Contribute
Register

[Guide] Lenovo V330-15IKB using Clover UEFI hotpatch

Joined
Jul 20, 2011
Messages
42
Motherboard
Lenovo V330s-15ikb
CPU
i7-8550U
Graphics
UHD 620, HD 530
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Other
Has anyone got this guide to work with the latest Clover and Kexts and 10.14.6. This guide was made in Nov 2018. But the links have the latest stuff there. Even the new Clover installer layout is diffent and don't match the pictrues. I am going in Circles. Been trying to get it pass the "End Ramdon" or just a blank screen most of today. I am I be happy if I can get the installer to come up. Could be the Ram I installed making it not work? I am shock that the usb still working as I keep plug in and out. lol

Can any help. thank you.

I have ACPI saved from Clover.

Lenovo V330-15IKB 15.6" Intel Core i7-8550U, 20GB RAM, 256GB NVME, 500GB SSD, AMD Radeon 530 2GB Graphics DW1830: 81AX012SUK
 

Attachments

  • ACPI.zip
    203.1 KB · Views: 75
Joined
May 27, 2010
Messages
2,406
Motherboard
Dell Optiplex 9030 All in One
CPU
i5-4690K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Just confirming that the clover rev 5045 is working fine. Also with updated kexts Catalina Public Beta runs fine too. Note though, I am using the previous version of the guide for this laptop as I saw no reason for me to change, so I am using the version that utilises FakeSMC.
 
Joined
Jul 20, 2011
Messages
42
Motherboard
Lenovo V330s-15ikb
CPU
i7-8550U
Graphics
UHD 620, HD 530
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Other
Everything working part from HDMI. Its crashes when I unplug it. Also can't see any temps from the CPU.
My friend tried sorting it out but not luck.


Lenovo V330-15IKB 15.6" Intel Core i7-8550U, 20GB RAM, 256GB NVME, 500GB SSD, AMD Radeon 530 2GB Graphics DW1830: 81AX012SUK
 

Attachments

  • Send me Andrews-MacBook-Pro.zip
    6 MB · Views: 47
Joined
Sep 9, 2019
Messages
21
Motherboard
Lenovo C340-14IWL-Clover
CPU
i5-8265U
Graphics
UHD620/1920x1080
Mac
  1. Mac mini
Hi @Sniki !

I tried to install my laptop with the closest guide which is your I guess (Whiskey Lake, UHD620 and cheap TN display panel) !

Thanks to you I managed to boot Clover then macOs setup then .... I got a black screen ... which is fact is the setup screen but with no backlight !!!
I can see the Apple logo for a few seconds while booting then it disappear ... but still there if you look closely
In verbose mode same for text.
What is weird is that I have some random flash where backlight works for a few milliseconds where I can see the screen normally.
Quite frustrating in fact.

Since then I tried a lot of things, using different Clover build (RehabMan, official ...), tried to inject/not inject Intel, EDID, disable/enable nvidia (it seems to have a mysterious Nvidia MX230 with optimus, but even windows dont find it ...). I even tried to setup AppleBacklightFixup for booting with no luck (but I may have installed it wrong).

Any Idea, I am a bit despaired after 3 days of trying anything.

I attached my ACPI dump.

Many thanks for your help !!!!!!!!!!!!!

Specs :
i5-8265U / Whiskey Lake
Intel UHD 620
14" Touch TN Panel
Nvidia MX230 (from the Lenovo specs, but driver do not install in windows and I dont see it in graphics card)
Realtek sound chipset (ALC230)
Qualcom Arethros wifi chipset (QCA9377 => to be changed when I will be able to boot :) )
Ports : HDMI, SDCARD, 1 USB-c, 2 USB 3
 

Attachments

  • ACPI.zip
    82.4 KB · Views: 45

Sniki

Moderator
Joined
Jan 5, 2016
Messages
2,316
Motherboard
HP Elite 8300 SFF
CPU
i7-3770
Graphics
HD 3000 | GTX 1650 LP
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @Sniki !

I tried to install my laptop with the closest guide which is your I guess (Whiskey Lake, UHD620 and cheap TN display panel) !

Thanks to you I managed to boot Clover then macOs setup then .... I got a black screen ... which is fact is the setup screen but with no backlight !!!
I can see the Apple logo for a few seconds while booting then it disappear ... but still there if you look closely
In verbose mode same for text.
What is weird is that I have some random flash where backlight works for a few milliseconds where I can see the screen normally.
Quite frustrating in fact.

Since then I tried a lot of things, using different Clover build (RehabMan, official ...), tried to inject/not inject Intel, EDID, disable/enable nvidia (it seems to have a mysterious Nvidia MX230 with optimus, but even windows dont find it ...). I even tried to setup AppleBacklightFixup for booting with no luck (but I may have installed it wrong).

Any Idea, I am a bit despaired after 3 days of trying anything.

I attached my ACPI dump.

Many thanks for your help !!!!!!!!!!!!!

Specs :
i5-8265U / Whiskey Lake
Intel UHD 620
14" Touch TN Panel
Nvidia MX230 (from the Lenovo specs, but driver do not install in windows and I dont see it in graphics card)
Realtek sound chipset (ALC230)
Qualcom Arethros wifi chipset (QCA9377 => to be changed when I will be able to boot :) )
Ports : HDMI, SDCARD, 1 USB-c, 2 USB 3
I will check your files and try to help you out later today when i go home.
Whiskey Lake uses another framebuffer and device id
Mine is KabyLake R and yours is WhiskeyLake therefore problems are expected.
 
Joined
Sep 9, 2019
Messages
21
Motherboard
Lenovo C340-14IWL-Clover
CPU
i5-8265U
Graphics
UHD620/1920x1080
Mac
  1. Mac mini
I will check your files and try to help you out later today when i go home.
Whiskey Lake uses another framebuffer and device id
Mine is KabyLake R and yours is WhiskeyLake therefore problems are expected.

Now I have hope :)
Thanks for your help !!
 
Joined
Jan 4, 2019
Messages
9
Motherboard
Lenovo Ideapad 330s (15IKB-81JN)
CPU
i5-8250u
Graphics
UHD 620 / 1366x768
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
That laptop will work with Catalina?
 

Sniki

Moderator
Joined
Jan 5, 2016
Messages
2,316
Motherboard
HP Elite 8300 SFF
CPU
i7-3770
Graphics
HD 3000 | GTX 1650 LP
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@minihack i did make a major cleanup on the config.plist and SSDTs that i will hopefully be uploading the changes tonight as locally i completed 95% of the work.
I added support for Dual Batteries and added the BAT0 and BAT1 notifiers renames to BATC.
This way you have working hotswap capability and reads the values as combined and reports battery accordingly.
Mine is lasting about 7-8 hours which is amazing and exceeded my expectations.

Also send me your PCI address of your nvme drive, i think i have some values that you can inject for power management on NVME and see if they work.

Removed a massive chunk of bloat from config.plist that was unnecessary and some unneeded patches and fixes that were enabled and not necessary.

Disabled touchpad functions for VoodooPS2 so they don't probe and search for touchpad and only use keyboard component
(Since we have touchpad functionality with VoodooI2C).

Fixed Graphics framebuffer patches so we can use now KabyLake framebuffer instead of the spoofed skylake ones.

Huge cleanup on SSDTs as well.
I will let everyone refer to github commits to see the changes as it's too long to read and to write here.

Technically what is left to be done is someone that does have a 4K monitor or TV to test and add LSPCON correct framebuffer patches for 60fps 4k support, but i think i can do that on my own by going to tv service/shop nearby that some friends work and connect it there on the showcased tv on sale and figure out what mode it uses and add the patches.

These latest changes should be as optimised as it can possibly get right now.
From the next update i assume i will start working on OpenCore (hint: i already have it working on my V330-15IKB) and other setups.
 
Last edited:
Joined
Jan 4, 2019
Messages
9
Motherboard
Lenovo Ideapad 330s (15IKB-81JN)
CPU
i5-8250u
Graphics
UHD 620 / 1366x768
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I have a similar, Lenovo 330s, and when i try to boot on Catalina installation, but show a kernel panic! What's wrong? Can you help me?
 

Attachments

  • CLOVER.zip
    4.5 MB · Views: 41
Top