Contribute
Register

[Guide] Lenovo Y50/Y70 (UHD or 1080p) using Clover UEFI

Status
Not open for further replies.

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,933
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
It wants us to change the DSDT in order for the patches to work. Is that required with the DSDT from post 1?

Depends on the layout-id used by the AppleHDA you've created. It is an arbitrary choice. Mine uses layout-id 86. See patches/audio.txt.
 
Joined
Jun 28, 2011
Messages
707
Motherboard
Lenovo Y50-70 ID8C49
CPU
i7-4710
Graphics
HD 4600 + GT 860M, 1920*1080
Depends on the layout-id used by the AppleHDA you've created. It is an arbitrary choice. Mine uses layout-id 86. See patches/audio.txt.

So there is a prepatched version of AppleHDA for the ALC283 made by Mirone
However, if I delete the previous HDA and _ALC283, and place the patched one in, there is no sound
Is there a way to use the prepatched version without changing DSDT, or is that the only option.
The prepatched install instructions say "Use Layout 3 in the Patch HDEF your DSDT." not sure what that means exactly
The following code is included

Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x0c)
{
"built-in",
Buffer (One)
{
0x00
},
"layout-id",
Buffer (0x04)
{
0x03, 0x00, 0x00, 0x00
},
"PinConfigurations",
Buffer (0x00)
{
0x00
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,933
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
So there is a prepatched version of AppleHDA for the ALC283 made by Mirone
However, if I delete the previous HDA and _ALC283, and place the patched one in, there is no sound
Is there a way to use the prepatched version without changing DSDT, or is that the only option.
The prepatched install instructions say "Use Layout 3 in the Patch HDEF your DSDT." not sure what that means exactly
The following code is included

Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x0c)
{
"built-in",
Buffer (One)
{
0x00
},
"layout-id",
Buffer (0x04)
{
0x03, 0x00, 0x00, 0x00
},
"PinConfigurations",
Buffer (0x00)
{
0x00
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}

Ignore any other DSDT patch instructions. Modify patches/audio.txt for layout-id 3.
 
Joined
Jun 28, 2011
Messages
707
Motherboard
Lenovo Y50-70 ID8C49
CPU
i7-4710
Graphics
HD 4600 + GT 860M, 1920*1080
Ignore any other DSDT patch instructions. Modify patches/audio.txt for layout-id 3.
Update: For those who want better audio (fixes heavy bass and low treble):

So it should read
"layout_id", Buffer() { 3, 0x00, 0x00, 0x00}, \n

then run:
cd ~/Projects/y50.git
./disassemble.sh
make patch
make
make install

I deleted both pre-existing AppleHDA and AppleHDA_ALC283, and replaced with AppleHDA from http://www.insanelymac.com/forum/topic/298663-applehda-for-yosemite/, select ALC283 version under laptop! Yes, i know it was patched for Yosemite 10.10.3, but it will work on Yosemite updates and also El Capitan.
 
Joined
Jun 28, 2011
Messages
707
Motherboard
Lenovo Y50-70 ID8C49
CPU
i7-4710
Graphics
HD 4600 + GT 860M, 1920*1080
Rehabman, with the HDA patch, HDMI audio is not working. Is there another file I need to edit?
The audio will come in 1-2 second snippets but shifted in pitch, then silence
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,933
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Rehabman, with the HDA patch, HDMI audio is not working. Is there another file I need to edit?
The audio will come in 1-2 second snippets but shifted in pitch, then silence

You probably forgot to change the layout-id in patches/hdmi_audio.txt.

--

I have taken the content from Mirone's AppleHDA that you linked in post #941.

It is available in the 'alternate_audio' branch.

To test it:
Code:
cd ~/Projects/y50.git
git fetch
git checkout alternate_audio
make install_hda
make clean
make patch
make 
make install
 
Joined
Jun 28, 2011
Messages
707
Motherboard
Lenovo Y50-70 ID8C49
CPU
i7-4710
Graphics
HD 4600 + GT 860M, 1920*1080
You probably forgot to change the layout-id in patches/hdmi_audio.txt.

--

I have taken the content from Mirone's AppleHDA that you linked in post #941.

It is available in the 'alternate_audio' branch.

To test it:
Code:
cd ~/Projects/y50.git
git fetch
git checkout alternate_audio
make install_hda
make clean
make patch
make 
make install

^ Script doesn't work. No sound!
I've rebuilt cache already, so not sure what's wrong
Deleted the HDA files again, and recopied Mirone's AppleHDA, sound works again
The HDMI audio is still messed up with the correct buffer-id in HDMI audio txt
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,933
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
^ Script doesn't work. No sound!
I've rebuilt cache already, so not sure what's wrong

Did you restore AppleHDA.kext to vanilla?
Did you rebuild cache per post #1, "Known Problems" "Audio"?
 
Joined
Jun 28, 2011
Messages
707
Motherboard
Lenovo Y50-70 ID8C49
CPU
i7-4710
Graphics
HD 4600 + GT 860M, 1920*1080
Did you restore AppleHDA.kext to vanilla?
Did you rebuild cache per post #1, "Known Problems" "Audio"?

Works now. Dunno why it didn't work the first time. Maybe I rebuilt cache before I put back the vanilla AppleHDA
HDMI audio works good too!
Maybe you can update first post for everyone picky about audio
 
Status
Not open for further replies.
Top