Contribute
Register

[GUIDE] Sierra on the GA-Z170X-UD3

Status
Not open for further replies.
Joined
Jul 24, 2011
Messages
114
Motherboard
GA-Z170X-UD3 F21 / Asus P8P67 Deluxe
CPU
i7 6600 / i7 2600
Graphics
EVGA 740sc 2GB / Asus NVIDIA GTX760
Got a new build on firmware F20 and just noticed that my rear USB 3.0 are not working with USB 3.0 devices, only USB 2.0 devices. I configured the SS05 SS06 and SS09 with the USB-SSDT.command for a total of 14 ports but no luck on those.

The front panel USB 3.0 port which is plugged into the motherboard works fine.

I did read that you can raise the port limit and maybe use USBInjectAll.kext, is that a viable option?
 

FLP

Joined
Mar 18, 2011
Messages
126
Motherboard
Gigabyte Z690 Gaming X
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 570
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I am running bios F7c and at some point, might have been when I upgraded to 10.12.3, booting with the nvidia Web Drivers started taking over 60 seconds. Using the native drivers it takes about 16 seconds. I have tried obvious things like rebuilding the kext boot cache with no improvement. Has anyone seen this before? Not sure if there is much advantage to using the web drivers relative to the builtin driver.

I have a GTX650 graphics card and the intel video is disabled in the bios.

Frank
 
Joined
Jul 24, 2011
Messages
114
Motherboard
GA-Z170X-UD3 F21 / Asus P8P67 Deluxe
CPU
i7 6600 / i7 2600
Graphics
EVGA 740sc 2GB / Asus NVIDIA GTX760
if you are using the f20 bios, i think you need to edit one of the generate SSDT files. F20 bios handles the USB differently.

see post: https://www.tonymacx86.com/threads/guide-sierra-on-the-ga-z170x-ud3.202296/page-17#post-1406742


Most likely I am doing something wrong here, first time using MaciASL.

So I slid my USB-SSDT.aml file (which was copied on the desktop) onto MaciASL and I get this:


/*
* Intel ACPI Component Architecture
* AML/ASL+ Disassembler version 20160422-64(RM)
* Copyright (c) 2000 - 2016 Intel Corporation
*
* Disassembling to non-symbolic legacy ASL operators
*
* Disassembly of iASLpGWHg4.aml, Mon Feb 20 17:13:22 2017
*
* Original Table Header:
* Signature "SSDT"
* Length 0x00000071 (113)
* Revision 0x02
* Checksum 0xEE
* OEM ID "APPLE "
* OEM Table ID "Xhci"
* OEM Revision 0x00001000 (4096)
* Compiler ID "INTL"
* Compiler Version 0x20160422 (538313762)
*/
DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "APPLE ", "Xhci", 0x00001000)
{
External (HUBC, IntObj) // (from opcode)
External (UMAP, IntObj) // (from opcode)

Scope (\_SB)
{
Method (_INI, 0, NotSerialized) // _INI: Initialize
{
Store ("Method \\_SB._INI Called", Debug)
Store (0xCF30, \HUBC)
Store (0x013F, \UMAP)
}
}
}


Then I did the modifications inside the main window if that is correct:

/*
* Intel ACPI Component Architecture
* AML/ASL+ Disassembler version 20160422-64(RM)
* Copyright (c) 2000 - 2016 Intel Corporation
*
* Disassembling to non-symbolic legacy ASL operators
*
* Disassembly of iASLhmxAXI.aml, Mon Feb 20 16:30:03 2017
*
* Original Table Header:
* Signature "SSDT"
* Length 0x00000071 (113)
* Revision 0x02
* Checksum 0xEE
* OEM ID "APPLE "
* OEM Table ID "Xhci"
* OEM Revision 0x00001000 (4096)
* Compiler ID "INTL"
* Compiler Version 0x20160422 (538313762)
*/
DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "APPLE ", "Xhci", 0x00001000)
{
Name (HUBC, ***0xCF30***)
Name (UMAP, ***0x013F***)
}


But I cannot save the file, getting errors. How should I proceed from here, should I edit in the main window or need to use compile or patch, just don't know the procedure after many attempts? Thanks for helping out.

Screen Shot 2017-02-20 at 7.21.02 PM.png
 
Last edited:
Joined
Jul 24, 2011
Messages
114
Motherboard
GA-Z170X-UD3 F21 / Asus P8P67 Deluxe
CPU
i7 6600 / i7 2600
Graphics
EVGA 740sc 2GB / Asus NVIDIA GTX760
So I removed the ***, clicked on compile and there were no errors and managed to save the file with MaciASL (haven't used the patch icon, it just opens up a window...)

So I swapped the USB-SSDT.aml file with the modified one.
At this point, the rear USB ports aren't working at all with USB 2.0 or 3.0 devices.

Reverted to the previous USB-SSDT.aml file and USB 2.0 works but not USB 3.0.

Wonder what I should try next?
Thanks for helping out.


Below is the modified USB-SSDT.aml file:

/*
* Intel ACPI Component Architecture
* AML/ASL+ Disassembler version 20160422-64(RM)
* Copyright (c) 2000 - 2016 Intel Corporation
*
* Disassembling to non-symbolic legacy ASL operators
*
* Disassembly of iASLhmxAXI.aml, Mon Feb 20 16:30:03 2017
*
* Original Table Header:
* Signature "SSDT"
* Length 0x00000071 (113)
* Revision 0x02
* Checksum 0xEE
* OEM ID "APPLE "
* OEM Table ID "Xhci"
* OEM Revision 0x00001000 (4096)
* Compiler ID "INTL"
* Compiler Version 0x20160422 (538313762)
*/
DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "APPLE ", "Xhci", 0x00001000)
{
Name (HUBC, 0xCF30)
Name (UMAP, 0x013F)
}
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
197
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 8700
Graphics
RX580 Nitro+
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
So I removed the ***, clicked on compile and there were no errors and managed to save the file with MaciASL (haven't used the patch icon, it just opens up a window...)

So I swapped the USB-SSDT.aml file with the modified one.
At this point, the rear USB ports aren't working at all with USB 2.0 or 3.0 devices.

Reverted to the previous USB-SSDT.aml file and USB 2.0 works but not USB 3.0.

Wonder what I should try next?
Thanks for helping out.


Below is the modified USB-SSDT.aml file:

/*
* Intel ACPI Component Architecture
* AML/ASL+ Disassembler version 20160422-64(RM)
* Copyright (c) 2000 - 2016 Intel Corporation
*
* Disassembling to non-symbolic legacy ASL operators
*
* Disassembly of iASLhmxAXI.aml, Mon Feb 20 16:30:03 2017
*
* Original Table Header:
* Signature "SSDT"
* Length 0x00000071 (113)
* Revision 0x02
* Checksum 0xEE
* OEM ID "APPLE "
* OEM Table ID "Xhci"
* OEM Revision 0x00001000 (4096)
* Compiler ID "INTL"
* Compiler Version 0x20160422 (538313762)
*/
DefinitionBlock ("", "SSDT", 2, "APPLE ", "Xhci", 0x00001000)
{
Name (HUBC, 0xCF30)
Name (UMAP, 0x013F)
}

I was having problems with USB when I did the same thing and it then it worked fine.

Try mapping your USB ports again, make this modification and see how it works.

I'm on El Capitan, btw.
 
Joined
Oct 25, 2016
Messages
3
Thanks @cnrd ! Even though my intended use of the hackintosh is not particularly graphics-heavy (i.e. Logic Pro X), I may invest in a graphics card, if for no other reason than the installation seems to be better documented with builds including graphics cards. Given your experience, do you have recommendations for graphics cards that seem to cause the fewest problems?
 
Joined
Jul 24, 2011
Messages
114
Motherboard
GA-Z170X-UD3 F21 / Asus P8P67 Deluxe
CPU
i7 6600 / i7 2600
Graphics
EVGA 740sc 2GB / Asus NVIDIA GTX760
I was having problems with USB when I did the same thing and it then it worked fine.

Try mapping your USB ports again, make this modification and see how it works.

I'm on El Capitan, btw.

I am running Sierra 10.12.3 and did many attempts in mapping the ports (with and without modified USB-SSDT.aml). My last shot was to only map the rear USB 3 ports (SS05, SS06 and SS09) but unfortunately, no success but the other ports were working, including the USB 3.1 Type A, even if they were not mapped...

I also loaded Windows 10 just to be sure that the rear USB 3 ports were working, and all was fine there.

I have been digging the forum and I am kind of stuck here and don't know what to do next?
 
Last edited:
Joined
Oct 7, 2011
Messages
197
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7 8700
Graphics
RX580 Nitro+
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I am running Sierra 10.12.3 and did many attempts in mapping the ports (with and without modified USB-SSDT.aml). My last shot was to only map the rear USB 3 ports (SS05, SS06 and SS09) but unfortunately, no success but the other ports were working, including the USB 3.1 Type A, even if they were not mapped...

I also loaded Windows 10 just to be sure that the rear USB 3 ports were working, and all was fine there.

I have been digging the forum and I am kind of stuck here and don't know what to do next?
You can also try moving to F21.
 
Status
Not open for further replies.
Top