Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch (10.11)

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 2, 2016
Messages
155
Motherboard
ASRock AB350M
CPU
AMD Ryzen 5 1600
Graphics
Gigabyte GTX 1060 6GB mITX
Mobile Phone
  1. iOS
If you press SPACE BAR in the Clover screen you will see many options, and there's one to boot without cache.

Nope, in r3961 you cannot select boot without cache, because it is gone. You can still type "-f", which is the same. I don't know if the latest r3974 (out for 4 hours) can do that.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,968
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Oh, I followed guide step by step. Can you please explain it to me little bit more? Thanks.

No idea what you did wrong, but ssdtPRgen.sh did not generate the SSDT correctly. You were probably booting with a bad config.plist and/or Clover setup when you ran the script.

You can manually change the SSDT.aml or you can re-generate it as per guide.
 
Joined
Dec 6, 2016
Messages
4
Motherboard
HP 22FB
CPU
Core I5-5300U
Graphics
Intel HD Graphics 5500
Reply with an a note regarding your laptop hardware details and the resulting ioreg file. From the data in the ioreg a custom SSDT for your USB ports can be created.

Hello, requesting assistance with USB customization. Please note that I have OS X installed on a thumb drive, so I was unable to swap a USB 2.0 device into that port. Also, I went ahead and ran through the ioregistry procedure with the laptop docked. If I understand the ioregistry data correctly, the docking port incorporates one (the first?) USB2/3 "port" which an internal hub w/in the dock then connects to.
 

Attachments

  • revolve.zip
    884.7 KB · Views: 53
Joined
Dec 24, 2016
Messages
9
Motherboard
HP Folio 13-2000 (Chimera)
CPU
Core i5 2467M / HM65
Graphics
Intel Graphics 3000
Mac
  1. MacBook Pro
Your profile is not filled out per guide.

Please provide complete details in your profile/signature
("Personal Details" link from "profile menu" in upper right corner of this site)

Mobo: manufacturer/model + bootloader(Clover/Chameleon/Chimera)
CPU: detailed CPU model + motherboard chipset
Graphics: all graphics devices + laptop internal screen resolution

For example, typical Ivy laptop:
Mobo: HP ProBook 4540s (Clover)
CPU: i5-3320m/HM76
Graphics: HD4000, 1366x768

Use CPU-Z on Windows to find CPU (Core iX-xxx) and motherboard chipset (HMxx), and graphics capabilities. For a laptop, these details are important and affect critical installation procedures.

Note: When specifying your bootloader, if using Clover legacy, please be sure to specify "Clover legacy"). Specifying "Clover" will be assumed as "Clover UEFI"

Apologies, I've updated that information now. I've re-attached the ioreg output to this post, so hopefully second time around I can get a custom USB SSDT created since there isn't one for this particular model?

Thank you :)
 

Attachments

  • zBook 15u G2 Broadwell.ioreg.zip
    609.4 KB · Views: 65
Joined
Oct 3, 2013
Messages
234
Motherboard
MSI GS75 Stealth 10SF - OC
CPU
i7-10750H
Graphics
Intel UHD graphics, 1920x1080
Mobile Phone
  1. iOS
Hi RehabMan, as I mentioned in my SMBIOS thread, I did a fresh install on my new SSD. After redoing the guide and configuring everything, no HDMI audio still. Internal audio works, but no HDMI audio, though video does work. Everything else is working fine, and this time around the menubar glitch is gone as well. :)

The only change I made was to the ssdt-hack.dsl file, before running the build.sh script. I changed the DGPU(Name, 1) to 0 as I mentioned on my SMBIOS thread.

I also tried plugging in the HDMI cable before powering up the system, and when I did that there was no internal audio, the device list in audio midi setup was empty. In order to get internal audio working again I had to use the sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u / commands and boot without caches. Not sure if that is useful to you, but just want to document what I did and tried.

Attached is the report files. I did 2 IORegs, one with the HDMI cable unplugged, and then on the second file, while IOReg was running, I plugged in the HDMI cable, just in case it could be of some use.

Thanks for any assistance you can provide.
 

Attachments

  • Report.zip
    2.6 MB · Views: 65

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,968
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hello, requesting assistance with USB customization. Please note that I have OS X installed on a thumb drive, so I was unable to swap a USB 2.0 device into that port. Also, I went ahead and ran through the ioregistry procedure with the laptop docked. If I understand the ioregistry data correctly, the docking port incorporates one (the first?) USB2/3 "port" which an internal hub w/in the dock then connects to.

Must install OS X to the SATA device, such that all ports can be tested properly.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,968
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Apologies, I've updated that information now. I've re-attached the ioreg output to this post, so hopefully second time around I can get a custom USB SSDT created since there isn't one for this particular model?

Thank you :)

Use one of the existing USB SSDTs that disables EHCI. Then re-do the test with -uia_ignore_rmcf. This will allow all ports on XHC only. It is not only simpler, but likely better.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,968
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi RehabMan, as I mentioned in my SMBIOS thread, I did a fresh install on my new SSD. After redoing the guide and configuring everything, no HDMI audio still. Internal audio works, but no HDMI audio, though video does work. Everything else is working fine, and this time around the menubar glitch is gone as well. :)

The only change I made was to the ssdt-hack.dsl file, before running the build.sh script. I changed the DGPU(Name, 1) to 0 as I mentioned on my SMBIOS thread.

I also tried plugging in the HDMI cable before powering up the system, and when I did that there was no internal audio, the device list in audio midi setup was empty. In order to get internal audio working again I had to use the sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u / commands and boot without caches. Not sure if that is useful to you, but just want to document what I did and tried.

Attached is the report files. I did 2 IORegs, one with the HDMI cable unplugged, and then on the second file, while IOReg was running, I plugged in the HDMI cable, just in case it could be of some use.

Thanks for any assistance you can provide.

The same technique (FakePCIID attaching to HDEF) with the same HDEF device-id is working on the NUC6, so no idea why it is not working with your laptop.

Try iMac14,2.
Also try without FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext.
 
Last edited:
Joined
Dec 24, 2016
Messages
9
Motherboard
HP Folio 13-2000 (Chimera)
CPU
Core i5 2467M / HM65
Graphics
Intel Graphics 3000
Mac
  1. MacBook Pro
Use one of the existing USB SSDTs that disables EHCI. Then re-do the test with -uia_ignore_rmcf. This will allow all ports on XHC only. It is not only simpler, but likely better.

I used SSDT-USB-840-G2.aml, booted with -uia_ignore_rmcf and ran the test again. IOReg output attached. Fingers crossed I did everything correctly.
 

Attachments

  • zBook 15u G2 Broadwell 2.ioreg.zip
    709.8 KB · Views: 69
Joined
Aug 6, 2015
Messages
174
Motherboard
HP EliteBook 850 G5
CPU
i5-8350U
Graphics
UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
No idea what you did wrong, but ssdtPRgen.sh did not generate the SSDT correctly. You were probably booting with a bad config.plist and/or Clover setup when you ran the script.

You can manually change the SSDT.aml or you can re-generate it as per guide.
Ok. I tried generate it again. This time with BETA branch.
Here is the result. I thing now it's ok.

But after I plug DP cable, laptop still freezes and reboot itself :(.
 

Attachments

  • SSDT.aml
    1.7 KB · Views: 129
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top