Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch (10.11)

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 17, 2016
Messages
32
Motherboard
Hp EliteBook 8460p (Clover)
CPU
Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz / Mobile Intel QM67 Express
Graphics
Intel HD3000 , 1366x768
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Joined
Aug 6, 2015
Messages
174
Motherboard
HP EliteBook 850 G5
CPU
i5-8350U
Graphics
UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I have ProBook 6x0 G1 as having DP..., therefore no patches for the framebuffer.
Please verify it does have a DP port.
Also, will need up-to-date "Problem Reporting" files.
Yes. It has DP port. I know what connector connecting.
I know, that its used to work time ago when I used PBICE.

I can post actual files, but it will be same.

When I plug DP connector, I can't even boot with it. I can see progress of starting up on external monitor, but after some boot inicialization I got instant reboot.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Yes. It has DP port. I know what connector connecting.
I know, that its used to work time ago when I used PBICE.

I can post actual files, but it will be same.

When I plug DP connector, I can't even boot with it. I can see progress of starting up on external monitor, but after some boot inicialization I got instant reboot.

I will need current files. I will not look at old files.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, here is latest file.
Thank you so much.

Power management is not implemented correctly. Problem with ssdtPRgen.sh you used. _SB in SSDT.aml should be _PR.
 
Joined
Aug 6, 2015
Messages
174
Motherboard
HP EliteBook 850 G5
CPU
i5-8350U
Graphics
UHD 620
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Power management is not implemented correctly. Problem with ssdtPRgen.sh you used. _SB in SSDT.aml should be _PR.
Oh, I followed guide step by step. Can you please explain it to me little bit more? Thanks.
 
Joined
Dec 23, 2014
Messages
28
Motherboard
HP Elitebook Folio 9470m
CPU
Core i7-3687U @ 2.10 Ghz
Graphics
HD4000, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok I read the guide carefully again. I tried to install properly now with OsxAptioFixDrv-64.efi.

Great news is everything works including the audio.

I'm quite happy everything works. I don't care about the audio not *ALWAYS* working because when I installed El Capitan a year ago, it really wasn't working great. Just got used to this problem I guess.

I always had to rebuild cache or use first aid option.

Anyway, Happy New Year! Enjoy your holidays.

You're using the wrong model specific SSDT.
SSDT-IGPU-HIRES.aml is wrong for the hardware in your profile. 1366x768 is not considered "hires"...
Use install_acpi.sh as per guide.
Remove NullCPUPowerManagement.kext from Clover/kexts/Other (it is not recommended in the guide).
Also, OsxAptioFixDrv-64.efi is recommended, not OsxAptioFix2Drv-64.efi.
Your Clover bootlog shows you're not booting from the EFI/Clover you attached. In fact, you're booting from USB. Features such as audio, battery status, etc, not expected to work from the USB installer Clover setup.
 
Last edited:
Joined
May 23, 2015
Messages
31
Motherboard
HP ProBook 4530s
CPU
i3 2,1GHz
Graphics
Intel HD 3000
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Ok I read the guide carefully again. I tried to install properly now with OsxAptioFixDrv-64.efi.

Great news is everything works except for audio!

Why I don't care about audio:

1. I use Ubuntu for calls, and my most important work.
2. I only use Mac OS for iOS development.

I read that I should boot without caches but there is no such option for the new Clover UEFI boot loader.
Thank you so much!

I'm quite happy everything works. I don't care about the audio not working because when I installed El Capitan a year ago, it really wasn't working great. Just got used to this problem I guess.

If you press SPACE BAR in the Clover screen you will see many options, and there's one to boot without cache.
 
Joined
Dec 23, 2014
Messages
28
Motherboard
HP Elitebook Folio 9470m
CPU
Core i7-3687U @ 2.10 Ghz
Graphics
HD4000, 1366x768
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
If you press SPACE BAR in the Clover screen you will see many options, and there's one to boot without cache.

OK. I didn't have to do that. It's just fixed by rebuilding cache. Thanks.
 
Joined
Aug 27, 2012
Messages
26
You should probably read about AppleHDA patching so you understand better.

This guide uses:
- CodeCommander.kext and ACPI to set pinconfigs (most guides patch Info.plist of AppleHDAHardwareConfigDriver.kext)
- Clover patch for .xml.zlib->zml.zlib
- Clover patches for target codec vs. patch codec
- Platforms and layout *.zml.zlib placed directly in AppleHDA.kext/Contents/Resources

That clarifies a lot. Just found out about AppleALC, that seems a good solution too.
 
Status
Not open for further replies.
Top