Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Does not having the wifi card installed affect sleep/wake?

No idea (predicting the future is impossible).
You'll find out after you replace it.
 
Joined
Dec 12, 2017
Messages
126
Motherboard
HP EliteBook 840 G4
CPU
i7-7600U
Graphics
HD 620, 1920x1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
It looked like AMT was already disabled. Were you affirming I made the correct choice in BIOS or was there a specific AMT option enabled that should not have been?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
It looked like AMT was already disabled. Were you affirming I made the correct choice in BIOS or was there a specific AMT option enabled that should not have been?

Thought I saw something implying it was enabled. For you to check/confirm.
 

mhk

Joined
Oct 8, 2018
Messages
10
Motherboard
HP Probook 6470b (179c) - Clover
CPU
i5-3320M
Graphics
HD 4000, 1600x900
Mobile Phone
  1. iOS
Hi. I already install Mojave with this great guide and I think everything is works well, but I've got adapter from Ali for BCM94360CS2 card and try to fire up bluetooth but unsuccessfully. Can you look at my files and tell me where I will find a solution?
 

Attachments

  • debug_10516.zip
    2.7 MB · Views: 49

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi. I already install Mojave with this great guide and I think everything is works well, but I've got adapter from Ali for BCM94360CS2 card and try to fire up bluetooth but unsuccessfully. Can you look at my files and tell me where I will find a solution?

No bluetooth controller on the USB bus. Perhaps you forgot to disable fast boot in BIOS?
 

mhk

Joined
Oct 8, 2018
Messages
10
Motherboard
HP Probook 6470b (179c) - Clover
CPU
i5-3320M
Graphics
HD 4000, 1600x900
Mobile Phone
  1. iOS
No bluetooth controller on the USB bus. Perhaps you forgot to disable fast boot in BIOS?


Yea. I forgot about this but after unchecking this still no effect. I read on some forum that this adapter have a two pins (d+ and d-) and someone connect this pins to usb cable to add power. I see that my card have it. Could it be it?
Or if I use the standard bluetooth 27070 (I remove it) will it work like bulit-in bcm94360cs2 bluetooth? (handoff, airdrop) On windows I saw the drivers was installed. Now I can't test because I delete windows on installation time to have to fresh disk.
 

Attachments

  • debug_19228.zip
    2.7 MB · Views: 39
Joined
Oct 18, 2018
Messages
4
Motherboard
HP EliteBook Folio 9470m - BIOS F.72
CPU
i7-3687U
Graphics
HD 4000, 1366x768@60Hz
9x70 already supported.
Look:
Code:
NUC6i7KYK:probook.git rehabman$ ls -l config|grep 9x70
-rwxr-xr-x@ 1 rehabman  staff  13757 Oct 25 13:38 config_9x70m.plist
NUC6i7KYK:probook.git rehabman$ ./install_acpi.sh help|grep 9x70
install_9x70
install_9x70_hires
- Thanks RehabMan. The hires one worked for me but I didn't notice any real changes. Lots of ACPI errors dumped on the console before the boot completes though.
- I then copied the config_9x70m.plist to the EFI partition. After the system came up, I had the screen split into 4 similar screens instead of one. I have edited it and tried to get it as close as possible to the one I created initially but it always came up with 4 screens. I got rid of the Properties section with all the framebuffer references, enabled the Intel Graphics inject, changed the ScreenResolution to 1368x768 from default 1024x768 and even added the ig-platform-id key with string value 0x01660003. I also changed the default Arguments from "kext-dev-mode=1 dart=0 -igfxnohdmi" to "-v dart=0 darkwake=0 nv_disable=1 -disablegfxfirmware". Nothing made a difference unless I revert to my own copy.
- Still no sound (no sound device detected at all).
- Also though the bluetooth (integrated with the wifi) states it is on (no option to turn it off) and I couldn't detect it from any other bluetooth device (and vice versa) either.
Thanks.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
- Thanks RehabMan. The hires one worked for me but I didn't notice any real changes. Lots of ACPI errors dumped on the console before the boot completes though.
- I then copied the config_9x70m.plist to the EFI partition. After the system came up, I had the screen split into 4 similar screens instead of one. I have edited it and tried to get it as close as possible to the one I created initially but it always came up with 4 screens. I got rid of the Properties section with all the framebuffer references, enabled the Intel Graphics inject, changed the ScreenResolution to 1368x768 from default 1024x768 and even added the ig-platform-id key with string value 0x01660003. I also changed the default Arguments from "kext-dev-mode=1 dart=0 -igfxnohdmi" to "-v dart=0 darkwake=0 nv_disable=1 -disablegfxfirmware". Nothing made a difference unless I revert to my own copy.
- Still no sound (no sound device detected at all).
- Also though the bluetooth (integrated with the wifi) states it is on (no option to turn it off) and I couldn't detect it from any other bluetooth device (and vice versa) either.
Thanks.

hires is wrong. Your profile says 1366x768. hires is for 1600x900 or 1920x1080.

Read post #1 carefully.
(if you have an issue, you must attach PR files, as requested in post #1).
 
Joined
Dec 12, 2017
Messages
126
Motherboard
HP EliteBook 840 G4
CPU
i7-7600U
Graphics
HD 620, 1920x1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
i know that info

right now it does not boot automatically . it stops regardless delay time or zero delay.

about sleep and wake mine 840 g2 sleeps and wakes like a original one . my bios is 01.26A

my laptop did sleep and wake from el capitan up to mojave all of versions .

will post pictures with bios settings

also mine is set up as a macbook pro early 2015(not as air as per rehab man config), don’t know if that counts

i use a sandisk ssd drive on the sata3 port but also i was running the system from an sandisk from m2 port and worked as well. now i use the m2 port for win 10!

maybe is that i disabled from bios the m2 port and now clover does not boot automatically... wil enable m2 port again and try again and report back.

so i guess you are doing something wrong with your rig. follow the guide from mr rehab exactly as written . skip generating specific aml file with piker alpha aml generator command “I repeat... DO NOT generate SSDT.aml for these later CPUs.”

Can you post your BIOS settings. I'm trying to avoid downgrading to High Sierra or lower
Thought I saw something implying it was enabled. For you to check/confirm.

Just finished a test install with High Sierra and same issue. Display sleeps but wakes to black screen and can't get display back without hard shutdown by holding down the power button. El Capitan seems to be the last great hope and after that it must be a problem with my hardware although I have no idea where to look or what to replace in that scenario. I think I ruled out any issues with Samsung SSD as the test drive was an HDD. I'm feeling it might be the BIOS? The other user here on a virtually problem free 840 G2 said he was on a different BIOS revision so I may try downgrading and see what happens. Wish me luck
 
Joined
Apr 23, 2017
Messages
92
Motherboard
Ignore Me
CPU
I'm Ignoring
Graphics
Forum Rules !!!!!
Mobile Phone
  1. Android
Can you post your BIOS settings. I'm trying to avoid downgrading to High Sierra or lower


Just finished a test install with High Sierra and same issue. Display sleeps but wakes to black screen and can't get display back without hard shutdown by holding down the power button. El Capitan seems to be the last great hope and after that it must be a problem with my hardware although I have no idea where to look or what to replace in that scenario. I think I ruled out any issues with Samsung SSD as the test drive was an HDD. I'm feeling it might be the BIOS? The other user here on a virtually problem free 840 G2 said he was on a different BIOS revision so I may try downgrading and see what happens. Wish me luck

Hey, your black screen problem (maybe it should be a wake-up problem) I also encountered in 840g3, or follow the tips of post#1, upgrade bios to the latest version, and remove the bios settings - power management - deep sleep, enter After the system executes sudo kextcache -i / rebuild the cache. If this is still a problem, you can try to inject edid to solve the problem. In post#1Power Management Mentioned,
Code:
sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage
sudo mkdir /var/vm/sleepimage
I don't know if you followed the prompts. If you don't try, I wish you all the best.
 
Top