Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch (10.11)

Status
Not open for further replies.
Joined
May 17, 2016
Messages
5
Motherboard
HP ProBook 4530s - 15.6" - 8 GB RAM
CPU
Core i7 2630QM
Graphics
Intel HD 3000 1366x768
Note: Your ioreg shows quite clearly that you didn't follow the guide. For certain, the config.plist you're using is wrong (looks like it is the one used for installing, not "Final config.plist" as per post #1).

Hi, RehabMan!
After copying the config.plist from the repo to EFI/Clover/config.plist,
Code (Text):

cd ~/Projects/probook.git
cp ./config/config_4x30s.plist /Volumes/EFI/EFI/Clover/config.plist

I restart laptop. But
loading cut off in the middle of loading indicator


Last login: Sun Jun 26 12:16:11 on console

-bash: /Users/viktor/.bash_sessions/A43A8AB2-E945-4380-A7CE-A40CED55D74E.session: line 1: syntax error near unexpected token `('

-bash: /Users/viktor/.bash_sessions/A43A8AB2-E945-4380-A7CE-A40CED55D74E.session: line 1: `echo Restored session: воскресенье, 26 июня 2016 г. 12:13:24 (MSK)'

My final config.plist:
 

Attachments

  • config.plist
    15.7 KB · Views: 104
Last edited:
Joined
May 17, 2016
Messages
5
Motherboard
HP ProBook 4530s - 15.6" - 8 GB RAM
CPU
Core i7 2630QM
Graphics
Intel HD 3000 1366x768
After an unsuccessful restart I have to boot from a USB drive.
:banghead::crazy: Dear RehabMan! Help me, please!!!
 
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,103
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi RehanbMan,

I give up the Lenovo Yoga2 and purchased a 2nd hand, followed your post for my HP Elitebook 820 G1, i5-4300u, 1366x768. Everything was smoothly success excepted Audio.

After 10.11.3 setup, Audio was not show up until I boot without cache, it show up and no sound, I have done rebuild cache and reboot, it disappear again same after reboot many times. I upgraded to 10.11.5 now but everything same (boot without cache show up with no sound then rebuild cache, disappear after many times reboot)

I enclosed the output, ioreg, and Clover config in the ZIP and appreciate if you can help!
I also kept the output when it was 10.11.3 if you will need them.

thank you very much!
Kent

Read post #1, "Known Problems", "Audio". Rebuild cache exactly as mentioned.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,103
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, RehabMan!
After copying the config.plist from the repo to EFI/Clover/config.plist,
Code (Text):

cd ~/Projects/probook.git
cp ./config/config_4x30s.plist /Volumes/EFI/EFI/Clover/config.plist

I restart laptop. But
loading cut off in the middle of loading indicator


Last login: Sun Jun 26 12:16:11 on console

-bash: /Users/viktor/.bash_sessions/A43A8AB2-E945-4380-A7CE-A40CED55D74E.session: line 1: syntax error near unexpected token `('

-bash: /Users/viktor/.bash_sessions/A43A8AB2-E945-4380-A7CE-A40CED55D74E.session: line 1: `echo Restored session: воскресенье, 26 июня 2016 г. 12:13:24 (MSK)'

My final config.plist:

Boot verbose, show photo. Attach EFI/Clover folder as ZIP (omit 'themes' folder).
 
Joined
May 17, 2016
Messages
5
Motherboard
HP ProBook 4530s - 15.6" - 8 GB RAM
CPU
Core i7 2630QM
Graphics
Intel HD 3000 1366x768

Attachments

  • CLOVER.zip
    2.8 MB · Views: 52
  • Photos.zip
    4.9 MB · Views: 55

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,103
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS

It is clear you didn't follow this guide.

You should have only FakeSMC.kxt, VoodooPS2Controller.kext, and RealtekRTL8111.kext. And all kext should be in 'Other'. The version specific directories should be removed.

drivers64UEFI is wrong. This guide uses OsxAptioFixDrv-64.efi not OsxAptioFix2Drv-64.efi.

If this is not a fresh install following this guide, you should probably start over and follow the guide as written...
 
Joined
Jun 13, 2015
Messages
27
Motherboard
10.2.5, HP Elitebook 820G3
CPU
i7-6500u
Graphics
HD520, 64M
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Performa
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Read post #1, "Known Problems", "Audio". Rebuild cache exactly as mentioned.

RehabMan, thank you!
Audio: After installing new/updated kexts or after the initial installation, you may lose audio.

1st attempted: Power up and boot without cache, audio icon not shown, at 2nd time reboot it show audio icon but no sound, then reboot again 2 more rounds but audio icon not shown up.
2nd attempted: boot without cache got audio icon but no sound, reboot 4 times audio not show up. Power off and on but no luck.
3rd attempted: reboot without cache, no audio appear then reboot 4 times still no luck.

Am I missed any step below I copy from post 1?

To fix:
- reboot without caches (hit space at Clover, select without caches)
- rebuild cache
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
- reboot normally (if needed, two times)
 
Joined
Jun 13, 2015
Messages
27
Motherboard
10.2.5, HP Elitebook 820G3
CPU
i7-6500u
Graphics
HD520, 64M
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Performa
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
To fix:
- reboot without caches (hit space at Clover, select without caches)
- rebuild cache
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
- reboot normally (if needed, two times)

I keep trying with multi-combination:
Shutdown - boot without cache - rebuild cache , reboot up to 4 cycles and everytime no icon show up
shutdown - boot without cache - rebuild cache , shut down and boot x 4 cycles, everytime no icon show up
shutdown - boot without cache - rebuild cache x 2 cycles, shut down and boot x 4 cycles, everytime no icon show up.

then I back to normal:
shut down - boot without cache - rebuild cache, reboot x 2, but still no luck

I forgot to mentioned that, I won't have wifi module installed because it still on the way. Will it affect the audio?

thank you again and appreciate your help!
Kent
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,103
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
RehabMan, thank you!
Audio: After installing new/updated kexts or after the initial installation, you may lose audio.

1st attempted: Power up and boot without cache, audio icon not shown, at 2nd time reboot it show audio icon but no sound, then reboot again 2 more rounds but audio icon not shown up.
2nd attempted: boot without cache got audio icon but no sound, reboot 4 times audio not show up. Power off and on but no luck.
3rd attempted: reboot without cache, no audio appear then reboot 4 times still no luck.

Read the guide carefully. You must boot without caches, then rebuild cache (as per post #1), then reboot.

You should see AppleHDA.kext listed in the kextcache output. If you don't, there is something wrong with your audio kexts. In that case, run the OS X installer to restore your kexts to vanilla.
 
Status
Not open for further replies.
Top