Contribute
Register

[Guide] Lenovo Legion y530-y540 Laptop on Catalina 10.15

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
29,043
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I am using the EFI as shared by @xiaoM4095 . The only difference being I installed SMC sensor kexts yesterday. I have attached the Clover folder as zip.

BTW, one thing I forgot to add is that I have updated from Mojave to Catalina (10.15.4) in the hopes that the newer OS might fix it.

The output after rebuilding kexts by kextcache -i is

Code:
KernelCache ID: 1D50F919C7B1AC499FDC1AD795EE0F07

Nothing else.
you probably only need to have these enabled:
Code:
<key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>Comment-IRQ Fix</key>
                <string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
                <key>FixRTC</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
            </dict>

remove:
Code:
<key>ForceKextsToLoad</key>
        <array>
            <string>\System\Library\Extensions\AudioAUUC.kext </string>
        </array>

also run hackintool, click on extensions and scan for new kext updates

also test different layout ID's as per:
 
Joined
Dec 24, 2018
Messages
194
Motherboard
LEGION Y530
CPU
i5-8300H
Graphics
Intel UHD Graphics 630
While I haven't found a fix to this problem. I have figured a temporary workaround.

I checked the kexts that are loaded when sound is working and when it isn't. I figured that AudioAUUC.kext isn't loaded when sound is not working.

I checked whether it was because of lack of AppleHDA and AppleHDAController. However both of them are loaded in both cases.

With this information I added AudioAUUC in ForceKextsToLoad in config.plist.

Even though, it is not fixed, It loads more consistently (I might have to reboot once or twice).

Before this workaround getting audio to work was always pure luck.

However, I would like a permanent solution to this problem and not have to keep rebooting my system for the audio.

@xiaoM4095 do you have any solution? Or should I start a new thread in Laptop Support?

EDIT: I have updated to the latest version of Catalina (10.15.4).

Thanks.
Maybe you can go and see this,AppleALC working intermittently.
 
Joined
Dec 24, 2018
Messages
194
Motherboard
LEGION Y530
CPU
i5-8300H
Graphics
Intel UHD Graphics 630
EFI was updated last night, but there are no special changes.
 
Joined
Dec 24, 2018
Messages
194
Motherboard
LEGION Y530
CPU
i5-8300H
Graphics
Intel UHD Graphics 630
Recently, I am obsessed with modifying the BIOS. If you are interested, you can try it. Currently there is only a Chinese version. You may need a translation tool.
 
Joined
Nov 5, 2012
Messages
32
Motherboard
Lenovo Legion Y530-Clover
CPU
i7 8750H/HM370
Graphics
UHD 630/1920x1080
Maybe you can go and see this,AppleALC working intermittently.

Going to the link attached didn't help me much. But I still have more debugging to do.

The Attached EFI was the EFI I had where the audio was working. It is after I updated to the current version (3.0.1) that I lost audio. I know it is not OS related because I updated the EFI while I was still in Mojave.

Can you point me to a changelog or something so that I can debug and check if it's an ACPI related issue.


you probably only need to have these enabled:
Code:
<key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>Comment-IRQ Fix</key>
                <string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
                <key>FixRTC</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
            </dict>

remove:
Code:
<key>ForceKextsToLoad</key>
        <array>
            <string>\System\Library\Extensions\AudioAUUC.kext </string>
        </array>

also run hackintool, click on extensions and scan for new kext updates

also test different layout ID's as per:

Following your instruction didn't prove much fruitful to me. I tried all the layout id's given in the GitHub documentation.

For now I am getting a higher success ratio (4:3) with ForceKextsToLoad.
 

Attachments

  • CLOVER - bak.zip
    5.9 MB · Views: 38
Joined
Nov 5, 2012
Messages
32
Motherboard
Lenovo Legion Y530-Clover
CPU
i7 8750H/HM370
Graphics
UHD 630/1920x1080
Maybe you can go and see this,AppleALC working intermittently.

I followed the suggestion of spoofing device id as said in this forum.

I used a default mac device id in Devices>Properties for the audio card.
It seems to fix the problem and I am getting audio in every boot.

Thanks for the help @Feartech and @xiaoM4095.

Edit: These posts particularly

I finally got it solved after giving it a last try phew !
I saw another post here where someone ended up using device-id.
so I gave it a try.
I checked the DPCIManager and saw 0x8086A348 it's changed now in the picture below but that was the ID before.View attachment 366304

then I tried that it did not work so one thing left to do is to reverse it from 8086A348 to A3488086 , I did and audio worked.

View attachment 366306

View attachment 366308

Thank you Rehabman and lemnitz3 for your suggestions
you can now mark it solved .
time fix ELAN touchpad .
device-id should not include the vendor-id.
If you wish to inject device-id, it is probably better to inject a valid one.
For example, device-id=<70a10000>
 
Last edited:
Joined
Nov 5, 2012
Messages
32
Motherboard
Lenovo Legion Y530-Clover
CPU
i7 8750H/HM370
Graphics
UHD 630/1920x1080
Recently, I am obsessed with modifying the BIOS. If you are interested, you can try it. Currently there is only a Chinese version. You may need a translation tool.

What will be the possible benefits?
 
Joined
Dec 24, 2018
Messages
194
Motherboard
LEGION Y530
CPU
i5-8300H
Graphics
Intel UHD Graphics 630
voodooHDA never falls under my consideration.By modifying the BIOS, make your computer more like a macbook.
 
Joined
Nov 5, 2012
Messages
32
Motherboard
Lenovo Legion Y530-Clover
CPU
i7 8750H/HM370
Graphics
UHD 630/1920x1080
voodooHDA never falls under my consideration.By modifying the BIOS, make your computer more like a macbook.
I finally got it solved after giving it a last try phew !
I saw another post here where someone ended up using device-id.
so I gave it a try.
I checked the DPCIManager and saw 0x8086A348 it's changed now in the picture below but that was the ID before.View attachment 366304

then I tried that it did not work so one thing left to do is to reverse it from 8086A348 to A3488086 , I did and audio worked.

View attachment 366306

View attachment 366308

Thank you Rehabman and lemnitz3 for your suggestions
you can now mark it solved .
time fix ELAN touchpad .

I should have quoted the message properly. I am not using VoodooHDA. I only added as per this, but with id <70a10000> of an actual mac as suggested by rehabMan in a later post.
 
Joined
Feb 28, 2020
Messages
9
Motherboard
LENOVO LNVNB161216
CPU
I5-9300H
Graphics
GTX 1650
voodooHDA never falls under my consideration.By modifying the BIOS, make your computer more like a macbook.

Hey, thanks for providing all the efis . Just one question I saw you uploaded OC efi too is everything working with OC I want shift to OC or do you recommend clover ?
 
Top