Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch

Joined
Apr 28, 2022
Messages
135
Motherboard
HP 250 G6
CPU
i5-7200U
Graphics
HD620
agree - mojave 10.14.6 to be exact

tested clean install with clover 4920, completed the post install guide of rehabman

the clover boot screen is messed. can just see enough text to pick what to boot.

can only see

root device uuid is...
end initbootstruct
start load ramdisk
end loadramdisk
startrandomseed
end randomseed

after a longer than usual wait for boot 5 mins. made it past login screen

wifi bt appears to work.

filevault works very slow wait for encrypting to finish.

just the audio not working. greyed out in menu bar.


followed the science again in 2022. Rehabmans guide with some mods.







thanks. testing with usb lan to get the xcode-select install working
This might help but remember this is for my 4530s
 

Attachments

  • EFI.zip
    19.2 MB · Views: 60
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
Problem Reaction Solution ...reporting tool which one is the go to in 2022?



 
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
I updated my Elitebook 840 G3 using current Rehabman's repo, follow the instruction for System update. Also, use these BT patches on Catalina. The ones from Rehabman's repo don't work on Catalina.

If you'd like, you can check my update process in this simple guide.

your signature has 6x0g1 - have you done a recent new fresh clean install of 10.14.6 or catlina or big sur or 12.4?
open core or clover?
tips hints guides?

thanks
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
27,065
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
your signature has 6x0g1 - have you done a recent new fresh clean install of 10.14.6 or catlina or big sur or 12.4?
open core or clover?
tips hints guides?

thanks
Hologos hasn't been seen since March 2021
 
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
Hologos hasn't been seen since March 2021
oh ok thanks


btw. i had a post of rehabman quotes i just posted - cant see it . very useful to troubleshoot and sketch outline of the differences between rehabmans version guide and differences in 2022 versions of clover and latest 10.14.6.

been reading and quoting from page 1 post 1 to now about p153.

edit. just finished reading 220 pages of this thread. the rehabman quotes i posted were probably the best in this in this topic thread.

it would be useful for noobs and refresher, instead of having to trawl through all 200+ pages
 
Last edited:
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
I apply my EFI if anyone wants to try OpenCore on Probook 650 G1. Just do GenSMBIOS application and replace the EFI clover folder. After restart we have configured Opencore

what version of opencore and for what osx version?
thanks
 
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
hello, I updated clover as suggested to 5103, upgraded macos to 10.14.6 and applied latest apple updates fo that release and everything was fine...
Than I checked latest available versions of kext and discovered that my (working) VoodooPS2Controller.kext was not updated and I downloaded 2.1.2 installed it in clover and removed my old kext from /L/E

now my touchpad is not working anymore, nor the small trackpoint in the keyboard

Unluckely I'm so stupid that I don't have anymore the old VoodooPS2Controller.kext file :(
I'm now stacked with an external mouse....

does anyone with a HP Elitebook 820 G1, have the proper driver to make touchpad work?

[UPDATE] Solved by mysef... I downloaded latest Rehabman RehabMan-Voodoo-2018-1008.zip and installed in both clover and /L/E. Everything is back working...

thanks for the above solution info.

have you done a new fresh clean install recently. any problems?. solutions?
 
Joined
Sep 18, 2012
Messages
860
Motherboard
HP_EliteBook_8x0G1
CPU
i7_4600U
Graphics
HD_4400 1366 x 768
Followed Rehabmans guide in 2022 with all the recommended files, pre-isntall and install to
make fresh new 10.14.6 usb installer, works
and fresh clean new 10.14.6 install, works

post install
followed rehabmans guide for post install
didnt boot. reboot loop.

updated to clover v5102 on usb and pc
copied all files in original efi/clover/* made by rehabmans guide to the new v5102 clover/drivers, /kexts
no audio, no track pad, no wifi.

can see the *.efi *.kexts with -64 on end of filename corelate to the files created by new clover version 5102, is the bootloader double loading 2 versions of the same files. delete the old files made with rehabmans guide, with -64 at the end?


someone also did a recent fresh new usb installer and fresh new clean install?
solved?

thanks
Reply to my own post.

i use xplist app to alter config.plist as it's an opensource app "see pic"

"delete the EFI.?

use clover 5119 to make new efi?

copy the files from original efi to new efi made by clover 5119?" yes

update. 5119 bootup and shutdown is very quick.

almost as fast as some opencore efi i tested from other people

not working.
- audio/sound - greyed out
- trackpad customisation. can use trackpad to move pointer around

mmm. i posted a page a few hours ago of rehabmans quotes i posted that might have clues on how to solve the audio problem. - can one of the mods either undelete it or send it to me as msg please thx



 
Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
27,065
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Reply to my own post.



update. 5119 bootup and shutdown is very quick.

almost as fast as some opencore efi i tested from other people

not working.
- audio/sound - greyed out
- trackpad customisation. can use trackpad to move pointer around

mmm. i posted a page a few hours ago of rehabmans quotes i posted that might have clues on how to solve the audio problem. - can one of the mods either undelete it or send it to me as msg please thx


PR zip attached
enable these:

Code:
<key>FixHPET</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC</key>
                <false/>
                <key>FixRTC</key>
                <false/>
                <key>FixTMR</key>
                <false/>

this section:

Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x03,0)</key>
            <dict>
                <key>#hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>#no-controller-patch</key>
                <integer>1</integer>
            </dict>
            <key>PciRoot(0)/Pci(0x1b,0)</key>
            <dict>
                <key>#PinConfigurations</key>
                <data>
                </data>
                <key>#layout-id</key>
                <integer>3</integer>
            </dict>

remove the #s so they get read properly (the #s disables)
 
Top