Contribute
Register

[Guide] Intel NUC7/NUC8 using Clover UEFI (NUC7i7Bxx,NUC8i7Bxx,etc)

Joined
Mar 29, 2014
Messages
18
Motherboard
NUC
CPU
i7
Graphics
HD 6100
Mac
Mac Pro
Classic Mac
128K, Color Classic, iMac, Power Mac, PowerBook, SE
Mobile Phone
Android
Don't forget to use 'make install_nuc8bc' to get the correct AMLs in ACPI/patched.
You cannot use the final config.plist without correct SSDTs in ACPI/patched.
Also, make sure kexts are installed via download.sh/install_downloads.sh.

Check too that BIOS settings are correct. Very important to have legacy boot enabled.



Fix the first problem, then test again.
If you have an issue, you must attach PR files.
I started fresh, re-partitioned the disk, mounted and deleted everything in the EFI. Reset bios to defaults and followed the doc's and applied the setting. I encountered a couple of problems after the install completed I was unable to boot to macos as it was in a reboot loop. I had to boot single mode to be able to finish configuring the os. I ran through the post install but the install_downloads.sh failed. I had to run install_downads.sh with sudo for it to succeed. mount_efi.sh also failed and had to manually mount to finish the install. when rebooting clover showed no disks to boot. I booted off the install USB, and had to manually add ApfsDriverLoader, HFSPlus and EmuVariableUefi. Yes, I moved the config_nuc8_bc.plist to config.plist. Now I can see the boot disk and when I try and boot I get a black screen and it never boots.

Attached are the debug files any help would be appreciated.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
192,055
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I used Textwrangler to add only the "Macintosh HD" as boot volume and SMBIOS serial only... I am not using Clover Configurator...
The guide recommends only Xcode or PlistEdit Pro.

Hope this time is ok for you.
Seems to be using the wrong SSDT.
Please use current files from github.
 
Joined
Jul 4, 2013
Messages
64
Motherboard
NUC8i7BNH
CPU
i7 8559U
Graphics
UHD 655
Mac
MacBook Pro
The guide recommends only Xcode or PlistEdit Pro.



Seems to be using the wrong SSDT.
Please use current files from github.
I am using the latest code on GitHub... command is “make install_nuc8bc”, right?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
192,055
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I started fresh, re-partitioned the disk, mounted and deleted everything in the EFI. Reset bios to defaults and followed the doc's and applied the setting. I encountered a couple of problems after the install completed I was unable to boot to macos as it was in a reboot loop. I had to boot single mode to be able to finish configuring the os. I ran through the post install but the install_downloads.sh failed. I had to run install_downads.sh with sudo for it to succeed. mount_efi.sh also failed and had to manually mount to finish the install. when rebooting clover showed no disks to boot. I booted off the install USB, and had to manually add ApfsDriverLoader, HFSPlus and EmuVariableUefi. Yes, I moved the config_nuc8_bc.plist to config.plist. Now I can see the boot disk and when I try and boot I get a black screen and it never boots.

Attached are the debug files any help would be appreciated.
install_downloads.sh is to be run without 'sudo' as is written in the guide.
If you have a failure, you must provide details.
Using 'sudo' with install_downloads.sh is wrong (and once you do that, you must start over with ./download.sh).

Same goes for mount_efi.sh... if you have a failure, you must provide details. I cannot guess.

If you see no boot targets, your version of Clover is probably wrong or drivers64UEFI is wrong.
ApfsDriverLoader-64.efi is default in my build of Clover (which is the recommended Clover build, as written in the guide).
HFSPlus.efi always must be added manually, as written in the guide.

You are clearly not using the RehabMan build of Clover.

If you have an issue booting, you must provide verbose boot photo and other PR files that represent what you're doing.

You should check your BIOS version (must be latest) and BIOS settings... don't forget to enable "legacy boot" as is required with the NUC8.

Also, you need to provide other applicable details... such as what kind of monitor you're using, and which port it is connected to.
 
Last edited:
Joined
Jul 4, 2013
Messages
64
Motherboard
NUC8i7BNH
CPU
i7 8559U
Graphics
UHD 655
Mac
MacBook Pro
I deleted CLOVER folder in EFI partition and started from scratch. Same problem. Maybe with current commit the SSDT is not generating correctly for this model?
 
Joined
Nov 30, 2016
Messages
8
Motherboard
NUC8i5BEK
I am having trouble with my new NUC8i5BEK. It reboots sometimes, mostly within a minutes of logging in.
Also I am able to run my 4k Mon besides my 1440p mon, but as soon as I try to switch away from 1080p mode on my 4k mon, the system reboots.
I use -cdfon and a USB-C to DP cable.

I hope someone can help me as I need this machine.
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
192,055
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I deleted CLOVER folder in EFI partition and started from scratch. Same problem. Maybe with current commit the SSDT is not generating correctly for this model?
What is "same problem"?
I thought you were able to boot as long as you didn't have a certain setting in SysPrefs->Displays.
If so... avoid that setting and attach PR files as requested.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
192,055
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I am having trouble with my new NUC8i5BEK. It reboots sometimes, mostly within a minutes of logging in.
Also I am able to run my 4k Mon besides my 1440p mon, but as soon as I try to switch away from 1080p mode on my 4k mon, the system reboots.
I use -cdfon and a USB-C to DP cable.

I hope someone can help me as I need this machine.
What do you mean by "switch away from 1080p mode"?

Note also: The ioreg you attached shows only a single 1080p monitor connected to HDMI. But reading between the lines in your reply, you might be implying more than one monitor.

Guys... you must provide complete details as I am not sitting behind you watching what you're doing! I simply cannot guess regarding the details.

And...
"Problem Reporting" files are incomplete.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
 
Joined
Nov 30, 2016
Messages
8
Motherboard
NUC8i5BEK
What do you mean by "switch away from 1080p mode"?

Note also: The ioreg you attached shows only a single 1080p monitor connected to HDMI. But reading between the lines in your reply, you might be implying more than one monitor.

Guys... you must provide complete details as I am not sitting behind you watching what you're doing! I simply cannot guess regarding the details.

And...
"Problem Reporting" files are incomplete.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
I wanted to change the screen resolution. After booting up it was set to 1080p mode. So I wanted to change the HiDPI mode to see more. When I do this, the NUC crashes.

Sorry for the incomplete debug. I attached the right one now and also with both mons.
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
192,055
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I wanted to change the screen resolution. After booting up it was set to 1080p mode. So I wanted to change the HiDPI mode to see more. When I do this, the NUC crashes.

Sorry for the incomplete debug. I attached the right one now and also with both mons.
You will need to be very specific regarding what you mean by "change the HiDPI mode".
Show screen images and be very clear about which change you're making that causes the crash.
I cannot guess.
The burden is on you to provide accurate and detailed information.
 
Top