Contribute
Register

[Guide] Intel Skylake NUC6 (and Skull Canyon) using Clover UEFI (NUC6i5SYK, NUC6i7KYK, etc)

Status
Not open for further replies.
Joined
Jun 29, 2017
Messages
10
Motherboard
NUC6i7KYK (Clover)
CPU
i7-6770HQ
Graphics
Iris Pro 580 3840x2160
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Your problem is caused by using a text editor to edit your config.plist and then breaking plist syntax.
You inserted things in between <key>Trust</key> and <true/> that you should not have.

Using a plist editor such as Xcode or PlistEdit Pro will avoid such mistakes.

I get that you must sort through heaps of garbage in support of this stuff. It must be incredibly frustrating. I couldn't do it and I am an OS developer by profession.

A known good reference would be hugely helpful. I'd much rather just check against something that is known to work than beg for help on a forum.

Anyway, I've fixed what I assume is the issue. The break between the Trust key and <true> value between the serials. It was a mistake to be sure. I still have a single display. I've attached the new archive.
 

Attachments

  • debug_26028.zip
    2.6 MB · Views: 70

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I get that you must sort through heaps of garbage in support of this stuff. It must be incredibly frustrating. I couldn't do it and I am an OS developer by profession.

A known good reference would be hugely helpful. I'd much rather just check against something that is known to work than beg for help on a forum.

Anyway, I've fixed what I assume is the issue. The break between the Trust key and <true> value between the serials. It was a mistake to be sure. I still have a single display. I've attached the new archive.

No ioreg in this debug zip. Please check your files before upload.

Also, your drivers64UEFI is not per guide (and is seriously wrong).
Read here:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/
 
Joined
Jun 29, 2017
Messages
10
Motherboard
NUC6i7KYK (Clover)
CPU
i7-6770HQ
Graphics
Iris Pro 580 3840x2160
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, I've cleared out drivers64UEFI to match what's in the post, plus apfs.efi since I wasn't sure if it was just a artifact of the example being an older post.

Attached is the updated debug.zip. Now it has the real ioreg output.
 

Attachments

  • debug.zip
    3.6 MB · Views: 56

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, I've cleared out drivers64UEFI to match what's in the post, plus apfs.efi since I wasn't sure if it was just a artifact of the example being an older post.

Attached is the updated debug.zip. Now it has the real ioreg output.

apfs.efi should not be placed in drivers64UEFI. That is the job of ApfsDriverLoader-64.efi.

It appears you have deleted or corrupted your native graphics kexts. Use the macOS installer to restore them.
 
Joined
Jun 29, 2017
Messages
10
Motherboard
NUC6i7KYK (Clover)
CPU
i7-6770HQ
Graphics
Iris Pro 580 3840x2160
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, I've moved apfs.efi out of the way. The kexts seem ok though, but they're 10.14.1 not 10.14. I compared the md5sums of all the extensions in /System/Library/Extensions to the extensions on my non-Hack Mac and they match. There aren't any graphics kexts missing. I suppose I can try restoring the extensions from 10.14 and see if that makes a difference.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, I've moved apfs.efi out of the way. The kexts seem ok though, but they're 10.14.1 not 10.14. I compared the md5sums of all the extensions in /System/Library/Extensions to the extensions on my non-Hack Mac and they match. There aren't any graphics kexts missing. I suppose I can try restoring the extensions from 10.14 and see if that makes a difference.

As suggested in post #54, "run the macOS installer" to restore your system kexts.
 
Joined
Jun 29, 2017
Messages
10
Motherboard
NUC6i7KYK (Clover)
CPU
i7-6770HQ
Graphics
Iris Pro 580 3840x2160
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I've re-run the macOS installer. As expected, no change. The md5sums of all the extensions are identical to what they were before re-running it.
 
Joined
Jun 29, 2017
Messages
10
Motherboard
NUC6i7KYK (Clover)
CPU
i7-6770HQ
Graphics
Iris Pro 580 3840x2160
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I went back and reviewed the BIOS settings. I had IGD Minimum memory and IGD Aperture size both set to 128MB, which worked fine with High Sierra. When I set them to 64/256, I have a working GPU on Mojave. Acceleration works and my mini-DP-attached display lit right up when plugged in.

- Devices->Video, "IGD Minimum Memory" set to 64mb (I found both 64mb and 128mb work fine)
- Devices->Video, "IGD Aperture Size" set to 256mb (I found both 128mb and 256mb work fine)

So it seems that the 128 MB settings no longer work fine.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I went back and reviewed the BIOS settings. I had IGD Minimum memory and IGD Aperture size both set to 128MB, which worked fine with High Sierra. When I set them to 64/256, I have a working GPU on Mojave. Acceleration works and my mini-DP-attached display lit right up when plugged in.

- Devices->Video, "IGD Minimum Memory" set to 64mb (I found both 64mb and 128mb work fine)
- Devices->Video, "IGD Aperture Size" set to 256mb (I found both 128mb and 256mb work fine)

So it seems that the 128 MB settings no longer work fine.

I'm currently using 128/256 without issue.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
FYI: NUC7i7KYK (Skull Canyon) updated to 10.14.2 without any apparent issue.
 
Status
Not open for further replies.
Top