Contribute
Register

[Guide] Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ with macOS Catalina

Joined
Jul 30, 2011
Messages
112
Motherboard
Rog STRIX Z370-H
CPU
i7 8700k
Graphics
Sapphire Nitro+ 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Can anyone tel me if the Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ is Metal compatible? I have to work with adobe Peremiere and After Effects and I will install the card tomorow. But if it is not "Metal" Compatible I will sen it back.

Thanks for the help

this is my system. I use adobe products and metal seems to work. My system is stable but every-now and then when rebooting my dual monitor setup goes black :/

5700.jpg
 
Joined
Jan 31, 2018
Messages
153
Motherboard
Asus Prime z370-A II
CPU
i9-9900KF
Graphics
Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT (8GB)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
My system is stable but every-now and then when rebooting my dual monitor setup goes black

Do you know why? Is your lilu and whatevergreen kext updated?

I can't tel yet if my system is stable, I have to test and work on it. The Problem I get, my window arangment get mixed up at evry start. I have three monitor, one on HDMI rotated 90° and two DP. The two DP always swap eachother. I don't know why.
 
Joined
Jul 21, 2019
Messages
8
Motherboard
ASUS Rog Strix Z390-E
CPU
Core i9-9900K
Graphics
Sapphire Radeon 5700XT Nitro+
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
At the moment I'm only able to run my 5700XT GPU properly on 10.15.4. Upgrading to a newer version leads to a black screen during boot and shows an "gIOScreenLockState 3" error. Reading a lot of threads at the moment to figure out a working clover configuration.

@gateway69: Are you running Clover or OpenCore? Would you mind posting your EFI?
 
Joined
Jul 30, 2011
Messages
36
Motherboard
Z370-AORUS-ULTRAGAMING-WIFI
CPU
i7 8770K
Graphics
Saphhire Pulse Radeon RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Saphhire nitro+ RX5700 XT perfectly working on 10.15.6 with agdpmod=pikera bootflag, but strange thing is that the fans on the GPU are not spinning and completely idle even while running cinebench. When system is powered i see the fans spinning but they stop spinning once i get to logic screen. Anybody having the same issue?
 

qbe

Joined
Feb 7, 2011
Messages
141
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
try unigine heaven etc
 
Joined
Jun 19, 2019
Messages
38
Motherboard
H61M
CPU
i5-3570K
Graphics
GT 740
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
so only way to solve it is flashing vbios?
maybe any sort of injection?
Nothing to do with the vbios. Apple's drivers are different and not so good as the windows drivers. And there is no any software to make your own fan curve in macOs. You get whatever apple has integrated in their kernel.
Maybe this will be fixed with an update. RX5700Xt is quite new and Apple may have not perfected yet the drivers for it.
I have an RX590, and the fans operate just like in windows. When the temp is low, they stop spinning.

Let's see. Maybe we will get better drivers for RX5700xt in Big Sur.
 
Joined
Jul 1, 2011
Messages
165
Motherboard
GA-Z77X-UD5H
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 980 Ti
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
  1. PowerBook
@madvinegar would you have that overclock for Nitro to work?
 
Top