Contribute
Register

[Guide] HP Elite 8300 & 6300 Pro (all form factors) using Clover UEFI hotpatch

Joined
Mar 16, 2015
Messages
340
Motherboard
HP 6300 SFF-V3.08
CPU
i5-3570
Graphics
GT 640
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. Quadra
  3. SE/30
Hi Asural

Does this zip efi works fine whit hp6300?
If you want to use RX560 with Big Sure, please try the EFI attached by LisaAlterEgo here.
If you use GT640 i5-3570 with Mojave, I think it will work if you set Generic to your setting in my attached EFI.

In any case, I'm not sure if it works properly unless I rewrite the GPUs and CPU settings to the ones you are using.
Why don't you give it a try?
 
Joined
Feb 3, 2019
Messages
58
Motherboard
HP Compaq Pro 6300 SFF
CPU
i5-3475S / i3-3225
Graphics
RX560 4 GB / GT 710 2 GB
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
If you want to use RX560 with Big Sure, please try the EFI attached by LisaAlterEgo here.
If you use GT640 i5-3570 with Mojave, I think it will work if you set Generic to your setting in my attached EFI.

In any case, I'm not sure if it works properly unless I rewrite the GPUs and CPU settings to the ones you are using.
Why don't you give it a try?
i use gt710 and i3-3225, and i would like to try Big Sur. I created the usb as indicated in the YT video, but with the efi of the sniki github, the installation does not start and remains with the black screen.
 
Joined
Mar 16, 2015
Messages
340
Motherboard
HP 6300 SFF-V3.08
CPU
i5-3570
Graphics
GT 640
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. Quadra
  3. SE/30
i use gt710 and i3-3225, and i would like to try Big Sur. I created the usb as indicated in the YT video, but with the efi of the sniki github, the installation does not start and remains with the black screen.
Doesn't the story in this post work?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,441
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I created the usb as indicated in the YT video, but with the efi of the sniki github, the installation does not start and remains with the black screen.
That EFi has not been updated yet for 0.6.8 it was made with 0.6.3 and 11.0.1 so try one of the newer EFI folders by Lisa and others instead.

Screen Shot 2.jpg
 
Last edited:
Joined
Mar 16, 2015
Messages
340
Motherboard
HP 6300 SFF-V3.08
CPU
i5-3570
Graphics
GT 640
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. Quadra
  3. SE/30
i use gt710 and i3-3225, and i would like to try Big Sur. I created the usb as indicated in the YT video, but with the efi of the sniki github, the installation does not start and remains with the black screen.
According to the solution in this post, it can be installed on CPUs other than Core i5/i7 by using "HFSPlusLegacy.efi".
Since the sample of OpenCore 0.7.0 is attached, please try to install it after modifying PlatformInfo-> Generic in config.plist.
SS-PFG6.1.png


EDIT:
I fixed the ACPI setting so that it doesn't depend on the GPU, so I'll reattach it.
 

Attachments

  • OC_i3Sample_EFI.zip
    3 MB · Views: 24
Last edited:
Joined
Mar 16, 2015
Messages
340
Motherboard
HP 6300 SFF-V3.08
CPU
i5-3570
Graphics
GT 640
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. Quadra
  3. SE/30
EDIT:
I fixed the ACPI setting so that it doesn't depend on the GPU, so I'll reattach it.
I noticed that I had attached a USB setting for "SMBIOS = IMAC 13.2".
Since the USB setting of "SMBIOS = MACPRO6.1" is attached, replace and use.
 

Attachments

  • HP6300USB.kext.zip
    2.5 KB · Views: 16
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
-
Graphics
OEM Radeon Rx 560 4GB
Thx OP for the Guide,
I am currently using Nvidia GTX 1050 Ti which works nicely with HP 8300 Elite
I'm upgrading from Sierra(HDD) to Mojave(SSD) currently using the same HP8300Elite Tower, and it seems that there isn't anymore nvidia webdrivers for Mojave, or maybe I've done something wrong during the installation. I am now booted into Mojave and it's working but scrolling websites isn't smooth and something's not right with the graphics. I read somewhere that I should change to a AMD card but I wold rather keep a working Nvidia one if possible. Would any of the pros here advise on a course of action pls. Attached is a gen_debug output
 

Attachments

  • debug_30918.zip
    4.5 MB · Views: 10

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,441
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Would any of the pros here advise on a course of action pls. Attached is a gen_debug output
You can only upgrade as far as High Sierra with a 1050 Ti. Sorry.

 
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
-
Graphics
OEM Radeon Rx 560 4GB
You can only upgrade as far as High Sierra with a 1050 Ti. Sorry.

Ah… okay.
I just gotten my hands on a used OEM RX560 4GB. Just to be sure, I can just try swapping it out n see hows the outcome ya? I did not see any gfx configuration part when it comes to post installation or at clover settings.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,441
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I just gotten my hands on a used OEM RX560 4GB. Just to be sure, I can just try swapping it out n see hows the outcome ya? I did not see any gfx configuration part when it comes to post installation or at clover settings.
If you have Nvidia Web drivers installed, remove those first.
 
Top