Contribute
Register

HDMI Audio Gigabyte RX 5500XT

Joined
Oct 10, 2019
Messages
7
Motherboard
Asus H310 Tuf Gaming
CPU
Intel i3 9100F
Graphics
Gigabyte Rx 5500XT 4GB
What do I need to do to make hdmi audio work? I already have the latest version of WhateverGreen in the efi folder, in the hackintool application it appears like this in the screenshot I sent, in the sound settings the hdmi audio output appears, but I can't increase or decrease the volume and it doesn't come out sound on the loud speaker of the tv that is connected to the pc, has any boot-arg that needs adc in the config.plist or has to inject something somewhere else? I tried to use a kext that I found researching about it called hdmiaudio.kext but without success, and I don't have speakers to use on the motherboard's sound output
 

Attachments

  • Captura de Tela 2020-10-10 às 20.26.45.png
    Captura de Tela 2020-10-10 às 20.26.45.png
    1.9 MB · Views: 129
Joined
Sep 18, 2020
Messages
4
Motherboard
Gigabyte B460M Gaming HD
CPU
Intel i5 10400
Graphics
AMD Radeon RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
@cepthalotus did you ever figure this out as I have the same problem.
 
Joined
Nov 22, 2020
Messages
3
Motherboard
Gigabyte z390 UD
CPU
i5 9400f
Graphics
Sapphire 5500-xt 8gb
I was having the same issue, but I found that the audio only works with Display Port.
I solve it buying an adapter to convert Display Port to hdmi and it worked perfectly!
 
Joined
Sep 18, 2020
Messages
4
Motherboard
Gigabyte B460M Gaming HD
CPU
Intel i5 10400
Graphics
AMD Radeon RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
I was having the same issue, but I found that the audio only works with Display Port.
I solve it buying an adapter to convert Display Port to hdmi and it worked perfectly!
This worked for me thanks, easy solution since I tried all the hard ones to no success :)
 
Joined
Nov 22, 2020
Messages
3
Motherboard
Gigabyte z390 UD
CPU
i5 9400f
Graphics
Sapphire 5500-xt 8gb
This worked for me thanks, easy solution since I tried all the hard ones to no success :)
You're welcome!


I'm wondering what is the configuration in your config.plist since we have the same graphic card
I'm having some issues with black screen even though i have the argument of agdpmod=pikera enabled
If you could tell me that would be awesome!
 
Joined
Sep 18, 2020
Messages
4
Motherboard
Gigabyte B460M Gaming HD
CPU
Intel i5 10400
Graphics
AMD Radeon RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
You're welcome!


I'm wondering what is the configuration in your config.plist since we have the same graphic card
I'm having some issues with black screen even though i have the argument of agdpmod=pikera enabled
If you could tell me that would be awesome!
No worries, mines basic using opencore 0.6.4 updated to Big Sur I did the cpufriend and usbmap kexts after install and no problems so far.
 

Attachments

  • config.plist
    18.4 KB · Views: 33
Joined
Feb 23, 2021
Messages
1
Motherboard
Gigabyte B460M Aorus Pro AC
CPU
Intel Core i5 10400 Comet Lake
Graphics
MSI AMD RADEON RX 5500 XT
I was having the same issue, but I found that the audio only works with Display Port.
I solve it buying an adapter to convert Display Port to hdmi and it worked perfectly!
Thanks, I read your solution and it worked for me too. I bought the Display Port to HDMI adapter and now I have audio output. Thanks a lot. My card is MSI AMD Radeon RX 5500 XT. Thank's.
 
Top