Contribute
Register

[Guide] Install High Sierra or Mojave on the Dell Optiplex 7010 / 9010 Desktop PC - Revision II

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
12,253
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
I5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Hello trs96,

I was wondering if you knew if a RX 580 will work in an Dell Optiplex 9010?

Kind regards,
If you have the MiniTower version, yes but with one caveat, the length could interfere with SATA ports or the USB 3 connector.
This Sapphire RX 570 would probably be the safest choice. Performance is very close to that of a 580.
https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA6KX6WY1494&Description=itx%20RX580&cm_re=itx_RX580-_-27N-0005-000R5-_-Product

You would also need to replace the Dell OEM PSU with a 450W or greater ATX version with an 8 pin power connector on it. A 570 has native support in HS and macOS Mojave.
 
Last edited:
Joined
Jan 23, 2017
Messages
30
Motherboard
Dell Optiplex 9010
CPU
i3-3220
Graphics
GT 710
After losing the battle to get HDMI audio working through my old Asus Radeon 5450, which I think is simply not supported, I picked up an Asus GT 710 (DDR3) card.

I plugged the GT 710 into a 7010/i3-3225/HD4000 and amended the config.plist to inject Nvidia and added new DSDT.aml. Using AppleALC and Lilu, I confirmed HDMI audio is working as it did when previously using HD4000 display port. Sound preferences lists the brand of TV with HDMI next to it.

Next, I moved the GT 710 to 9010/i3-3220 and removed the Radeon 5450/edited config.plist/DSDT.aml. I couldn't get TV HDMI audio device to appear in Sound Preferences when using AppleALC/Lilu which I think was the same issue I had with the Radeon. However unlike the Radeon, HDMI audio on GT 710 does work with Voodoo and the volume/quality seems fine through the TV's speakers.

Fixed: HDMI audio now working with AppleALC/Lilu. As well as 'Inject Nvidia', the 'NvidiaSingle' must be added too.
 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
12,253
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
I5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
** I have read articles that there are serial number issues with these machines and causes problems with APP STORE, iTUNES, and others. Is this true?
Not sure, what I think matters most is that you generate a unique serial number not in use by a real Mac. You can read all about this in the "iDiot's Guide to iMessage." Just search with those terms and you'll find it.
 
Joined
May 9, 2010
Messages
122
Motherboard
DELL Optiplex 7010
CPU
i5-3475S/Q77
Graphics
HD 4000
Mobile Phone
Android
What you could do is install SL on your Dell first and then upgrade that to 10.6.8. You would need to create an iBoot Ivy Bridge CD to do this. That's one other option you've got.

Here's the guide I wrote for installing with the retail SL DVD.
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-install-snow-leopard-on-the-hp-6200-8200-desktop-pc.235154/
Reading through these steps....WILL I need another video card for the Dell Optiplex 7010 with the i5 3475S CPU (Intel graphics 4000)?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
12,253
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
I5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Last edited:
Joined
Jan 11, 2019
Messages
3
Motherboard
Dell 9010 Mini-Tower
CPU
i7-3770
Graphics
GTX1060
Mac
Mac mini
Mobile Phone
Android
Hello,

I am wondering if someone has the Clover folder from the UFI for the Dell 9010 :)
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
12,253
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
I5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
12,253
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
I5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
My audio does not work a.t.m.
Have you installed AppleALC and Lilu kexts into your /L/E folder ? Those are required for audio to work.
 
Joined
Jan 11, 2019
Messages
3
Motherboard
Dell 9010 Mini-Tower
CPU
i7-3770
Graphics
GTX1060
Mac
Mac mini
Mobile Phone
Android
Have you installed AppleALC and Lilu kexts into your /L/E folder ? Those are required for audio to work.
Ow my... Totally forgot that part! Thanks it worked :)
 
Top