Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch

Joined
Mar 29, 2011
Messages
365
Motherboard
XPS 9360 2.9.0
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620 3200x1800
I used this guide on a 430 G5 with Kaby Lake i3-7100. I installed 10.12.6. Happy to report that, contrary to the info here, HDMI output (including audio) works fine. I was even able to find a driver for the SD card reader (just Google "sinetek").
 
Joined
May 9, 2013
Messages
76
Motherboard
HP Probook 450 G5
CPU
I5-8250
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mac
MacBook Pro
You need, at a minimum:
- emulate Windows 10 in SSDT-XOSI
- CoolStar patches for native I2C kexts
- correct I2C kexts

I used to have an 'i2c' branch, but removed it due to the fact people without i2c hardware were trying to use it (mass confusion caused by people that don't read carefully).
thanks for the advice RehabMan!
- i2c-kexts I got.
- coolstar patches seem to be already in the generated config plist (config_4x0_G5_Kabylake-R)
- also in the generated config_4x0_G5_Kabylake-R.plist generated by your script there is also _osi to xosi patch. but to generate a ssd-xosi.aml is beyond my abilities unfortunately. getting many errors is maciasl. I could only successfully use the i2c kexts on HS with the help of your wonderful i2c-branch. would you possibly generate a SSDT-XOSI.aml? what would you need from me to successfully generate one? :) or temporarily re-enable the i2c branch? thx so much mate!

cheers!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,692
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I used this guide on a 430 G5 with Kaby Lake i3-7100. I installed 10.12.6. Happy to report that, contrary to the info here, HDMI output (including audio) works fine.
It could have been that HDMI audio was not working initially, but was later fixed with changes in the repo.

I was even able to find a driver for the SD card reader (just Google "sinetek").
Yeah, that driver is linked from the laptop FAQ.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,692
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
- coolstar patches seem to be already in the generated config plist (config_4x0_G5_Kabylake-R)
No. You must have an old set of plists.

- also in the generated config_4x0_G5_Kabylake-R.plist generated by your script there is also _osi to xosi patch. but to generate a ssd-xosi.aml is beyond my abilities unfortunately. getting many errors is maciasl. I could only successfully use the i2c kexts on HS with the help of your wonderful i2c-branch. would you possibly generate a SSDT-XOSI.aml? what would you need from me to successfully generate one? :) or temporarily re-enable the i2c branch? thx so much mate!
I pushed the i2c branch that I had locally here to github.
Obviously, it is not tested as I don't have the hardware to test with.
 
Joined
May 9, 2013
Messages
76
Motherboard
HP Probook 450 G5
CPU
I5-8250
Graphics
UHD 620, 1920x1080
Mac
MacBook Pro
No. You must have an old set of plists.



I pushed the i2c branch that I had locally here to github.
Obviously, it is not tested as I don't have the hardware to test with.
So true, after updating from the repo a new config.plist is generated by your script. replaced mine with the new one, yes the Coolstar-AppleLpss-deactivations aren't in there anymore. would manage to put it back in there.

When you say, you pushed the i2c branch to GitHub, do you mean this url?

https://github.com/RehabMan/VoodooI2C

how would I find SSDT-XOSI.aml there? :) sorry for being so noobish ;)

thx so much!
kind regards!
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
11,205
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
So true, after updating from the repo a new config.plist is generated by your script. replaced mine with the new one, yes the Coolstar-AppleLpss-deactivations aren't in there anymore. would manage to put it back in there.

When you say, you pushed the i2c branch to GitHub, do you mean this url?

https://github.com/RehabMan/VoodooI2C

how would I find SSDT-XOSI.aml there? :) sorry for being so noobish ;)

thx so much!
kind regards!
https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config/tree/master/hotpatch
 
Joined
Sep 16, 2017
Messages
13
Motherboard
GA-G41M-ES2L
CPU
Wolfdale 2.93 C2D E7500
Graphics
Gt 710 2GB
Mac
MacBook
Classic Mac
iBook, PowerBook
Mobile Phone
Android, iOS,
Your ioreg shows BT working. You will need to attach PR files that represent the scenario where BT is not working.
I starting to wonder if its just a Mojave issue or I am getting interference from something, it always connects my devices but its spotty and laggy with my mouse and EarPods. When I connect everything to an identical machine running HS everything is fine. I have reset the bluetooth module, deleted the plists, and all the other macOS remedies for bluetooth sadness.
 
Joined
Aug 26, 2014
Messages
49
Motherboard
HP Elitebook 840 G5
CPU
I5-8350U
Graphics
1920x1080 / HD620
Mobile Phone
Android
Hello, RehabMan

I just got an EliteBook G5, not officially supported, but I managed to install 10.14.2

Most of the system is working, including sleep. I have the following issues:

- No sound output (listed unknown in settings). Microphone seems to be working, though (listed as internal microphone)
- Trackpad is a little jumpy and left and right clicks are not well registered (sometimes multiple clicks needed to get a single click, but the number of clicks is kind of erratic).

Attached are PR files (I still did not customized SMBIOS details).
 

Attachments

Joined
Jul 28, 2016
Messages
121
Motherboard
ASRock B365M Pro4
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 580
Mobile Phone
Android
Hi,

I don't know why but the timeout problem is back and not even the EC reset doesn't work. However I found a reddit thread right here:

https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/8djzev/intel_hd4000_hanging_on_boot/

where one users says: Edit: I got it working people. My battery patch was messed up and it was messing up IGPU power so capricontroller was bitching. Thanks for all the help.

Maybe it's a battery patch problem ? I am running out of ideas and I really don't know where can I find some logs why I have that AppleIntelCapriController timeout (as seen in the picture). The system boots after 1-2 minutes.

Sleep seems broken too. When I press the power button it just turns off. I have the latest macOS 10.14.2.

// Sleep works after restart. Strange..

Thanks a lot !
 

Attachments

Last edited:
Top