Contribute
Register

[Guide] Intel Kaby Lake NUC7 using Clover UEFI (NUC7i7BNH, NUC7i5BNK, NUC7i3BNH, etc)

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,415
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Both are connected to two identical philips 273V monitors via hdmi, one miniHDMI->HDMI the other miniDP->HDMI.
To avoid mistakes (by me of course) i'm using only one monitor per time in the following debug.
The HDMI port should be patched for HDMI.
I cannot tell you which one it is (that's up to you).
 
Joined
Mar 19, 2017
Messages
16
Motherboard
NUC5i7RYB
CPU
i7-5557U
Graphics
Intel Iris 6100
Mac
iMac, MacBook, MacBook Pro
Classic Mac
Apple, Classic, iMac, Lisa, Power Mac, PowerBook, Xserve
Hello RehabMan and always thanks for your time,

what about the abnormal "exit" from sleep? As said before the system never wake properly from S1/S2/S3.

The HDMI port should be patched for HDMI.
I cannot tell you which one it is (that's up to you).
That's definitively framebuffer-con1, anyway I tried both.

When I try to patch con1, the HDMI output is shown in sound preferences (even if no output controls reported for it) but still no audio output from monitor, (screenshot attached).

When I try to patch con2, only the analog headphone device is shown in sound preference.

In all case only one monitor to MiniHDMI port is plugged.

Problem report files added for each test/port.
 

Attachments

Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,415
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
what about the abnormal "exit" from sleep? As said before the system never wake properly from S1/S2/S3.
Fix your HDMI patching first. Then attach PR files with details on the problem.
anyway I tried both.
Do not patch DP for HDMI.
When I try to patch con1, the HDMI output is shown in sound preferences (even if no output controls reported for it) but still no audio output from monitor, (screenshot attached).

When I try to patch con2, only the analog headphone device is shown in sound preference.
As you already mentioned con1 is the HDMI. Do not patch con2.
No controls expected for HDMI/DP audio.
Problem report files added for each test/port.
But I have no idea which port you're using in each case.
Only you can know that.
 
Joined
Mar 19, 2017
Messages
16
Motherboard
NUC5i7RYB
CPU
i7-5557U
Graphics
Intel Iris 6100
Mac
iMac, MacBook, MacBook Pro
Classic Mac
Apple, Classic, iMac, Lisa, Power Mac, PowerBook, Xserve
But I have no idea which port you're using in each case.
Only you can know that.
It was con1 as expected, changing the monitor fixed the issue. Probably the EDID needs to be fixed to work properly with my Philips 273V but since it's due to my specific configuration it's definitively out of scope for this guide.

No controls expected for HDMI/DP audio.
Since in Linux and Windows audio controls over HDMI works properly I thought it should work also on OSX.

Fix your HDMI patching first. Then attach PR files with details on the problem.
Correct, I'll do a dedicated post for it. Thanks.
 
Top