
MBP-di-Fabio:~ fabio$ ls -l /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/*.zml*
ls: /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/*.zml*: No such file or directory
MBP-di-Fabio:~ fabio$ pmset -g assertions
2017-11-22 18:53:25 +0100
Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 0
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  1
   PreventUserIdleSystemSleep     0
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 47(powerd): [0x0000001900088000] 00:12:13 ExternalMedia named: "com.apple.powermanagement.externalmediamounted"
   pid 98(hidd): [0x0000003900098027] 00:11:41 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968302.17"
    Timeout will fire in 897 secs Action=TimeoutActionRelease
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=502  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14100000 owner=Cruzer Blade
   id=503  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14300000
   id=504  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14700000 owner=IOUSBHostDevice
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14400000 owner=HP Wide Vision HD
   id=506  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14200000 owner=USB2.0 Hub
   id=508  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14210000 owner=SL MkII
   id=509  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14220000 owner=USB Receiver
   id=510  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14240000 owner=802.11n WLAN Adapter
   id=513  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.15200000 owner=USB3.0 Hub
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler
MBP-di-Fabio:~ fabio$ pmset -g
System-wide power settings:
Currently in use:
hibernatemode        0
halfdim              1
womp                 1
networkoversleep     0
sleep                0
ttyskeepawake        1
disksleep            10
hibernatefile        /var/vm/sleepimage
displaysleep         15
MBP-di-Fabio:~ fabio$ system_profiler SPSerialATADataType|grep TRIM

          TRIM Support: No
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
Password:
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Trackpad.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Mouse.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Keyboard.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Controller.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext NvidiaGraphicsFixup.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext Lilu.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AppleGraphicsDevicePolicy.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext ACPIBatteryManager.kext
KernelCache ID: 1A7400969FD882D7BC2AB29944218542
MBP-di-Fabio:~ fabio$

Thanks again!!
 

Attachments

  • CLOVER.zip
    8 MB · Views: 32
  • ioreg.zip
    600.5 KB · Views: 29
  • RehabMan.zip
    69.3 KB · Views: 23

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,169
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
No changes...
I've installed EmuVariableUefi-64.efi, added RC scripts and updated clover to the latest version. Also I've removed NVWebDriverLibValFix.kext.

My nvidia card is only recognized as NVIDIA Chip Model with 0MB of VRAM and I've no signal from HDMI port.

I've notified that when I boot my system, in section of Graphics Injections of Clover bootloader it says "number of videocards:1" I don't know if it is right or not...
Is it possible that no one have a similar hardware configuration? :(

I attach new files.

Code:
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y acpiplat
   13    2 0xffffff7f834bf000 0x60000    0x60000    com.apple.driver.AppleACPIPlatform (5.0) 65E05472-6AE7-3308-8CC8-FA6CB0DB2AEE <12 11 7 6 5 4 3 1>
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y appleintelcpu
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y applelpc
MBP-di-Fabio:~ fabio$ kextstat|grep -y applehda
MBP-di-Fabio:~ fabio$ ls -l /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/*.zml*
ls: /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/Contents/Resources/*.zml*: No such file or directory
MBP-di-Fabio:~ fabio$ pmset -g assertions
2017-11-22 18:53:25 +0100
Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 0
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  1
   PreventUserIdleSystemSleep     0
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 47(powerd): [0x0000001900088000] 00:12:13 ExternalMedia named: "com.apple.powermanagement.externalmediamounted"
   pid 98(hidd): [0x0000003900098027] 00:11:41 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle.4294968302.17"
    Timeout will fire in 897 secs Action=TimeoutActionRelease
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=502  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14100000 owner=Cruzer Blade
   id=503  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14300000
   id=504  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14700000 owner=IOUSBHostDevice
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14400000 owner=HP Wide Vision HD
   id=506  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14200000 owner=USB2.0 Hub
   id=508  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14210000 owner=SL MkII
   id=509  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14220000 owner=USB Receiver
   id=510  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14240000 owner=802.11n WLAN Adapter
   id=513  level=255 0x4=USB mod=01/01/70, 01:00 description=com.apple.usb.externaldevice.15200000 owner=USB3.0 Hub
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler
MBP-di-Fabio:~ fabio$ pmset -g
System-wide power settings:
Currently in use:
hibernatemode        0
halfdim              1
womp                 1
networkoversleep     0
sleep                0
ttyskeepawake        1
disksleep            10
hibernatefile        /var/vm/sleepimage
displaysleep         15
MBP-di-Fabio:~ fabio$ system_profiler SPSerialATADataType|grep TRIM

          TRIM Support: No
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$
MBP-di-Fabio:~ fabio$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
Password:
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Trackpad.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Mouse.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Keyboard.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Controller.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext NvidiaGraphicsFixup.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext Lilu.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AppleGraphicsDevicePolicy.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext ACPIBatteryManager.kext
KernelCache ID: 1A7400969FD882D7BC2AB29944218542
MBP-di-Fabio:~ fabio$

Thanks again!!

What do you see from the Nvidia menu bar app?
 
Joined
Nov 8, 2012
Messages
15
Motherboard
Laptop HP OMEN 15" (Clover UEFI)
CPU
i7 6700HQ
Graphics
Intel HD530 + NVidia GTX 965M (FHD 1920x1080)
Mobile Phone
  1. Android
What do you see from the Nvidia menu bar app?
I see nvidia icon that says that I'm using Web Driver instead of OSX base driver. I've tried to switch between them but there are no changes.
I don't found any thread about my gpu, in some threads they are talking about 950,960,970, I think that mine are part of these generations...
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,169
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I see nvidia icon that says that I'm using Web Driver instead of OSX base driver. I've tried to switch between them but there are no changes.

So the Nvidia driver is loading, but not working.
 
Joined
Nov 8, 2012
Messages
15
Motherboard
Laptop HP OMEN 15" (Clover UEFI)
CPU
i7 6700HQ
Graphics
Intel HD530 + NVidia GTX 965M (FHD 1920x1080)
Mobile Phone
  1. Android
I see that also necessary kexts are loaded (Lilu, NvidiaGraphicsFixup, ecc)
Yes, but probably driver would also load if I've no gpu installed, I'm not sure...
 
Joined
Nov 8, 2012
Messages
15
Motherboard
Laptop HP OMEN 15" (Clover UEFI)
CPU
i7 6700HQ
Graphics
Intel HD530 + NVidia GTX 965M (FHD 1920x1080)
Mobile Phone
  1. Android
I've notified that when I attach my HDMI cable the TV reacts as It receives signal but display remain black. (it is different if I plug HDMI when my laptop is switched off, and tv don't react to HDMI cable).

I've found this thread https://www.tonymacx86.com/threads/ssdt-gpu-graphics-card-injection.183354/ and I've tried to make these changes to my DSDT but the problem is not solved. I think that I don't need dsdt injection because NVIDIA is correcly displayed in MAC OS.

Maybe it can be a problem about framebuffer and port mapping ?? I'm confused... :(

What do you think about? Thanks again! :)
Do you think it is normal that Clover recognizes only 1 GPU (the integrated one)?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,169
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I've notified that when I attach my HDMI cable the TV reacts as It receives signal but display remain black. (it is different if I plug HDMI when my laptop is switched off, and tv don't react to HDMI cable).

I've found this thread https://www.tonymacx86.com/threads/ssdt-gpu-graphics-card-injection.183354/ and I've tried to make these changes to my DSDT but the problem is not solved. I think that I don't need dsdt injection because NVIDIA is correcly displayed in MAC OS.

Maybe it can be a problem about framebuffer and port mapping ?? I'm confused... :(

What do you think about? Thanks again! :)
Do you think it is normal that Clover recognizes only 1 GPU (the integrated one)?

You should check in Windows to determine which graphics controller your HDMI port is connected to.
 
Joined
Nov 8, 2012
Messages
15
Motherboard
Laptop HP OMEN 15" (Clover UEFI)
CPU
i7 6700HQ
Graphics
Intel HD530 + NVidia GTX 965M (FHD 1920x1080)
Mobile Phone
  1. Android
I've checked from screen control that my TV connected with HDMI cable is referred to NVIDIA card. is it enought or I need to check it in another way?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,169
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I've checked from screen control that my TV connected with HDMI cable is referred to NVIDIA card.

Then you need to focus on getting your Nvidia device to work.
You might look (google) for info on similar hardware (laptop with dedicated GTX 965M) to get clues.
 
Top