Contribute
Register

[Guide] Simple & fully functioning install of El Capitan to Gigabyte Z77-DS3H

Status
Not open for further replies.
Joined
Apr 22, 2013
Messages
4
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Sorry , I not wanted to be aggressive . I use a translator because I 'm not English speaking... I will try your method.
 
Joined
Apr 22, 2013
Messages
4
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
So, I did it and all is ok except Messages...

Thanks for your method
 
Joined
Nov 25, 2014
Messages
5
Motherboard
z77-ds3h
CPU
i5 3570k
Graphics
GF 8600GT
Mac
  1. iMac
Classic Mac
Mobile Phone
I use these kexts in clover folder 10.11:
FakeSMC
ALXEthernet
VoodooHDA - as a sound.

El Capitan works fine on z77d3sh with clover, but chamelion enoch gives an error ))
 
Joined
Dec 4, 2012
Messages
4
Motherboard
GA-Z77-DS3H Rev 1.1 with F9 Bios
CPU
i7 2600k
Graphics
GTX680
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
Hi there!

I will try your approach on my Z77-DS3H, i'm a little unsure with one thing

After many restarts I know what to do to have a fully functioning install of El Capitan.

13. Open /Library/Extension on the new SSD and copying the new kexts
FakeSMC.kextAppleIntelE1000e.kext
AtherosE2200Ethernet.kext
RealtekRTL8111.kext
from there to /EFI/CLOVER/kexts/10.11
14. Not all this kexts are needed for the Z77-DS3H. Therefore all but FakeSMC.kext and realtekALC.kext are deleted.
15. Now the kext for ethernet "ALXEthernet.kext" is copied from the EFI partition of the USB stick (use EFI Mounter-v2.app) to the EFI partition of the new El Capitan SSD.
16. In /E/C/k/10.11 now are this three kexts:
ALXEthernet.kext
FakeSMC.kext
realtekALC.kext

If i copy

FakeSMC.kextAppleIntelE1000e.kext
AtherosE2200Ethernet.kext
RealtekRTL8111.kext

to /EFI/CLOVER/kexts/10.11

and i copy "ALXEthernet.kext" from the efi of the usb than i get

FakeSMC.kextAppleIntelE1000e.kext
AtherosE2200Ethernet.kext
RealtekRTL8111.kext
ALXEthernet.kext

which means i have 4 kext there... so do i have to delete "AtherosE2200Ethernet.kext" from /EFI/CLOVER/kexts/10.11 ?

Sorry for bad grammar (english is not my native language) :rolleyes:
 
Joined
Oct 20, 2012
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 650 Ti
Merci beacoup! Great suggestions and thanks for taking the time to post. Followed your order and I am up and running! But I do notice that my 660ti novabench mark is 770fps. It was 1400fps on os x 10.8.
 
Joined
Jun 21, 2010
Messages
269
Motherboard
Gigabyte Z490 Aorus Elite AC-F22 OC 0.8.2
CPU
i7-11700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Maybe you should give the nVidia web driver a chance?
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,686
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Well, if you read you see that my installation works completely...
I only can tell this. Maybe you want to try my method on a second drive?
It's very simple to replicate.

iMessage etc. is a completely different theme. You have to search explicitly for this.
iMessage works perfectly on this board. Note make sure to inject System ID due to SId Bug.
 
Joined
Mar 10, 2013
Messages
34
Motherboard
GA-Z77-DS3H
CPU
i5-3570k
Graphics
HD4000
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
13. Open /Library/Extension on the new SSD and copying the new kexts
FakeSMC.kextAppleIntelE1000e.kext
AtherosE2200Ethernet.kext
RealtekRTL8111.kext
from there to /EFI/CLOVER/kexts/10.11
14. Not all this kexts are needed for the Z77-DS3H. Therefore all but FakeSMC.kext and realtekALC.kext are deleted.
15. Now the kext for ethernet "ALXEthernet.kext" is copied from the EFI partition of the USB stick (use EFI Mounter-v2.app) to the EFI partition of the new El Capitan SSD.
16. In /E/C/k/10.11 now are this three kexts:
ALXEthernet.kext
FakeSMC.kext
realtekALC.kext

Please do NOT use ALXEthernet.kext. It is BROKEN with this motherboard (or just broken, period). You will randomly get crashes while transmitting ethernet packets (receiving works OK, so if you never upload, you may never trip over this bug, but it's there). I put up with this for ages, and it was horrible, before eventually figuring out that my ethernet was the problem. Then I got a USB Ethernet which fixed things for me at the expense of performance. I finally found the right driver while I was upgrading to ElCap.

There were apparently two versions of this motherboard, one with the Atheros 8151 and one with the Atheros 8161.

I have the Atheros 8151, and I'm using the AtherosL1cEthernet.kext downloaded from http://www.insanelymac.com/forum/files/file/374-atherosl1cethernetkext but you can compile it yourself if you like from code at https://code.google.com/p/iats/downloads/list .

If you have the 8161, you'll need the AtherosE2200Ethernet.kext. It's safe to just put both in /L/E, or in /E/C/k/10.11, if you don't want to figure out which one you have.
 
Joined
Jun 9, 2013
Messages
10,686
Motherboard
Gigabyte GA-H77N-WIFI
CPU
i7-3770
Graphics
HD 4000
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Please do NOT use ALXEthernet.kext. It is BROKEN with this motherboard (or just broken, period). You will randomly get crashes while transmitting ethernet packets (receiving works OK, so if you never upload, you may never trip over this bug, but it's there). I put up with this for ages, and it was horrible, before eventually figuring out that my ethernet was the problem. Then I got a USB Ethernet which fixed things for me at the expense of performance. I finally found the right driver while I was upgrading to ElCap.

There were apparently two versions of this motherboard, one with the Atheros 8151 and one with the Atheros 8161.

I have the Atheros 8151, and I'm using the AtherosL1cEthernet.kext downloaded from http://www.insanelymac.com/forum/files/file/374-atherosl1cethernetkext but you can compile it yourself if you like from code at https://code.google.com/p/iats/downloads/list .

If you have the 8161, you'll need the AtherosE2200Ethernet.kext. It's safe to just put both in /L/E, or in /E/C/k/10.11, if you don't want to figure out which one you have.

ALXEthernet.kexts works perfectly fine for me. I'm using it in 10.11.2 no problems.
 

Attachments

  • Screen Shot 2015-12-09 at 10.11.21.png
    Screen Shot 2015-12-09 at 10.11.21.png
    128.3 KB · Views: 227
Joined
Mar 2, 2011
Messages
255
Motherboard
GA-Z97X-Gaming 7
CPU
i7-4790K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
  1. iOS
Yeah both Kexts work fine nowadays. I am using Atheros.
Also using 13,2 because of the Sandy CPU but I don't recall having issues with 14,1 or 14,2.
Avoid 6,1 of course for the Nvidia bug (if this still happens in the latest El Capitan)
I will have to switch to 15,1 when I get my Z97X with 4790k though.
 
Status
Not open for further replies.
Top