Contribute
Register

[Guide] Lenovo ThinkPad X240

Joined
Jul 27, 2015
Messages
19
Motherboard
Lenovo Thinkpad x240 - Clover
CPU
i5-4300U
Graphics
HD4400 1376x768
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
I know but unfortunately it doesn't work and there is no fix for that.
The reason it was working on your first installation is:
Because it was not a cold boot and the firmware remained loaded when you started installation after last windows boot.
As soon as you shutdown the laptop and leave it for a while it won't load back.
No, I don't use Windows or Linux.
I boot High Sierra and I install https://github.com/chris1111/Wireless-USB-Adapter-Clover/releases/tag/V7 (I am using an USB Wifi) and reboot
From reboot High Sierra, laptop starts with BT detected and enabled. (From HS to HS, no Windows, no Linux)
From reboot again High Sierra, laptop starts with BT not detected

When install or update some kext (I don't know what kext it is), BT is detected and enabled

I'm sorry for my bad english
 
Last edited:
Joined
Jul 27, 2015
Messages
19
Motherboard
Lenovo Thinkpad x240 - Clover
CPU
i5-4300U
Graphics
HD4400 1376x768
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hi @TruongLT

I have tried to install mojave following the steps in this post https://www.tonymacx86.com/threads/guide-lenovo-thinkpad-x240.245583/post-1834072, but I have not succeeded.
I did all steps from pre-installation and installation (mojave), but when I try boot from mojave "fresh" installation I get "End RandomSeed" without pluses.

Can you send me your EFI folder for testing? I have an Thinkpad x240 i5-4300U with HD4400 as you. High Sierra works fine (without wifi, without BT), but Mojave is impossible for me ?????

Thanks
 

Sniki

Moderator
Joined
Jan 5, 2016
Messages
1,669
Motherboard
Lenovo V330 - 15IKB
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620 /1920x1080
Mobile Phone
iOS
P
Hi @TruongLT

I have tried to install mojave following the steps in this post https://www.tonymacx86.com/threads/guide-lenovo-thinkpad-x240.245583/post-1834072, but I have not succeeded.
I did all steps from pre-installation and installation (mojave), but when I try boot from mojave "fresh" installation I get "End RandomSeed" without pluses.

Can you send me your EFI folder for testing? I have an Thinkpad x240 i5-4300U with HD4400 as you. High Sierra works fine (without wifi, without BT), but Mojave is impossible for me ?????

Thanks
Use the latest version of Clover from SourceForge, the Rehabman Clover is outdated, not updated for a long time, it doesn't work.
 
Joined
Jul 27, 2015
Messages
19
Motherboard
Lenovo Thinkpad x240 - Clover
CPU
i5-4300U
Graphics
HD4400 1376x768
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hi @Sniki

I have two (2) external HDDs:

* ExtHDD1: High Sierra 10.13.6
* ExtHDD2: Mojave 10.14 (impossible boot in laptop)

and two (2) hackintosh:

* Dell Optiplex 3020 i3-4150 HD4400 with internal HD Mojave: works fine Mojave ;-D
* Thinkpad x240 i5-4300U HD4400 with external ExtHDD1: works fine High Sierra ;-D

I try external ExtHDD2 with:
* Dell Optiplex 3020 with external ExtHDD2 and works fine !!!!
* Thinkpad x240 and boot fails (End RandomSeed without +++++++)


What is the problem? Clover version? I do not think so.
Is something missing in the BIOS that works with High Sierra and does not work with Mojave?

Can you help me? I did all steps from #26 post (preinstallation -boot in x240-, and installation -no boot in x240-)
 
Joined
Jul 27, 2015
Messages
19
Motherboard
Lenovo Thinkpad x240 - Clover
CPU
i5-4300U
Graphics
HD4400 1376x768
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hello,
I tried to install mojave with the instruction on page 3 and also with other clover version.
Every Time clover is stucking on loading mac os After install on „End RandomSeed“.

Is there and trick to get further or is it not possible to Boot from an external Drive?

Attached the clover output

It happens the same to me (Boot fails on "End RandomSeed" without ++++++++)

I have two (2) external HDDs:

* ExtHDD1: High Sierra 10.13.6
* ExtHDD2: Mojave 10.14

and two (2) hackintosh:

* Dell Optiplex 3020 i3-4150 HD4400
* Thinkpad x240 i5-4300U HD4400

>>> Booting from ExtHDD2: I cannot boot from ExtHDD2 in my Thinkpad x240, but I can boot from same ExtHDD2 in Dell Optiplex 3020 i3-4150 HD4400
>>> Booting from ExtHDD1: I can boot from ExtHDD1 in my Thinkpad x240

Can anybody help me?
 
Last edited:
Joined
Oct 2, 2019
Messages
17
Motherboard
Lenovo x240 Thinkpad
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Will there be an updated tutorial for Catalina? or at least updated config.plist and/or patch files?
 

Sniki

Moderator
Joined
Jan 5, 2016
Messages
1,669
Motherboard
Lenovo V330 - 15IKB
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620 /1920x1080
Mobile Phone
iOS
Will there be an updated tutorial for Catalina? or at least updated config.plist and/or patch files?
Guides almost done, they will be published both for Catalina and Mojave.
 
Joined
Oct 2, 2019
Messages
17
Motherboard
Lenovo x240 Thinkpad
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Btw I installed Mojave using your x240 github repository and updated directly to Catalina like a mac. Thanks!

Guides almost done, they will be published both for Catalina and Mojave.
 
Joined
Jul 27, 2015
Messages
19
Motherboard
Lenovo Thinkpad x240 - Clover
CPU
i5-4300U
Graphics
HD4400 1376x768
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
It happens the same to me (Boot fails on "End RandomSeed" without ++++++++)

I have two (2) external HDDs:

* ExtHDD1: High Sierra 10.13.6
* ExtHDD2: Mojave 10.14

and two (2) hackintosh:

* Dell Optiplex 3020 i3-4150 HD4400
* Thinkpad x240 i5-4300U HD4400

>>> Booting from ExtHDD2: I cannot boot from ExtHDD2 in my Thinkpad x240, but I can boot from same ExtHDD2 in Dell Optiplex 3020 i3-4150 HD4400
>>> Booting from ExtHDD1: I can boot from ExtHDD1 in my Thinkpad x240

Can anybody help me?
An external disk (USB) cannot be used!!!!!!
I have installed it on an internal SSD (M2 SATA) and it boots, although I have problems with "apfs_keybag" and restart

To be continue ... with Catalina?
 
Last edited:
Joined
Oct 2, 2019
Messages
17
Motherboard
Lenovo x240 Thinkpad
CPU
i5-4200U
Graphics
HD 4400
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Hi everyone, is there a fix for the vga port? Running it on Catalina
 
Top