Contribute
Register

[GUIDE] OC 10.13.6 Z490 Gigabyte Aorus Xtreme + Core i5 10400 / i9 11900K + Nvidia GTX 1060

Joined
May 11, 2011
Messages
1,962
Motherboard
Gigabyte B550 Vision D
CPU
Ryzen 5900X
Graphics
RX 6800
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac mini
  6. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Just noticed you have an error in the HS config.plist. I think you should remove the alc-layout-id then change the remaining layout-id to 01000000. Make sure alcid=1 is also removed.
 
Joined
Jul 28, 2012
Messages
28
Motherboard
Gigabyte Z490 UD Rev 1.0
CPU
i9-10850
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Done - but still no onboard audio...
 

Attachments

  • Screen Shot 2021-11-07 at 11.50.08.jpg
    Screen Shot 2021-11-07 at 11.50.08.jpg
    38.9 KB · Views: 15

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,846
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Jul 28, 2012
Messages
28
Motherboard
Gigabyte Z490 UD Rev 1.0
CPU
i9-10850
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Thank you for your patience, it is much appreciated.

I went through all the proposed layout IDs one by one, neither of which worked. I could change the alc-layout-ids, trying all the ones in the list (1, 2, 3, ...99), and each change was visible in IOReg. The layout-id stayed at 7 regardless of the config.plist entry, however. I tried both EA060900 00000000 00000000 00000000 and EB060900 00000000 00000000 00000000 as Cpuid1Data masks with the same results.

Codec is ALC887.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,846
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you for your patience, it is much appreciated.

I went through all the proposed layout IDs one by one, neither of which worked. I could change the alc-layout-ids, trying all the ones in the list (1, 2, 3, ...99), and each change was visible in IOReg. The layout-id stayed at 7 regardless of the config.plist entry, however. I tried both EA060900 00000000 00000000 00000000 and EB060900 00000000 00000000 00000000 as Cpuid1Data masks with the same results.

Codec is ALC887.
think alc does say 7 which is fine

you just need to make sure to edit layout-id only

make sure to test each one:
1, 2, 3, 5, 7, 11, 12, 13, 17, 18, 20, 33, 40, 50, 52, 53, 87, 99

resetting nvram on each try
 
Joined
Jul 28, 2012
Messages
28
Motherboard
Gigabyte Z490 UD Rev 1.0
CPU
i9-10850
Graphics
GTX 1080
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I did as instructed, this time changing layout-ids. I noticed that the layout ID in IOReg stays at 7, whereas the alc-layout-ids follow the layout-id set in config.plist (see example screenshots). Went through the whole list again, but it didn't bring onboard audio to life. The changes could be verified in IOReg, but that was it.

Could it be that HS expects KabyLake audio devices at PciRoot(0x0)/Pci(0x1b,0x0) with a layout-id of 50, but the Comet Lake audio is at PciRoot(0x0)/Pci(0x1F,0x3)? I have no idea how to address that via patch, as the native device ID of the i9-10850K's audio is C8060000, and such value can't be entered into Hackintool for audio device spoofing...
 

Attachments

  • layout-id 1.jpg
    layout-id 1.jpg
    194 KB · Views: 15
  • layout-id 2.jpg
    layout-id 2.jpg
    188.9 KB · Views: 14
Top