Contribute
Register

[Guide] Intel NUC7/NUC8 using Clover UEFI (NUC7i7Bxx,NUC8i7Bxx,etc)

Joined
Feb 21, 2010
Messages
1,384
Motherboard
Gigabyte Aorus Master Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
5700 XT
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
Android
Hi folks, yes I know, I'm probably going to catch some slack for this, but...
I couldn't get my M.2 broadcom wifi/BT card working in Catalina, nor the accelerated graphics. So...

I did a fresh install and went back to Mojave.

So, I used the EFI folder from this forum (latest from reposted #1582, Sevift package for NUC7) Got it to boot, but guess what? Same issues :O

No Wifi/BT, and no accel. graphics.

So, I guess I'm back to square one, but with Mojave. Just a note, when I used Rehabman's original process way back when, at least my wifi/BT card worked (don't remember if graphics worked). Not sure what the delta is, so maybe some help there would be great. I didn't run any of his scripts, etc for this new build, so I don't have any conflicts in kext locations. It's all clean.

Any help appreciated at this point.
Try this EFI folder, it may not get you accelerated graphics but it should restore Wifi and Bluetooth. To get accelerated graphics you may have download Rehabmans GitHub files. Let me know an we can go from here. Can you please verify you have a Kaby Lake 7th generation processor?
 

Attachments

Last edited:
Joined
Feb 21, 2010
Messages
1,384
Motherboard
Gigabyte Aorus Master Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
5700 XT
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
Android
I have been fighting the same issue for a while. Latest BIOS and Catalina 10.15.1 didn't help. What I found out worked for me to fix it was to change SMBIOS to Macmini8,1 and unplug all USB devices (namely tablet which I suspect was waking up NUC from sleep). It works fine after that.
Great suggestion!
 
Joined
Feb 21, 2010
Messages
1,384
Motherboard
Gigabyte Aorus Master Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
5700 XT
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
Android
Ignore this post
 
Last edited:
Joined
Aug 9, 2019
Messages
5
Motherboard
NUC
CPU
i7
Graphics
Integrated
I've been getting a nasty video stutter, really it bogging down everything, since the update to Catalina. I've noticed it on YouTube, and it probably exists elsewhere too.

Anyone else have something similar? Likely fixes?
 
Joined
Feb 21, 2010
Messages
1,384
Motherboard
Gigabyte Aorus Master Z390
CPU
i9-9900K
Graphics
5700 XT
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
Android
I've been getting a nasty video stutter, really it bogging down everything, since the update to Catalina. I've noticed it on YouTube, and it probably exists elsewhere too.

Anyone else have something similar? Likely fixes?
I really haven't but other users have and had luck with updating WEG.kext downloaded from this site in he download section. See below from the home page here:

What we know about 10.15.0 so far...
  • macOS Build 19A583
  • 32-bit Apps will not run on macOS Catalina.
  • Updated Intel, NVIDIA, and AMD graphics drivers
    • NVIDIA Alternate Graphics Drivers have NOT been updated for macOS Mojave/Catalina. Users of NVIDIA Maxwell or Pascal graphics cards should stay on macOS High Sierra.
    • Catalina Graphics Support: AMD Radeon HD 7xxx and higher, Intel HD 4000 and higher, NVIDIA 6xx and 7xx 'Kepler'
    • Intel HD 630 graphics users may need to add -disablegfxfirmware at Clover boot screen
  • Updated audio drivers.
    • Updated AppleALC, Lilu, and WhateverGreen may be required. Download here.
  • Updated USB drivers
    • New Raise Port Limit patch required for some systems. See here for details.
Testing is now underway- this post will be updated. Good luck, and let us know how it goes! Report your
 
Joined
Aug 9, 2019
Messages
5
Motherboard
NUC
CPU
i7
Graphics
Integrated
Ooooh, perfect. Thank you! Time to try out sidecar, again.
 
Joined
Sep 21, 2018
Messages
21
Motherboard
Intel NUC8i7BEH
CPU
i7-8859U
Graphics
Iris Plus 655
Does anyone get screen flashing on their HDMI 2.0 monitor?
I just got a Samsung U32J590 today and tried connecting it through the HDMI 2.0 port (not the displayport, which works fine btw). At the beginning all was well, but then I started getting green flashes every once in a while until it finally started going back and forth to signal (with a green tint)/no signal.
Any chance this is a known issue and has a fix?
 
Joined
Sep 21, 2018
Messages
21
Motherboard
Intel NUC8i7BEH
CPU
i7-8859U
Graphics
Iris Plus 655
I have been fighting the same issue for a while. Latest BIOS and Catalina 10.15.1 didn't help. What I found out worked for me to fix it was to change SMBIOS to Macmini8,1 and unplug all USB devices (namely tablet which I suspect was waking up NUC from sleep). It works fine after that.
I am suspecting it is my Asus USB bluetooth dongle to blame, but unfortunately this has to stay connected since I am using my Apple BT Keyboard/Mouse. It is a real shame that no solution for the inbuilt bluetooth firmware issue has been found (yet, fingers crossed).
 
Joined
Aug 9, 2019
Messages
5
Motherboard
NUC
CPU
i7
Graphics
Integrated
I just got a Samsung U32J590 today and tried connecting it through the HDMI 2.0 port (not the displayport, which works fine btw). At the beginning all was well, but then I started getting green flashes every once in a while until it finally started going back and forth to signal (with a green tint)/no signal.
Any chance you have a bad cable?
 
Top