Contribute
Register

[Guide] Native Power Management for Laptops

Joined
Jun 15, 2016
Messages
40
Motherboard
MSI Laptop
CPU
Intel i3-4005u 1.7ghz
Graphics
Intel HD 4400 ,1366x768
Mac
  1. MacBook Air
Do you see anything that needs optimisation ?
Can you take look at my clover/kext folder and config.plist , to see if something needs changing ?
 
Joined
Jul 5, 2016
Messages
131
Motherboard
eGlobal S200
CPU
i7-8850h
Graphics
uhd630
Mobile Phone
  1. iOS
No idea what you man by "Five Language Error".
Also, you will need to be clear on what hardware you're dealing with.

No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/

My laptop is Dell XPS13 L322X, and the macOS is 10.13.6. I had generated ssdt.aml by ssdtPRGen. Pasted it on ACPI/patched. Then restart. When loading system on stage 2, it reboot again. This time the screen shows Five Language like the screenshot. After 5 seconds or so, loading the system and restart again when on the stage 2. After remove SSDT.aml, it can work but no PM.
 

Attachments

  • IMG_2336.JPG
    IMG_2336.JPG
    2 MB · Views: 78
  • file.zip
    2.6 MB · Views: 107

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Do you see anything that needs optimisation ?
Can you take look at my clover/kext folder and config.plist , to see if something needs changing ?

This thread is specific to CPU PM. Try to stay on-topic.

If you have some specific question in mind, open a separate thread to address it.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
My laptop is Dell XPS13 L322X, and the macOS is 10.13.6. I had generated ssdt.aml by ssdtPRGen. Pasted it on ACPI/patched. Then restart. When loading system on stage 2, it reboot again. This time the screen shows Five Language like the screenshot. After 5 seconds or so, loading the system and restart again when on the stage 2. After remove SSDT.aml, it can work but no PM.

Boot verbose for more information on your KP.

Note that your CPU will likely require you use XCPM (config.plist/KernelAndKextPatches/KernelXCPM=true).
 
Joined
Jun 15, 2016
Messages
40
Motherboard
MSI Laptop
CPU
Intel i3-4005u 1.7ghz
Graphics
Intel HD 4400 ,1366x768
Mac
  1. MacBook Air
Hi.
I have a Dell 3542 laptop with : i3-4005u 1.7ghz , Intel HD 4400 , 8GB ram.

I'm on Mojave 10.14 and i would like you to ckeck if my power management (cpu+gpu) is working at it should.

I'm more concerned about gpu frequency , it. stays at minimum 200 even when i'm playing mkv video (see photo) , when in windows 10 at the same video gpu does all the job. Same minimum 200 when converting video with videoproc (even thought videoproc shows h264acceleration).

Thank you in advance.View attachment 343321

Does anyone know ?
Intel HD 4400 should stay at 200 , even when playing video ? The only time I see max speed is on benchmark.
 
Joined
Jun 20, 2018
Messages
60
Motherboard
ASUS X455L-Clover
CPU
i3-5005U
Graphics
HD 5500
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
I am getting this error when I am running the instructions from the Now load it part. I attached the snipped screenshot for details.
 

Attachments

  • Screen Shot 2018-08-03 at 14.13.58.png
    Screen Shot 2018-08-03 at 14.13.58.png
    52.1 KB · Views: 93
Joined
Jul 5, 2016
Messages
131
Motherboard
eGlobal S200
CPU
i7-8850h
Graphics
uhd630
Mobile Phone
  1. iOS
Boot verbose for more information on your KP.

Note that your CPU will likely require you use XCPM (config.plist/KernelAndKextPatches/KernelXCPM=true).

Thanks, after use XCPM, it can restart success. But I think it not realize PM totally, because the CPU Frequency stay up 1GHz even if the system is idle. The screenshot of Intel Power Gadget is uploaded.
 

Attachments

  • Snip20180803_2.png
    Snip20180803_2.png
    61.7 KB · Views: 81
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Does anyone know ?
Intel HD 4400 should stay at 200 , even when playing video ? The only time I see max speed is on benchmark.

Video playback is not high demand.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I am getting this error when I am running the instructions from the Now load it part. I attached the snipped screenshot for details.

Not an error. It is as expected.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks, after use XCPM, it can restart success. But I think it not realize PM totally, because the CPU Frequency stay up 1GHz even if the system is idle. The screenshot of Intel Power Gadget is uploaded.

You should test pstates with AppleIntelInfo.kext as is written in post #1.
 
Top