Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

Joined
Feb 9, 2018
Messages
44
Motherboard
HP 8300 Elite full size tower
CPU
i7 - 3770
Graphics
Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I am about to go Office Space on this stupid machine lol

But in all seriousness, I am creating a new drive just for testing things out and trying new updates and well, I run multibeast and set the system definition and despite the SMBIOS area of clover config confirming that the change took, when I pull up the About This Mac, it says its a late 2013 27" iMac. In the system report it still shows it as 14,2 system definition. Why is the About this Mac and the system report still showing 14,2 but the SMBIOS saying it is the 13,2 or 13,1 (I tried both since the jury still seems to be out on which one is best for the i7 8300 mid tower) that I have set it to in multibeast?
 
Last edited:
Joined
Feb 9, 2018
Messages
44
Motherboard
HP 8300 Elite full size tower
CPU
i7 - 3770
Graphics
Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I've attempted fusion drives myself on 6300proMT, Dell 9020 and 7010. Like you, I can Successfully create the fusion drive from Terminal from the USB installer. But showing the fusion drive in clover is another matter entirely, I can see the two 'Physical volumes' that make up the 'Logical volume', the fusion drive. But neither will boot, It's just a headache, you'll be better off buying a bigger drive IMO!.

So the best answer I have found so far in regards to this is an older answer that I plan to give a try. Basically none of the setup programs like multibeast will be able to mount the EFI for the fusion volume. One threat post on a different site (I am blanking on which one but can post it later if needed) say to basically install macOS on another single drive. Set up clover and all the kexts and then mount that drive in clover config. Open the partition, open the EFI folder, copy the Boot folder, clover folder, and the clover install text file. Mount the fusion drive in clover config, open the EFI folder, now paste the boot folder, clover folder, and the clover install text file. Thats supposed to do the trick so I will give it a god just as soon as I sort out a few areas of concern on this new drive I am setting up to accomplish this. I will report back my results. If this doesn't work, I am just going to quit and save for a large SSD.
 
Joined
Jun 13, 2017
Messages
1,278
Motherboard
Asus Prime A320I-K (AM4)
CPU
Ryzen 7 1700
Graphics
RX 560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I will report back my results. If this doesn't work, I am just going to quit and save for a large SSD.

Yes!, if you succeed in booting the fusion drive into macOS let us know. I'd be really interested to hear if you can get it working.
Also compare prices with NVMe and SSD, they're roughly equal, sometimes you can find cheaper NVMe drives than same storage capacity SSD!. you can get macOS to boot from an NVMe on your board via an adapter in either the PCIe X 4 or PCIe X 16 slot, and it's very fast!. Twice as fast than a fusion drive on a 2014 Mac mini in my experience.
 
Last edited:
Joined
Feb 9, 2018
Messages
44
Motherboard
HP 8300 Elite full size tower
CPU
i7 - 3770
Graphics
Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I am about to go Office Space on this stupid machine lol

But in all seriousness, I am creating a new drive just for testing things out and trying new updates and well, I run multibeast and set the system definition and despite the SMBIOS area of clover config confirming that the change took, when I pull up the About This Mac, it says its a late 2013 27" iMac. In the system report it still shows it as 14,2 system definition. Why is the About this Mac and the system report still showing 14,2 but the SMBIOS saying it is the 13,2 or 13,1 (I tried both since the jury still seems to be out on which one is best for the i7 8300 mid tower) that I have set it to in multibeast?

Can anyone help with this?
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,299
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Can anyone help with this?
Try changing it to 13,2 in Clover Configurator then reboot and check About this Mac and see if it changes there too.

Screen Shot 24.jpg
 
Joined
Feb 9, 2018
Messages
44
Motherboard
HP 8300 Elite full size tower
CPU
i7 - 3770
Graphics
Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Try changing it to 13,2 in Clover Configurator then reboot and check About this Mac and see if it changes there too.

View attachment 419345

So I gave that a try and nothing changed in the about this macmor system report. I first tried with multibeast and then tried it in clover config and neither method changed it. I’m really scratching my head here
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,299
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I first tried with multibeast and then tried it in clover config and neither method changed it.
What's most important is what is in your config.plist not in About this Mac. 14,2 is so close to 13,2 that it really makes no difference if you see that in A.T.M. Nothing to lose sleep over.
 
Joined
Jul 30, 2017
Messages
159
Motherboard
Dell 9020
CPU
i7-4770
Graphics
RX570
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
....
 
Last edited:
Joined
Feb 9, 2018
Messages
44
Motherboard
HP 8300 Elite full size tower
CPU
i7 - 3770
Graphics
Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
What's most important is what is in your config.plist not in About this Mac. 14,2 is so close to 13,2 that it really makes no difference if you see that in A.T.M. Nothing to lose sleep over.

It's just bugging the crap out of me because its never done this. Now I am running this new drive via a SATA USB adapter so I don't know if since its not hooked up internally into the machine that that could be doing it but this will drive me insane slowly haha

I have attached some screen shots of clover config for those of you to look at and give me some insight into.
 

Attachments

  • Screen Shot 2019-07-31 at 9.25.58 AM.png
    Screen Shot 2019-07-31 at 9.25.58 AM.png
    619 KB · Views: 35
  • Screen Shot 2019-07-31 at 9.26.08 AM.png
    Screen Shot 2019-07-31 at 9.26.08 AM.png
    569.7 KB · Views: 31
  • Screen Shot 2019-07-31 at 9.26.12 AM.png
    Screen Shot 2019-07-31 at 9.26.12 AM.png
    601.9 KB · Views: 38
Top