Contribute
Register

[Guide] HP ProBook/EliteBook/Zbook using Clover UEFI hotpatch (10.11)

Status
Not open for further replies.

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
This time only -v was used.

Attached is /efi/CLOVER.zip omitting themes.

The image is PAST verbose output meaning it made it all the way past that portion of the installer loading, then hangs here.View attachment 200487

EFI/Clover/kexts/Other is wrong. It is missing FakeSMC.kext. FakeSMC.kext is needed on all hacks..

Please read the guide carefully.

Your profile does not indicate any laptop hardware supported by this guide...

Please provide complete details in your profile/signature
(Profile/Settings link in upper right corner of this site)

Mobo: manufacturer/model + bootloader(Clover/Chameleon/Chimera)
CPU: detailed CPU model + motherboard chipset
Graphics: all graphics devices + laptop internal screen resolution

For example, typical Ivy laptop:
Mobo: HP ProBook 4540s (Clover)
CPU: i5-3320m/HM76
Graphics: HD4000, 1366x768

Use CPU-Z on Windows to find CPU (Core iX-xxx) and motherboard chipset (HMxx), and graphics capabilities. For a laptop, these details are important and affect critical installation procedures.

Note: When specifying your bootloader, if using Clover legacy, please be sure to specify "Clover legacy"). Specifying "Clover" will be assumed as "Clover UEFI"
 
Joined
Aug 3, 2012
Messages
270
Motherboard
H270N-WIFI
CPU
7600K
Graphics
RX 570
Looks like normal wake up of EAPD. Must be some other problem specific to this codec...
Hm. It looks like 1/n times the audio is working after sleep. Is there a way to check what is the difference - for comparison? Maybe there is a log entry when audio correctly load?

I also figured out the sleep issue when i close the lid. I need to deactivate wifi and it works.
I already unchecked the setting -> energy -> wake by network.
But when using the button disable wifi+bt from HP and close the lid, it is not working.
So it seems that the wifi is not correct deactivated when the lid is closed. Have you ever seen such a behaviour?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hm. It looks like 1/n times the audio is working after sleep. Is there a way to check what is the difference - for comparison? Maybe there is a log entry when audio correctly load?

You could dump nodes with hda-verb (see node_dump.sh in CodecCommander project).

I also figured out the sleep issue when i close the lid. I need to deactivate wifi and it works.
I already unchecked the setting -> energy -> wake by network.
But when using the button disable wifi+bt from HP and close the lid, it is not working.
So it seems that the wifi is not correct deactivated when the lid is closed. Have you ever seen such a behaviour?

Would need to now the specifics of "sleep issue"... and "Problem Reporting" files.

It is simply not possible for me to remember what the specifics that each person has.
 
Joined
Mar 24, 2011
Messages
99
Motherboard
Asrock EP2C602
CPU
Dual E5-2650 v2
Graphics
GTX 970
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
The 840 G3 is supported (config_8x0_G3_Skylake.plist, install_8x0g3_skylake).

Boot verbose, show photo. Attach EFI/Clover folder as ZIP (omit 'themes' folder).

Thanks, Didn't realize it was supported (isn't shown on front page of this thread).

It was FakeSMC - I overlooked that.

What are your thoughts on a Zbook Studio G3 compatibility?
i7-6820HQ
CM236 Chipset
NVidia Quadro M1000M
intel i219-LM ethernet
Thunderbolt 3

I can gather the data from one of these if you're interested. I know the NVIDIA card will probably be a deal-breaker though.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks, Didn't realize it was supported (isn't shown on front page of this thread).

Comes under category "100-series"...

What are your thoughts on a Zbook Studio G3 compatibility?
i7-6820HQ
CM236 Chipset
NVidia Quadro M1000M
intel i219-LM ethernet
Thunderbolt 3

I can gather the data from one of these if you're interested. I know the NVIDIA card will probably be a deal-breaker though.

Depends on details. We haven't seen a Zbook G3 here yet.
 
Joined
Feb 23, 2015
Messages
6
Motherboard
HP EliteBook 8470p
CPU
i5 2,69 Ghz
Graphics
Intel HD4000
So.. .according to ioreg, you have two USB3 ports (SSP7/SSP8). Do you know the location of these two ports? There appears to be a USB2 port (HP22) as well (location?).

No WWAN installed, so I might have to guess about that port...

Added prelim support in SSDT-USB-8x70.dsl. Some comments regarding locations might be off (they came from the SSDT-USB-6x70.dsl). Please test.

Sure, the two usb 3.0 ports are on the left side of the laptop and the usb 2.0 port is on the right port (always on for charging..). I tested the file and it worked :clap:.

Back to my problem with the slow booting time. I deleted the IntelBacklight.kext and the booting time is still very long. So I looked into the system.log and found this:
"Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.trustd.agent): The ServiceIPC key is no longer respected. Please remove it.
Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.TrustEvaluationAgent): This key does not do anything: OnDemand
Jun 22 22:05:44 Georgs-MacBook-Pro launchd[1]: BUG in libdispatch: 15F34 - 1718 - 0x0
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: timed out waiting for IOKit to quiesce
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: Busy services :
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2 [1, 62472 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert [1, 62384 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0 [1, 62269 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI [1, 62207 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2 [2, 58705 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2/AppleIntelCapriController [!matched, 1, 28645 ms]
..."
So there is a 18 seconds gap between:
Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.TrustEvaluationAgent): This key does not do anything: OnDemand
and
Jun 22 22:05:44 Georgs-MacBook-Pro launchd[1]: BUG in libdispatch: 15F34 - 1718 - 0x0

Have anybody seen this error before?
Thanks!
 

Attachments

  • EliteBook8470p.zip
    2.2 MB · Views: 86

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Sure, the two usb 3.0 ports are on the left side of the laptop and the usb 2.0 port is on the right port (always on for charging..). I tested the file and it worked :clap:.

Back to my problem with the slow booting time. I deleted the IntelBacklight.kext and the booting time is still very long. So I looked into the system.log and found this:
"Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.trustd.agent): The ServiceIPC key is no longer respected. Please remove it.
Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.TrustEvaluationAgent): This key does not do anything: OnDemand
Jun 22 22:05:44 Georgs-MacBook-Pro launchd[1]: BUG in libdispatch: 15F34 - 1718 - 0x0
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: timed out waiting for IOKit to quiesce
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: Busy services :
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2 [1, 62472 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert [1, 62384 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0 [1, 62269 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI [1, 62207 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2 [2, 58705 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2/AppleIntelCapriController [!matched, 1, 28645 ms]
..."
So there is a 18 seconds gap between:
Jun 22 22:05:26 Georgs-MacBook-Pro com.apple.xpc.launchd[1] (com.apple.TrustEvaluationAgent): This key does not do anything: OnDemand
and
Jun 22 22:05:44 Georgs-MacBook-Pro launchd[1]: BUG in libdispatch: 15F34 - 1718 - 0x0

Have anybody seen this error before?
Thanks!

The problem is shown here:
Code:
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: timed out waiting for IOKit to quiesce
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]: Busy services :
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2 [1, 62472 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert [1, 62384 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0 [1, 62269 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI [1, 62207 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2 [2, 58705 ms]
Jun 22 22:05:46 Georgs-MacBook-Pro configd[50]:   MacBookPro9,2/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2/AppleIntelCapriController [!matched, 1, 28645 ms]

The "timed out waiting for IOKit to quiesce" means a start/probe in a kext is hung up waiting, and the system only gives a approx 60 seconds for that to resolve. (hence the 62384, 62269, 62207ms...). After the timeout, it cancels...

You can see it is hanging up in the IGPU related matching/starting...

It is because your laptop has no IMEI on the PCI bus (8086:1e3a, I searched in ioreg) ... you can confirm in Linux with 'lspci -nn'.

OS X requires IMEI. It is a motherboard/firmware flash/defective hardware sort of thing. You can try reflashing BIOS or looking online for a way to reflash IMEI firmware (or install Windows including IMEI driver to see if it fixes), but often it means motherboard replacement.
 
Joined
Jun 8, 2016
Messages
31
Motherboard
Hp probook 450 G2
CPU
intel core i7
Graphics
intel HD 5500
I have a question, RehabMan, if I installed windows 10 through parallels Desktop on a Hackintosh with no wifi working for OSX (incompatible wifi), will it work on windows or not? Thank you very much in advance! :)
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
184,100
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I have a question, RehabMan, if I installed windows 10 through parallels Desktop on a Hackintosh with no wifi working for OSX (incompatible wifi), will it work on windows or not? Thank you very much in advance! :)

I've never tried that specific scenario (WiFi is working on my hacks).

Plus, I don't really care for "what if" questions, as it calls for predicting the future, which is impossible.
 
Joined
Jun 8, 2016
Messages
31
Motherboard
Hp probook 450 G2
CPU
intel core i7
Graphics
intel HD 5500
I've never tried that specific scenario (WiFi is working on my hacks).
Plus, I don't really care for "what if" questions, as it calls for predicting the future, which is impossible.
Okaay, my question was to be exact, if anything not working on osx (for another example the internal sd card reader) will it work on windows with parallels desktop? Just asking from your experience :)
 
Status
Not open for further replies.
Top