Contribute
Register

HackinDROM App for OpenCore EFI Creation and Update

ffk

Joined
Aug 3, 2011
Messages
137
Motherboard
Z390 Designare
CPU
i9-9900k
Graphics
GTX 780
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Did this happen with OC 0.6.8?
No, but 0.6.8 was on Mojave. Only had Catalina running on 0.6.8 briefly.

before that I was on 0.6.6 but that was a while back on high Sierra. So this user folder and the system may have some older crap lying around.

Screen Shot 2021-05-13 at 2.27.12 PM.png

If you select Gigabyte Z390 Designare OpenIntelWireless it will configure everything for Intel WiFi and Intel Bluetooth.

I had selected that when I did the update. But I overlooked the multiple versions of Airportitlwm for the different versions of OS X. I also overlooked the SSDT’S.

i may grab a spare ssd and start from scratch with a fresh install.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
14,798
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
No, but 0.6.8 was on Mojave. Only had Catalina running on 0.6.8 briefly.

before that I was on 0.6.6 but that was a while back on high Sierra. So this user folder and the system may have some older crap lying around.
Is the restart problem happening in Catalina?

I can audit your EFI folder if you do the following:
  • Mount your macOS SSD using HackinDROM App.
  • Then click the Archive icon as shown below.
  • An archive will be created on the Desktop and all serial numbers will be automatically removed.
  • Simply post that file.
Screen Shot 2021-05-13 at 2.51.18 PM.png

I had selected that when I did the update. But I overlooked the multiple versions of Airportitlwm for the different versions of OS X. I also overlooked the SSDT’S.
All of those Kexts for different versions of macOS can stay Enabled at the same time! The correct version is injected conditionally depending on which version of macOS we are booting, so we never have to worry.
 
Joined
May 15, 2020
Messages
946
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
All of those Kexts for different versions of macOS can stay Enabled at the same time! The correct version is injected conditionally depending on which version of macOS we are booting, so we never have to worry.
You are a legend
 

ffk

Joined
Aug 3, 2011
Messages
137
Motherboard
Z390 Designare
CPU
i9-9900k
Graphics
GTX 780
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Is the restart problem happening in Catalina?
Yup. It's happening on another user on this computer too. It may be something from previous systems or orphaned files from older apps that get lost in the system.

I just did a reinstall. Only unchecked 2 of the SSDT's cause I'm not a fan of leaving things in there if they aren't being used. Though I can see if you're testing different configs I can see the benefit in leaving them lying around.

So here is the EFI I just did a reinstall of if you'd like to give it an audit, but I'm pretty confident there's something in the system messing with things...

____________________________

*** I just tried creating a new user account. It when through the macOS new user stuff and once the user was created I tried restarting from that user. The process stopped with just a desktop background and the cursor. Force quit window shows no apps running, not even the finder, but leaves me with nothing to do but press the reset button to reboot.
 

Attachments

  • ReportEFI_OC0.6.9_229.zip
    63.8 MB · Views: 6
Last edited:
Joined
May 15, 2020
Messages
946
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Yup. It's happening on another user on this computer too. It may be something from previous systems or orphaned files from older apps that get lost in the system.

I just did a reinstall. Only unchecked 2 of the SSDT's cause I'm not a fan of leaving things in there if they aren't being used. Though I can see if you're testing different configs I can see the benefit in leaving them lying around.

So here is the EFI I just did a reinstall of if you'd like to give it an audit, but I'm pretty confident there's something in the system messing with things...

____________________________

*** I just tried creating a new user account. It when through the macOS new user stuff and once the user was created I tried restarting from that user. The process stopped with just a desktop background and the cursor. Force quit window shows no apps running, not even the finder, but leaves me with nothing to do but press the reset button to reboot.
Dont you have issues with LittleSnitch?
Can you try without LittleSnitch?
Screen Shot 2021-05-14 at 01.30.38.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
14,798
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Yup. It's happening on another user on this computer too. It may be something from previous systems or orphaned files from older apps that get lost in the system.

I just did a reinstall. Only unchecked 2 of the SSDT's cause I'm not a fan of leaving things in there if they aren't being used. Though I can see if you're testing different configs I can see the benefit in leaving them lying around.

So here is the EFI I just did a reinstall of if you'd like to give it an audit, but I'm pretty confident there's something in the system messing with things...

____________________________

*** I just tried creating a new user account. It when through the macOS new user stuff and once the user was created I tried restarting from that user. The process stopped with just a desktop background and the cursor. Force quit window shows no apps running, not even the finder, but leaves me with nothing to do but press the reset button to reboot.
Please backup your EFI folder and try the attached.
  • Rename the top level folder to just EFI (instead of EFI-ffk)
  • Copy serial numbers into PlatformInfo --> DataHub section.
Some of the changes made:
  • Itlwm.kext should not be used in conjunction with AirportItlwm.kext. It's one or the other. I have deleted Itlwm.kext.
  • AirportItlwm.kext requires SecureBootModel set to Default, which has been done.
  • OpenHfsPlus.efi should not be used, and it should definitely not be used in conjunction with HfsPlus.efi. I have deleted OpenHfsPlus.efi.
  • DeviceProperties were empty. Although not technically needed, it is good to set Platform ID to 0x3E980003 (headless). This has been done.
  • OpenCanopy configuration has been tweaked.
  • Boot Chime has been set up. It can be enabled/disabled from System Preferences --> Sound --> Sound Effects --> Play sound on startup.
  • Kernel quick XhciPortLimit has been turned off. This is not needed because USB SSDT is mapping no more than 15 ports.
  • Removed -v argument from boot-args. Verbose mode can be enabled in OpenCanopy by pressing CMD-V before selecting boot disk.
All of these settings are already in the EFI available in HackinDROM App.

EDIT: This EFI requires BIOS —> BOOT —> CFG-Lock —> Disabled.
 

Attachments

  • EFI-ffk.zip
    51.4 MB · Views: 8
Last edited:
Top