Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

Joined
May 5, 2017
Messages
378
Motherboard
HP 8300 CMT
CPU
i7-3770
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Working on a new sierra setup, on hp pro 6300 ssf, i5-3470, with low profile nvidia gt 520 video card. Once the installation completed, it seems to be working, except sleep/wake.

If it is just the screen sleep, it would wake up properly. For deep sleep (computer), I can see/hear the computer waking up, but the screen remains dark. Have tried darkwake=0, not working...

Any suggestion on how to fix this?
I did the following in order to fix my sleep issues (but have onboard HD4000 graphics, not sure how much difference it will make).
sudo pmset -a standby 0
sudo pmset -a autopoweroff 0
I can sleep, although it might not be the "deep sleep" that happens after ?24 hours.
 
Joined
Oct 29, 2017
Messages
3
20171119_103558.jpg
81VX5Bbk08L._SL1500_.jpg
61keMDlGCQL._SL1000_.jpg
20171119_103527.jpg
 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,941
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Jul 6, 2011
Messages
40
Motherboard
Intel Nuc6i5SYH
CPU
I5-6260U
Graphics
Intel Iris 540
Mobile Phone
  1. Android
I did the following in order to fix my sleep issues (but have onboard HD4000 graphics, not sure how much difference it will make).
sudo pmset -a standby 0
sudo pmset -a autopoweroff 0
I can sleep, although it might not be the "deep sleep" that happens after ?24 hours.

The pmset commands did not work for me...I suspect it has something to do with the gt 520 video card, because in my other 8300 usdt system with hd4000, the 'deep sleep' wake is working properly, in both Sierra and High Sierra.
 
Joined
Oct 29, 2017
Messages
3
I bought:
Amazon: Computer PC HP Elite 6300 PRO SFF - Intel Core 2 Duo G640 2,8Ghz x 2 - Ram 4GB - HD 250GB (arrived broken) - USB 3.0. 132 euro.
Amazon: ZOTAC GeForce GT 710 1GB DDR3 ZT-71301-20L DVI-D + HDMI. 35 euro.
Amazon: ANEWISH® Antenna USB WiFi a Lunga Distanza Chiavetta Wifi con Antenna 5dBi Ricevitore WiFi 600Mbps 802.11ac Dual Band 2.4G/5.8G Scheda Wifi Supporto Windows 10/8/7 / Vista / XP / 2000, Mac OS. 16.90 euro.
Amazon: Hamlet HXD25U3MRD - Box per Hard Disk SATA, USB 3.0 da 2.5" (colore Rosso) + Hard DISK 320GB recovered from old notebook. 18.98 euro.
Ebay: Memory: HYNIX 4GB DDR3 1333MHZ PC3-10600u-9-10-B0 2Rx8 HMT351U6BFR8C-H9 NO AA. 27.90 euro.
Recovered SSD 3.5 OCZ Vertex 2 da 120GB.
Recovered Samsung HD2333 DVI, HDMI E VGA.
Recovered SanDisk SDCZ48-064G-U46 Cruzer Ultra Chiavetta USB 3.0 64 GB.
I installed high sierra with the pendrive.
Finished installation. I changed this setting Clover: nvda_drv=1
If it does not work to add: Inject nvidia.

With this configuration the pc works fine. I'm happy and I have spent less than 250 euro.

Ciao, ciao da Paco2008.
 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
20,941
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I bought:
Amazon: Computer PC HP Elite 6300 PRO SFF - Intel Core 2 Duo G640
With this configuration the pc works fine. I'm happy and I have spent less than 250 euro.

Ciao, ciao da Paco2008.

Do you mean you're using a Pentium G640 CPU ? A core 2 duo would not fit in the socket of the HP 6300 motherboard. CPU must be either Sandy Bridge or Ivy Bridge ( 2nd or 3rd gen.) to be compatible. Glad to hear it works for you. I recommend getting at least a Core i3 CPU for the best results but if your Pentium works for you that's fine.
 
Joined
Oct 29, 2017
Messages
3
Do you mean you're using a Pentium G640 CPU ? A core 2 duo would not fit in the socket of the HP 6300 motherboard. CPU must be either Sandy Bridge or Ivy Bridge ( 2nd or 3rd gen.) to be compatible. Glad to hear it works for you. I recommend getting at least a Core i3 CPU for the best results but if your Pentium works for you that's fine.

Yes, it's true.
CPU-Z in windows told me I have a Intel Pentium G2020 2.90GHZ
Boh... there are two different things.
Ciao, ciao...da Paco2008, Venice Italy.
 
Last edited:
Joined
Nov 2, 2017
Messages
1
Motherboard
HP 8300 CMT (Clover)
CPU
i7-3770 (Q77)
Graphics
HD-4000 (DP) / nVidia GT 620 (not yet)
Mobile Phone
  1. Android
HI, this guide worked great for me. I just had to do more search to fix Windows 10 dual boot (uefi on separate disk). Dual boot was ok, but computer was booting on Windows each time I booted on Windows.
I finaly find how to force boot to clover with that command (on windows , terminal as admin)
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.EFI

I had to do that, because on that HP, there is no UEFI custom boot entries, it's not really full UEFI but Intel EFI compliant, still BIOS look menu. It seems, under UEFI boot only 1 boot is possible for HDD. On Boot order it didn't put both disks.

I also put Linux Mint, now it's a Triple Boot (OS X Sierra on 1 SSD, and Windows 10 + Mint on a separate HDD).

I experienced many problem with changing display resolution. I finally install DisableMonitor but I'm still not sure everything is working good. I don't want to wast long time to have my display back correctly.

Next think will be probably upgrade memory RAM by adding 2 x 8Gb.
 
Joined
Feb 6, 2011
Messages
50
Motherboard
HP 8300 sff - Mac os x High Sierra 10.13.3
CPU
i5 3570
Graphics
MSI gt710 2gb
Mac
  1. MacBook
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
Hello everyone
(sorry for my English)
I came into possession of an HP 8300 ssf Intel® Core ™ i5-3570S, an Msi GeForce GT710 2GD3H LP video card.
I wanted to ask you if I could follow the guide
(HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - 100 percent Working)
because I've seen it requires an i5-3470S,
and therefore a different gpu.
and if kindly some of you had the proper DSDT
for this model.
I thank you in advance
 
Joined
Nov 18, 2017
Messages
1
Motherboard
HP 8300 MT
CPU
i7 3770
Graphics
GTX 1050
Mac
  1. iMac
Thanks for excellent guide! Everything work perfectly. HP 8300 microtower.

Screen Shot 2017-11-21 at 15.24.06.png
 
Top