Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

Joined
Feb 8, 2018
Messages
17
Motherboard
Dell Optiplex 9020 MT
CPU
i7-4770
Graphics
RX560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. iBook
  2. Performa
  3. Plus
  4. Power Mac
  5. PowerBook
  6. SE
Mobile Phone
  1. iOS
Don't think that will work or resolve your problems. The Dell is Haswell based and the 8300 is Ivy Bridge. The EFI folder and config.plists have many differences that don't transfer from one to the other.

Thanks, that makes sense. I've tried some other solutions but haven't had any luck, and the TV is what I have. It's usable with the reduced screen area, but since it basically only runs one program, OBS, I'm thinking of installing Windows again on that machine to see what happens. o_O
 
Joined
Jun 2, 2011
Messages
109
Motherboard
GA-Z370 Aorus Ultra Gaming
CPU
8700K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. iBook
  3. iMac
  4. Performa
  5. Power Mac
  6. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
After installing the MSI LP 4GB RX 560, my HP 8300 Elite SFF (i7-3770 / Mojave 10.14.6) behaves fine until after the Apple loading screen, which is when the screen goes black, and the fans spin at full speed. Any ideas? WhateverGreen and Lilu are both where they need to be. My system worked fine with a GT710. My system definition is macmini 6,2. Any help would be much appreciated!
 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,020
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
After installing the MSI LP 4GB RX 560, my HP 8300 Elite SFF (i7-3770 / Mojave 10.14.6) behaves fine until after the Apple loading screen, which is when the screen goes black, and the fans spin at full speed. Any ideas? WhateverGreen and Lilu are both where they need to be. My system worked fine with a GT710. My system definition is macmini 6,2. Any help would be much appreciated!
What brand of RX 560 are you using ? Are you connected to the DP, HDMI or DVI output ? Are you using a PC monitor or a television ? Have you tried any other system definitions ? When you boot verbose, what information does that give you ?
 
Last edited:
Joined
Jun 2, 2011
Messages
109
Motherboard
GA-Z370 Aorus Ultra Gaming
CPU
8700K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. 512K
  2. iBook
  3. iMac
  4. Performa
  5. Power Mac
  6. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
What brand of RX 560 are you using ? Are you connected to the DP, HDMI or DVI output ? Are you using a PC monitor or a television ? Have you tried any other system definitions ? When you boot verbose, what information does that give you ?
Thank you for the quick reply!

MSI low profile RX 560.

Two computer monitors; one is connected to the display port, and one is connected via hdmi.

I have not tried other system definitions.

Verbose information goes by way too quickly to see what it says.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,020
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Two computer monitors; one is connected to the display port, and one is connected via hdmi.
Try booting with just one monitor and see if anything changes.
 
Joined
Sep 18, 2018
Messages
53
Motherboard
HP 8300 MT
CPU
i5 3470
Graphics
Quadro k600
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi @trs96,

I am running Catalina on HP 8300 MT with i5 3470 and Quadro k600 and want to upgrade to Big Sur. I have read that Quadro k600 will be compatible with Big Sur. So there are multiple options for me

1. I can do a fresh install of Big Sur using Clover/ UniBeast
2. Do a fresh install using the new Open Core BootLoader.
3. Can i also directly update to Big Sur (using the system update feature)?

What path should i take to upgrade from Catalina to Big Sur?

Thanks
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,020
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
What path should i take to upgrade from Catalina to Big Sur?
It's difficult to say which path is best for you as an individual. Whichever way you go, have a full bootable backup of Catalina, whether you make a clone or just use a fresh new SSD to install Big Sur. Don't forget that the older iMac 13,2 and 14,2 SMBIOS do not have support in Big Sur. Sniki and others have switched to Mac Pro 6,1 SMBIOS and some have used iMac 15,1 instead. (The original guide, post #1, back in 2017 used iMac 13,2)

I've switched most all of my pre-builts to OpenCore and have been happy with it. Took time to learn OC but it has been well worth it.

1. I can do a fresh install of Big Sur using Clover/ UniBeast
2. Do a fresh install using the new Open Core BootLoader.
3. Can i also directly update to Big Sur (using the system update feature)?

1. There is no Unibeast for Big Sur so you'd have to use createinstallmedia method to make an installer.
2. Yes, follow the Dortania guide for Ivy Bridge systems.
3. This won't work if using Clover 5123 or older. Requires a newer Clover version and updated kexts.
 
Last edited:
Joined
Sep 18, 2018
Messages
53
Motherboard
HP 8300 MT
CPU
i5 3470
Graphics
Quadro k600
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I've switched most all of my pre-builts to OpenCore and have been happy with it. Took time to learn OC but it has been well worth it.



1. There is no Unibeast for Big Sur so you'd have to use createinstallmedia method to make an installer.
2. Yes, follow the Dortania guide for Ivy Bridge systems.
3. This won't work if using Clover 5123 or older. Requires a newer Clover version and updated kexts.

Hi @trs96 ,

I am following the Dortania guide for Ivy bridge systems to install Big Sur on my HP 8300. I am setting my config.plist with Ivy Bridge configuration. However, there is a slight confusion.

under the Kernel settings for Ivy Bridge, it shows: 'LapicKernelPanic: False'

and suggests to Enable for HP systems. A little below under the Quirks heading, this is written

LapicKernelPanic NO HP Machines will require this quirk


So, i am not sure if i should set the value of 'LapicKernelPanic' to true or false. Got any insight into this ?

Thank
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,020
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
LapicKernelPanic NO HP Machines will require this quirk


So, i am not sure if i should set the value of 'LapicKernelPanic' to true or false.
I would leave it at false. It works fine on my 8300 USDT.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,020
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I am following the Dortania guide for Ivy bridge systems to install Big Sur on my HP 8300
Post any Big Sur and Open Core questions in the thread by Sniki. This thread is only for older macOS versions using Clover and not OC. https://www.tonymacx86.com/threads/...rm-factors-using-clover-uefi-hotpatch.279627/

The thread by Sniki is where most people that own HP 8300s and have switched to OpenCore ask and answer questions. More people will see your posts and be able to help out.
 
Top