Contribute
Register

[Guide] Intel IGPU HDMI/DP audio (all Sandy Bridge -> Kaby Lake [and likely later])

Joined
Nov 11, 2013
Messages
101
Graphics
Intel hd 4000
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Android
is this normal?(no sound control while hdmi cable connected)

sorry for a noob question..

 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,950
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thx for replying. I tried many TVs before. None of them worked. The system preference just shows internal output only. But system information does show HDMI connection. I've change the SSDT name order from 0 to 3 but still no luck.....so frustrating. Do you think it could be relate to AppleHDA patch?
Not sure what you mean by "SSDT name order from 0 to 3)"...
 
Joined
Mar 10, 2012
Messages
198
Motherboard
Dell XPS 8930
CPU
i5 8400
Graphics
UHD630+RX580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Not sure what you mean by "SSDT name order from 0 to 3)"...
OK I revert AppleHDA to the original unmatched one. Now HDMI audio works fine. I am looking for which patch crashes the HDMI audio.....
 
Joined
Mar 10, 2012
Messages
198
Motherboard
Dell XPS 8930
CPU
i5 8400
Graphics
UHD630+RX580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Not sure what you mean by "SSDT name order from 0 to 3)"...
I got it! I think the AppleHDA binary patch for removing sound assertion is problematic:

find:
536F756E6420617373657274696F6E20696E202573206174206C696E652025640A002573002564

replace with zeros

Remove this binary patch makes my HDMI audio working
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,950
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I got it! I think the AppleHDA binary patch for removing sound assertion is problematic:

find:
536F756E6420617373657274696F6E20696E202573206174206C696E652025640A002573002564

replace with zeros

Remove this binary patch makes my HDMI audio working
Never heard of that particular patch...
 
Joined
Aug 12, 2015
Messages
134
Motherboard
Clevo N850HK
CPU
Intel core i7 7700HQ 2.8GHz
Graphics
Nvidia GForce GTX 1050TI - Intel HD630 1920x1080
I am getting audio through the hdmi port but only for a few seconds and it is sped up and glitchy, I also tried the equivalent patch with the 12 delay but it is the same. Any ideas?

Code:
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y acpiplat[/FONT][FONT=Menlo]   13    2 0xffffff7f82b60000 0x66000    0x66000    com.apple.driver.AppleACPIPlatform (4.0) 3BE4E926-E063-3BBD-BE05-F6F97358C7A4 <12 11 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y appleintelcpu[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applelpc[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applehda[/FONT]
[FONT=Menlo]   86    1 0xffffff7f82851000 0x1c000    0x1c000    com.apple.driver.AppleHDAController (272.18.1) 2E00D0C5-50F2-30C6-9A22-A85242433B8A <85 84 69 12 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]  108    0 0xffffff7f829ca000 0xab000    0xab000    com.apple.driver.AppleHDA (272.18.1) 48CC0220-B853-37A0-865B-F531D757C66E <107 86 85 84 74 69 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /[/FONT]
[FONT=Menlo]Password:[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$[/FONT]
View attachment MacBook Pro.zip
View attachment CLOVER.zip
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,950
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I am getting audio through the hdmi port but only for a few seconds and it is sped up and glitchy, I also tried the equivalent patch with the 12 delay but it is the same. Any ideas?

Code:
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y acpiplat[/FONT][FONT=Menlo]   13    2 0xffffff7f82b60000 0x66000    0x66000    com.apple.driver.AppleACPIPlatform (4.0) 3BE4E926-E063-3BBD-BE05-F6F97358C7A4 <12 11 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y appleintelcpu[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applelpc[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applehda[/FONT]
[FONT=Menlo]   86    1 0xffffff7f82851000 0x1c000    0x1c000    com.apple.driver.AppleHDAController (272.18.1) 2E00D0C5-50F2-30C6-9A22-A85242433B8A <85 84 69 12 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]  108    0 0xffffff7f829ca000 0xab000    0xab000    com.apple.driver.AppleHDA (272.18.1) 48CC0220-B853-37A0-865B-F531D757C66E <107 86 85 84 74 69 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /[/FONT]
[FONT=Menlo]Password:[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$[/FONT]
View attachment 186186
View attachment 186187
Something doesn't line up with the files you provide here...

How is it that your system even boots?

According to kextcache output, FakeSMC.kext seems to be not installed. Neither is patched AppleHDA.kext. So how is audio working? And FakeSMC.kext is not present in EFI, so it's not being injected either.

Why do you have 10.11.3 installed? Current is 10.11.4.
 
Joined
Aug 12, 2015
Messages
134
Motherboard
Clevo N850HK
CPU
Intel core i7 7700HQ 2.8GHz
Graphics
Nvidia GForce GTX 1050TI - Intel HD630 1920x1080
I got a different console output this time, don't know why the previous one was different

Code:
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y acpiplat[/FONT][FONT=Menlo]   13    2 0xffffff7f82b60000 0x66000    0x66000    com.apple.driver.AppleACPIPlatform (4.0) 3BE4E926-E063-3BBD-BE05-F6F97358C7A4 <12 11 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y appleintelcpu[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applelpc[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ kextstat|grep -y applehda[/FONT]
[FONT=Menlo]   85    1 0xffffff7f82851000 0x1c000    0x1c000    com.apple.driver.AppleHDAController (272.18.1) 2E00D0C5-50F2-30C6-9A22-A85242433B8A <84 83 72 12 7 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]  108    0 0xffffff7f829ca000 0xab000    0xab000    com.apple.driver.AppleHDA (272.18.1) 48CC0220-B853-37A0-865B-F531D757C66E <107 91 85 84 83 72 6 5 4 3 1>[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /[/FONT]
[FONT=Menlo]Password:[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Trackpad.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Mouse.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Keyboard.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext VoodooPS2Controller.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext RealtekRTL8111.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AirPortBrcm4360.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext IntelBacklight.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext GenericUSBXHCI.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakeSMC.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakePCIID.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext CodecCommander.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67030 0xFFFFFFFFFFFEFA2A for kext AppleHDAHardwareConfigDriver.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67061 0xFFFFFFFFFFFEFA0B for kext AppleHDA.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext ACPIBatteryManager.kext[/FONT]
[FONT=Menlo]kxld[com.apple.driver.IOBluetoothHIDDriver]: The following symbols are unresolved for this kext:[/FONT]
[FONT=Menlo]kxld[com.apple.driver.IOBluetoothHIDDriver]:     IOWorkQueue::withCapacity(OSObject*, unsigned int, IOWorkQueueOperationMode, bool, char*)[/FONT]
[FONT=Menlo]Link failed (error code 5).[/FONT]
[FONT=Menlo]Prelink failed for com.apple.driver.IOBluetoothHIDDriver; omitting from prelinked kernel.[/FONT]
[FONT=Menlo]Can't use IOBluetoothHIDDriver.kext - not linked.[/FONT]
[FONT=Menlo]Prelink failed for com.apple.driver.AppleHSBluetoothDriver; omitting from prelinked kernel.[/FONT]
[FONT=Menlo]Can't use IOBluetoothHIDDriver.kext - not linked.[/FONT]
[FONT=Menlo]Prelink failed for com.apple.driver.AppleBluetoothHIDMouse; omitting from prelinked kernel.[/FONT]
[FONT=Menlo]Can't use IOBluetoothHIDDriver.kext - not linked.[/FONT]
[FONT=Menlo]Prelink failed for com.apple.driver.AppleBluetoothHIDKeyboard; omitting from prelinked kernel.[/FONT]
[FONT=Menlo]Can't use IOBluetoothHIDDriver.kext - not linked.[/FONT]
[FONT=Menlo]Prelink failed for com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch; omitting from prelinked kernel.[/FONT]
[FONT=Menlo]Stes-MacBook-Pro:~ stenel$[/FONT]
10.11.3 was the current when I started, which was just before the 10.11.4 update, I haven't updated because I thought it might break some of the patches I had already installed.

As for the hdmi audio, do you have any ideas with the updated console output?

View attachment CLOVER.zip
View attachment MacBook Pro.zip
 
Top