Contribute
Register

[Guide] Lenovo T430 - Yosemite

Status
Not open for further replies.
Joined
Mar 21, 2011
Messages
16
Motherboard
Homebrew
CPU
i7-3770
Graphics
Radeon 6770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Lenovo T430 - Yosemite

Ok, I've FINALLY got the Laptop display (1600x900 - LVDS) and the display port adaptor working for an external monitor on a Lenovo T430 w/HD4000.

To achieve this I had to edit the kext AppleIntelFramebufferCapri and make some changes to the entry for platform-id 01660003 so it looks like the following:

0300 6601 0102 0402 0000 0004
0000 0001 0000 0020 1007 0000
1007 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0503 0000 0200 0000 3002 0000
0205 0000 0004 0000 0704 0000
0304 0000 0004 0000 8100 0000
0406 0000 0004 0000 8100 0000
0000 0000 0002 0011 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000

The problem with using platform-id 01660004 is that it only has LVDS connector defined in the kext file and no other connection. id 01660003 seems to have multiple connections defined, however I have only tested it with DP.

For anyone else who wants to do this, I would follow a generic kext editing guide and make sure the above entry is reflected in it. Obviously this is not as ideal as DSDT edits, however there was nothing I apply (with my understanding) on the DSDT side which seemed to work. Also, ensure to then boot with IGPlatformID=01660003 if using Chimera. I can make the edited kext available if that doesn't break any forum rules.

Hope this helps.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,691
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Lenovo T430 - Yosemite

Ok, I've FINALLY got the Laptop display (1600x900 - LVDS) and the display port adaptor working for an external monitor on a Lenovo T430 w/HD4000.

To achieve this I had to edit the kext AppleIntelFramebufferCapri and make some changes to the entry for platform-id 01660003 so it looks like the following:

0300 6601 0102 0402 0000 0004
0000 0001 0000 0020 1007 0000
1007 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0503 0000 0200 0000 3002 0000
0205 0000 0004 0000 0704 0000
0304 0000 0004 0000 8100 0000
0406 0000 0004 0000 8100 0000
0000 0000 0002 0011 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000

The problem with using platform-id 01660004 is that it only has LVDS connector defined in the kext file and no other connection. id 01660003 seems to have multiple connections defined, however I have only tested it with DP.

Yes, generally we patch 01660004 to enable an HDMI or DP port. Either way you end up patching the framebuffer, so it matters very little which one you decide to patch.

For anyone else who wants to do this, I would follow a generic kext editing guide and make sure the above entry is reflected in it. Obviously this is not as ideal as DSDT edits, however there was nothing I apply (with my understanding) on the DSDT side which seemed to work. Also, ensure to then boot with IGPlatformID=01660003 if using Chimera. I can make the edited kext available if that doesn't break any forum rules.

You should consider using Clover so you can do the patch "on the fly" with config.plist. It will make updates a bit less painful.
 
Joined
Jul 29, 2010
Messages
13
Motherboard
Lenovo T430 Asus Q501LA
CPU
Core i5 Core i5
Graphics
Intel 4000HD Intel 4400HD
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Lenovo T430 - Yosemite

Awesome finding. This works great on my T430.
 
Joined
Jan 19, 2015
Messages
1
Motherboard
osx
CPU
i7
Graphics
980
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Lenovo T430 - Yosemite

good , took several days trying to make the output dp work and do not get it , you could do me the favor to help me ?, Like sending me the framebuffercapri and config boot , I can get it , forgive my English , I am using a translator , thank you very much.

Ok, I've FINALLY got the Laptop display (1600x900 - LVDS) and the display port adaptor working for an external monitor on a Lenovo T430 w/HD4000.

To achieve this I had to edit the kext AppleIntelFramebufferCapri and make some changes to the entry for platform-id 01660003 so it looks like the following:

0300 6601 0102 0402 0000 0004
0000 0001 0000 0020 1007 0000
1007 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0503 0000 0200 0000 3002 0000
0205 0000 0004 0000 0704 0000
0304 0000 0004 0000 8100 0000
0406 0000 0004 0000 8100 0000
0000 0000 0002 0011 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000

The problem with using platform-id 01660004 is that it only has LVDS connector defined in the kext file and no other connection. id 01660003 seems to have multiple connections defined, however I have only tested it with DP.

For anyone else who wants to do this, I would follow a generic kext editing guide and make sure the above entry is reflected in it. Obviously this is not as ideal as DSDT edits, however there was nothing I apply (with my understanding) on the DSDT side which seemed to work. Also, ensure to then boot with IGPlatformID=01660003 if using Chimera. I can make the edited kext available if that doesn't break any forum rules.

Hope this helps.
 
Joined
Sep 1, 2012
Messages
34
Motherboard
8470P
CPU
I5 3380M
Graphics
AMD 7470M
Lenovo T430 - Yosemite

Hello,

Thanks for this guide.
All works perfectly very nice Job. (Mavericks not Yosemite)
I tested with Yosemite 10.10.2 All work very well

But i have a problem on my Thinkpad T430.

Sometime i have not a sound from the internal speakers of the laptop but I have sound from the audio output with the external speaker.

I find it very strange.

You have a solution for fix this problem ?
 
Joined
Aug 3, 2012
Messages
270
Motherboard
H270N-WIFI
CPU
7600K
Graphics
RX 570
Lenovo T430 - Yosemite

Hello,

Sometime i have not a sound from the internal speakers of the laptop but I have sound from the audio output with the external speaker.

I find it very strange.

You have a solution for fix this problem ?

I deal with the same problem. Sometimes when i boot the laptop, no internal audio device will be recognized. But the headphones are working. I need to reboot and all is fine. This happens very sporadically (1-3% chance after boot), is not reproducible.

Additional i get sometimes FakeSMC kernel panic when i boot the laptop. Again very sporadically (1-3% chance to get it during boot) and not reproducible.

All in all i have (95-99%) a smooth running system and these 2 little problems are not worth the time to fix.

Regards,
kartoffelsalat_reloaded
 
Joined
Sep 1, 2012
Messages
34
Motherboard
8470P
CPU
I5 3380M
Graphics
AMD 7470M
Lenovo T430 - Yosemite

I deal with the same problem. Sometimes when i boot the laptop, no internal audio device will be recognized. But the headphones are working. I need to reboot and all is fine. This happens very sporadically (1-3% chance after boot), is not reproducible.

Additional i get sometimes FakeSMC kernel panic when i boot the laptop. Again very sporadically (1-3% chance to get it during boot) and not reproducible.

All in all i have (95-99%) a smooth running system and these 2 little problems are not worth the time to fix.

Regards,
kartoffelsalat_reloaded

actually making a default bios everything works but the problem back constantly to the sound.
The reboot does not work for me.
Against by the sound works perfectly with external speaker.


The most surprising for her is that when I lost the sound with the internal speaker and when I boot with a live CD Windows 8.1 sound does not work.


I feel that high internal speaker is disabled in the bios that can come from the DSDT?


For the kernel panic to disable the VT-D option in the bios virtualization can be activated and no kernel panic.


My thinkpad runs on OS X from three weeks to perfection by the sound of a problem.




No possibility for the Internal SD card reader?


Sorry for my English trad Google is my friend i'm french :thumbup:
 
Joined
Aug 3, 2012
Messages
270
Motherboard
H270N-WIFI
CPU
7600K
Graphics
RX 570
Lenovo T430 - Yosemite

For the kernel panic to disable the VT-D option in the bios virtualization can be activated and no kernel panic.

Thanks. I disabled it now, and will check if the kernel panic on boot will happen.

No possibility for the Internal SD card reader?

There is an unstable driver available, but i decided to not use it cuz i dont need the sd card reader. Plus you can check this out: http://www.tonymacx86.com/customization/74471-how-make-generic-driver-any-card-reader.html
 
Joined
Sep 1, 2012
Messages
34
Motherboard
8470P
CPU
I5 3380M
Graphics
AMD 7470M
Lenovo T430 - Yosemite

Thanks. I disabled it now, and will check if the kernel panic on boot will happen.



There is an unstable driver available, but i decided to not use it cuz i dont need the sd card reader. Plus you can check this out: http://www.tonymacx86.com/customization/74471-how-make-generic-driver-any-card-reader.html


Hello,

Thanks but i can not find the idProduct and idVendor Hex on System Information because the card is not recognize.


Do you have any information for your sd card reader on system information ?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,691
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Lenovo T430 - Yosemite

Hello,

Thanks but i can not find the idProduct and idVendor Hex on System Information because the card is not recognize.


Do you have any information for your sd card reader on system information ?

Your card is probably PCIe anyway (guide is for USB card readers).
 
Status
Not open for further replies.
Top